Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den, snad nekdo poradi. Mamka vlastni dum po dedovi se svym bratrem na pul, mamka tam bydli. Stryc tam ma jen trvale bydliste. Mamka investovala spousty penez do rekonstrukce, ma na vse doklady, stryc zajem vubec zadny.Ted se bojime co bude, kdyz by zemrel a na mamku by vlitly jeho deti. Mamka na vyplaceni nema, ani my, mame svou hypoteku.Ma nejaky vliv to kolik mamka investovala, kdyby ho chtela vyplatit, ze by dostal o to min? bezvychodna situace. dekuji
Mamka hlavne mela mit na jakekoliv velke prace v dome souhlas bratra.(na veci typu zateplení, strecha, nová okna)
Pokud ho nemela idealne pisemne, tak ty dohady muzou byt pekne hnusne.
Ty doklady by měli mít váhu. Nicméně vyplatit chtít budou to je jasný.
Rozhodně schovávejte všechny doklady a dokumentujte rekonstrukci. Nejlepší by bylo se domluvit se strýcem ještě za jeho života. Ideální by bylo odkoupit jeho část nemovitosti, bylo by to zřejmě za nižší než tržní cenu a daly by se jistě domluvit i splátky. Bohužel spoluvlastnictví nemovitosti nese svoje rizika. Ze začátku to vypadá hezky, že člověk nemusí druhého vyplácet, ale později většinou spláče nad výdělkem. Možná by stálo za to sepsat dohodu se strýcem, že po jeho smrti bude matka užívat dům doživotně, tzn věcné břemeno, a platit dědicům z poloviny domu nájem. Teprve po její smrti dojde k prodeji domu a vyplacení dědiců z obou stran. Ať se vám to líbí nebo ne, druhá strana má na polovinu domu právo a může se vyplacení, případně prodeje, domáhat i soudní cestou.
To je strejda hodnej, že tam mamku nechá takhle v pohodě bydlet. Mamka se mela uz driv se strejdou domluvit a vyplácet ho…jinak pak hrozí opravdu to, ze se to bude muset prodat a vyplatit dědice, nebo domluvit na postupném vyplácení s nimi.
Velmi doporučuju řešit to ještě za života strýce. Stejná situace byla u manžela v rodině, dům se nechal napsat na toho, kdo tam bydlí a druhému sourozenci jeho podíl měsíčně splácí.
Dekuji za nazory.Se strycem neni rec. V dome bydlel deda a moje mamka se o nej ceky zivot starala, kdyz zemrel, ostatni sourozenci se tohi vzdali, jen stryc byl v tu dobu nunu tutu jak ji tam bude pomahat a ze tam bude chodit. Rozvedl se a prihlasil si tam trvale bydliste, navezl tam bordel ze sveho domu a uz tam nechodi. Takze mamka dava barak dokupy, aby se tam mohlo zit.Kdyz se ho ptala, zda to nevyresi, rekl, ze to nejak napise nez umre. Nedal do baraku ani korunu a mamka z duchodu 6500kc mu opravdu platit nebude zadny najem.Jde mi o to jestli jde odecist to co do baraku dala, kdyz by doslo na vyplaceni.
Dobrý den, obnovuji tuto diskuzi. Máme s bratrem chalupu v podílovém vlastnictví. Co je problém, že tam vloni bydlela jeho adoptovana dcera, která je lehce sociálně neprizpusobiva. Chodí do práce, to jo, ale když se napije je problém. Vyvolává rozkol se svým přítelem, který se také neudrží a pak je to na policii. Vloni tam byla asi 2×. Jsme nekuřácká rodina, ale oni oba kouří. Nejde o zápach z cigaret i když… Ale spíš o to, že když si chci sednout k venkovnímu stolu, tak musím nejprve posbírat vajgly, aby se tam dalo vegetovat. Kolem jejich poloviny i stolku se válí střepy, už to vypadalo, že tam bydlet nebude, ale teď díky viru z Wuchanu se tam asi opět hodlá nastěhovat. Už byli vyklizet a opět válely se po zahradě vajgly, petka atd. Mám své děti a s nimi své starosti a nechci ještě řešit přes léto neteř. Chci si tam jet odpočinout a ne uklízet zahradu po druhých. Je pravda, že její přítel se o zahradu stará, to ano. Jde mi o to, že nevím, zda mám v případě podílového vlastnictví možnost domáhat se nějakých pravidel co se týká společného užívání zahrady nebo zda mám právo vyslovit nesouhlas, že by tam vydlela neteř celoročně ale užívala to na víkendy či dovolenou jako my. Či když tam budeme my, nebude tam ona atd. Jaké mám ohledně toho práva?
@Deboora jelikoz neter patri do socialne slabe skupiny, takze zadat sice muzes uplne cokoli, ale tezko se u ni se doberes vysledku. Ta se ti vysmeje a hodne rychle te posle nekam, kdyz budes po ni zadat, aby si po sobe uklizela a brala ohled na druhe. No az se tam nastehuje natrvalo, mate se v lete na co tesit.
To bych tam s detma radsi ani nejezdil.
Celé léto se mi nechce být jen doma. S neteteří se dohodnout nějak dá, ale úplně ideální to není. Spíš mi jde o to, zda mohu po bratrovi chtít, že pokud nebude dodržovat nějaká pravidla, tak tam nebude nebo jí můžeme vyhodit. Vzhledem k tomu, že ona není majitelka, ale majitel je můj bratr. Nebo jednou by musela přijet policie a konec. Máme v této věci nějakou pravomoc? Srejne tak si myslím, že by mohl jednat i můj bratr, kdyby tam za pár let přijely mé děti a dělaly tam nepřístojnosti, ktere by se mu nezamlouvaly i když on o to stavení zájem nemá a nejezdí tam.
@Deboora ma tvuj bratr pravomoc vyhodit tve deti, protoze nejsou spoluvlastniky?
@Deboora píše:
Nevím, proto se ptám
co bys rekla svemu bratrovi, kdyby trval na tom, ze tve deti tam nemaji co delat? At si trhne nohou ![]()
Tak pokud by tam dělaly bordel a musel by po nich uklízet, než si sedne, tak je snad pochopitelné, že mu to bude vadit a asi bych to i nějak řešila. Každý má nárok na klid a popravdě, nemám nikdy dobrý pocit, když moje děti obtěžuji druhé. Tak je k tomu i vedu od mala. To snad dá rozum a dospělým lidem jsem čekala, že to nemusím vysvětlovat.
Navic jsem se ptala na co mám nárok a nechci řešit co bych dělala kdyby. Řeším současnou situaci. Kdy se chci dopátrat jaké mám já pravomoci v případě, že neteř na nás bude ve tři ráno bušit, že jí přítel napadl i když to celé vyvolala. Mám jí ráda a pokud je třeba i pomůžu, ale vše má své meze.