Spoření peněz na důchod

Anonymní
19.2.23 07:03

Spoření peněz na důchod.

Chci se zeptat, když si na důchod nic nespořím a mám do důchodu ještě 38 let, jsem podle vás blázen, nebo nezodpovědný? Jsem spíše v obavách, že se důchodu nedožiju kvůli špatnému životu, kouřím, piju, sedím hodně u pc, dělám noční, jím tučné jídlo, skoro se nehybu, kromě práce.
Myslíte, že důchod za 38 let bude nebo nebude? A co ti lidi co nebudou mít na to si šetřit? Umřou hlady?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
19.2.23 07:11
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, když si na důchod nic nespořím a mám do důchodu ještě 38 let, jsem podle vás blázen, nebo nezodpovědný? Jsem spíše v obavách, že se důchodu nedožiju kvůli špatnému životu, kouřím, piju, sedím hodně u pc, dělám noční, jím tučné jídlo, skoro se nehybu, kromě práce.
Myslíte, že důchod za 38 let bude nebo nebude? A co ti lidi co nebudou mít na to si šetřit? Umřou hlady?

Ať si každý dělá, jak umí. Zaměstnavatel mi dává 500,– a sama si posílám 1500,– na důchodové spoření. Zvedám to vždy, když nám přidají drobné k platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
19.2.23 07:12

Neresila bych v tvem pripade duchod jako takovy, ale spis to, ze mas tragicky zivotni styl.
Takze pokud nejsi troll, co tu chce rozjet diskuzi o tom, co vsechno dela vlada spatne, tak odpoved na tvou otazku - nejspis se ho nedozijes. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3515
19.2.23 07:22

Hm. Tak v tomto tématu se skoro sám vidím :lol: :lol: taky kouřím, občas dám pivo, noční dělám taky, ale s tím jídlem se snažím něco dělat, snažím se jíst zdravě, hodně ovoce, zeleniny, vitamíny, kvalitní minerálky.

Musím ale přiznat, že kouření se snažím úplně vyměnit zatím za elektronické cigarety, a pití značně omezit. Nebude to ideální, ale asi lepší než nedělat nic.

No a pohyb, to se tahy snažíme více hýbat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
19.2.23 07:26

Samozrejme si celozivotne vytvarim rezervy tak, abych byla co nejmin zavisla na tom, co mi kdo da, protoze duchody, pokud budou, budou minimalni. Ti, co nemaji nic, budou zivorit.

• Citovat
  • Upravit
74217
19.2.23 07:31

Vím, že mých 2tis. na důchodové je málo. Pro nás mladé by to mělo být 3-5 tis. měsíčně, aby ta částka ve finále měla nějaký smysl. Ráda dávám peníze do hlíny a orné půdy, něco máme v cihlách. Takže si dělám/e zadní vrátka i jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3515
19.2.23 07:33
@Kelsey píše:
Ať si každý dělá, jak umí. Zaměstnavatel mi dává 500,– a sama si posílám 1500,– na důchodové spoření. Zvedám to vždy, když nám přidají drobné k platu.

Za předpokladu, že ti je 60 tak možná, ale určitě si mladší, možná v mém věku okolo 30, pokud by inflace měla růst tímto tempem, tak by si vlastně nic neušetřila, on milion byl kdysi peníz, co je to dneska?

Pokud si to vezmu čistě laicky, tak když si poslala před 20 lety 1500 tak to byla velká část vyplaty, ale dnes by to bylo nic. Stejně jako stovka měsíčně před 20 lety, je dnes nic. No fajn za deset nebo dvacet let budeš dávat 8k měsíčně třeba protože mzda min. bude třeba 30k, no ale co inflace? Ta sežere všechno za ty roky co se šetřilo.

Ono je nejlepší mít, nějakou hotovost, nějaké zlato, něco v kryptoměnách, něco v akciích a cenných papírech, a něco v nemovitostech. Jenže není to tak jednoduché, jak se to píše.

U nás v anglii je to tak že z toho co přispíváš ti dává 3% zaměstnavatel a 97% stát, takže když odložím 30 liber týdně mám 60, ale já na důchod neřeším právě kvůli toho že do důchodu mám 40 let, bojím se inflace, a je toho prostě víc, asi si začnu šetřit v 50 ti, ale ve 30 je to pro mě moc brzo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37080
19.2.23 07:38

A proto jsem si udělala tři děti a ty mě pak budou živit. Tak :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19148
19.2.23 07:49
@Anonymní píše:
Myslíte, že důchod za 38 let bude nebo nebude? A co ti lidi co nebudou mít na to si šetřit? Umřou hlady?

Pokud mas možnost spoření tak ano, jsi nezodpovedny trolik. Ale ty nemáš 38 let susnit peníze na účtu, ale setrit třeba 10 let a pak investovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2915
19.2.23 07:55
@Anonymní píše:

Spis bych se bála, jestli jednou neuhnijes u korytka jídla s cigarem v ruce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21054
19.2.23 08:10
@Rotha píše:
Za předpokladu, že ti je 60 tak možná, ale určitě si mladší, možná v mém věku okolo 30, pokud by inflace měla růst tímto tempem, tak by si vlastně nic neušetřila, on milion byl kdysi peníz, co je to dneska?

Pokud si to vezmu čistě laicky, tak když si poslala před 20 lety 1500 tak to byla velká část vyplaty, ale dnes by to bylo nic. Stejně jako stovka měsíčně před 20 lety, je dnes nic. No fajn za deset nebo dvacet let budeš dávat 8k měsíčně třeba protože mzda min. bude třeba 30k, no ale co inflace? Ta sežere všechno za ty roky co se šetřilo.

Ono je nejlepší mít, nějakou hotovost, nějaké zlato, něco v kryptoměnách, něco v akciích a cenných papírech, a něco v nemovitostech. Jenže není to tak jednoduché, jak se to píše.

U nás v anglii je to tak že z toho co přispíváš ti dává 3% zaměstnavatel a 97% stát, takže když odložím 30 liber týdně mám 60, ale já na důchod neřeším právě kvůli toho že do důchodu mám 40 let, bojím se inflace, a je toho prostě víc, asi si začnu šetřit v 50 ti, ale ve 30 je to pro mě moc brzo.

Nějak nechápu tvoje myšlenkový pochody. Sám si protiřečíš. Takže jednou ti to všechno sežere inflace a podruhé jsou investice fajn? Navíc Ta inflace je v dlouhodobém horizontu vyšší třeba jen 5 let z 30. Proto jsou dlouhodobé investice na desítky let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3515
19.2.23 08:22
@Cenarius píše:
Nějak nechápu tvoje myšlenkový pochody. Sám si protiřečíš. Takže jednou ti to všechno sežere inflace a podruhé jsou investice fajn? Navíc Ta inflace je v dlouhodobém horizontu vyšší třeba jen 5 let z 30. Proto jsou dlouhodobé investice na desítky let.

Inflace požírá když peníze negeneruji zisk. Pokud zisk generují, tak se ta inflace zkroti. U kryptoměn, vůbec žádná inflace ani není. Takže si neprotiřečím, blbé je držet peníze na účtu, v dané méně. Pokud někdo má peníze na důchod a investuje je, je to v pořádku, ale když máš důchodové nemůžeš to přece vybrat před důchodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19148
19.2.23 08:26
@Rotha píše:
Inflace požírá když peníze negeneruji zisk. Pokud zisk generují, tak se ta inflace zkroti. U kryptoměn, vůbec žádná inflace ani není. Takže si neprotiřečím, blbé je držet peníze na účtu, v dané méně. Pokud někdo má peníze na důchod a investuje je, je to v pořádku, ale když máš důchodové nemůžeš to přece vybrat před důchodem.

No dobrý den :lol: důchodové = u nás penzijní pripojisteni a to zrušit můžeš :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19148
19.2.23 08:27

@Cenarius já vždycky když ho ctu, tam mi to připomene tohle.. proč asi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21054
19.2.23 08:30
@Rotha píše:

Tak kryptomeny jsou spíš hazard než investice. Mraky lidí na tom prodělaly úspory, když si mysleli opak. Tam patří jen postradatelná část peněz.

Jedinej kdo začal s penězi na běžným účtu jsi byl ty. Nikdo to tady nezmiňoval jako možnost spoření. A důchodové můžeš v pohodě zrušit a vybrat kdykoliv jen budeš chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová