Stavba domu- dodržení vzdálenosti od souseda

Anonymní
4.6.18 01:26

Stavba domu-dodržení vzdálenosti od souseda

Ahoj lidi,

Chystám se koupit pozemek, který má 17×39 m. O celkové výměře 650 m2. Je to na moc pěkném místě. Ze 3 stran, se nacházejí sousední parcely, z toho na dvou už stojí rodinné domy.
Má otázka zní, jakou vzdálenost musím dodržet vůči sousedním parcelám? Existuje i nějaká výjimka? Například dohoda se sousedem.

Je možné například postav dům, který bude končit cca 1-2 m od sousedovic plot?

Dalsší otázka zní. Rozhoduji se, jaký typ domu zvolit. Jestli bungalov nebo dům na patro. Nic velkého nechci. Prosím o radu zkušené „stavebníky“.

Hrozně budu vděčný za rady!

PS: Přidávám fotku, parcely, kterou se chystám brzo koupit.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1878
4.6.18 04:47
@Anonymní píše:
Ahoj lidi,

Chystám se koupit pozemek, který má 17×39 m. O celkové výměře 650 m2. Je to na moc pěkném místě. Ze 3 stran, se nacházejí sousední parcely, z toho na dvou už stojí rodinné domy.
Má otázka zní, jakou vzdálenost musím dodržet vůči sousedním parcelám? Existuje i nějaká výjimka? Například dohoda se sousedem.

Je možné například postav dům, který bude končit cca 1-2 m od sousedovic plot?

Dalsší otázka zní. Rozhoduji se, jaký typ domu zvolit. Jestli bungalov nebo dům na patro. Nic velkého nechci. Prosím o radu zkušené „stavebníky“.

Hrozně budu vděčný za rady!

PS: Přidávám fotku, parcely, kterou se chystám brzo koupit.

Myslím, že 3,5 m a nebo dohoda se sousedem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1894
4.6.18 06:03

4m od souseda pokud tam nemáte okno. Pokud okno tak je to myslím 7m. Ošulit se to moc nedá, je to protipožární opatření. Ale nejlepší je si zavolat na příslušný stavební úřad a poptat se jak to je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.6.18 06:24

Zeptala bych se na stavebním, každou chvíli se to mění. My chtěli po dohodě se sousedy místo plotu postavit společnou zeď pro malý zahradní domek, a museli bychom oba dost zaplatit, tak jsme se na to vykašlali. S domem si netroufam tvrdit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
4.6.18 06:32

Žádná dohoda se sousedem nepomůže, na to jsou předpisy. Nejde o plot, to si klidně můžeš postavit dům na plotě:) ale jde o vzdálenost dvou domu, nepamatuju si přesně ty metry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.6.18 06:37

@chaela Nvm, nám by to povolili, jen od každého chtěli dost peněz. Ale s domem to určitě bude jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
4.6.18 06:42

No proč asi chteli peníze, že… nam bylo řečeno, že oficiálně to nejde, muž to našel i v nějakým zákonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5113
4.6.18 06:43

„Nejde o plot, to si klidně můžeš postavit dům na plotě“ - to není pravda, vzdálenost od hranice pozemku je min. 2,0m. Je-li sousední parcela stavební, tak je to 3,5m a vzdálenost mezi domy je 7,0m. Nebyl jsem si jistý, tak jsem si to našel a trvalo mi to asi 20 vteřin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1380
4.6.18 06:48
@Luboš P píše:
„Nejde o plot, to si klidně můžeš postavit dům na plotě“ - to není pravda, vzdálenost od hranice pozemku je min. 2,0m. Je-li sousední parcela stavební, tak je to 3,5m a vzdálenost mezi domy je 7,0m. Nebyl jsem si jistý, tak jsem si to našel a trvalo mi to asi 20 vteřin.

Ma pravdu, ten chlapec. My dostali od rodicu pozemek- vilova ctvrt a ze nam odkrojej zahradu a muzem si postavit. Resili jsme to na stavebnim urade…a nepostavime :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
4.6.18 06:50

@Luboš P Já jen tlumočim, co nám řekli na urade, kdyz jsme resili stavbu sousedů. Odvolával jsme se na to, že budou blízko našeho plotu, to by prý ale nevadilo, zásadní je vzdálenost od domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61146
4.6.18 06:53
@chaela píše:
@Luboš P Já jen tlumočim, co nám řekli na urade, kdyz jsme resili stavbu sousedů. Odvolával jsme se na to, že budou blízko našeho plotu, to by prý ale nevadilo, zásadní je vzdálenost od domu.

aby mohli cokoli postavit bliz k plotu nez 2 metry, potrebuje svoleni sousedu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
4.6.18 06:54

Pokud je to min musite nejdrive zazadat o vyjimku a pak teprve o stavebni povoleni. Kdyz je tam nejaka puvodni stavba tak se da odkazat na predchozi stav, ze vlastne jenom pristavujete a nastavujete a zaklady uz tam byly. Tusim ta vyjimka zdrazila na 5t. My mame pozemek siroky 11m a dum od jednoho souseda neco pres dva. Jinak u patra jeste muzete mit danou maximalni vysku domu pro danou oblast (u nas 6metru) a urcite i procento prostavenosti (my mam max. 20% pozemku). To vam reknou na stavebnim urade.

• Citovat
  • Upravit
5696
4.6.18 06:54

Od baráku kde nejsou okna je to tuším 4 metry a s oknama 7 metrů, tam se to moc odrbat nedá, co se týče vzdálenosti od parcely, pokud tam není v uvedené blízkosti dům, tak tam se dá dohodnout se sousedem, pro něj to ale znamená, že kdyby chtěl, tak si do potřebné vzdálenosti už dům nepostaví, protože protipožární prostor. Vzdálenosti budov se moc fakt zkracovat nedají, pak tam máš ještě taky 3,5 metru tuším od pozemní komunikace (nebo 3, už si nejsem jistá). Co se výšky budovy týče, tak to taky musí být podle plánu, nemůžeš si postavit dvoupodlažní tam, kde to není plánované, to se musíš pak už poptat na stavebním úřadě. Jinak co se vzdáleností budov týče, tak se možná něco málo dá dělat, pokud je to „v tísni“, zkrátka pokud je tam málo místa na parcele, což u Vás asi nebude. Nebo pokud se jedné o parcelu v řadové zástavbě a stavíte do proluky. Nejlepší by bylo zajít na stav. úřad s číslem parcely a poptat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
4.6.18 06:55
@Luboš P píše:

Je to přesně tak píše pán přede mnou. A pozor i na různé dostavby typu zahradních domků atd. Pokud to tedy není na patkách…
Ohledně typu domu. Pokud nechcete nějak velkou zahradu tak bych šla do bungalovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
4.6.18 06:56
@chaela píše:
No proč asi chteli peníze, že… nam bylo řečeno, že oficiálně to nejde, muž to našel i v nějakým zákonu.

To spíš bylo tím, že to nebyl dům ale zeď ke které jsem oba chtěli připojit střechu. Jinak soused stavěl na ohlášení zahradní domek a tam jsem našla jen 2 metry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí