Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zrivna jsem narazila na testování na sportovní nadání u děti u společnosti Sport Analytik. Máte s tím nekdo zkušenosti? Byly výsledky k něčemuu dobré a zdálo se Vám že odpovídají?
Díky
Tuhle jsem o tom četla a také mě to zaujalo. Ale nezkoušeli jsme to.
Ano byli jsem tam, děti dělají různé úkoly - běh na rychlost na vytrvalost, sedy lehy…pak zadají výsledky do počítače a řeknou ti v čem je dítě nejlepší a doporučí ti jaký sport by byl pro ně vhodný.
@Klarindas píše:
Ano byli jsem tam, děti dělají různé úkoly - běh na rychlost na vytrvalost, sedy lehy…pak zadají výsledky do počítače a řeknou ti v čem je dítě nejlepší a doporučí ti jaký sport by byl pro ně vhodný.
S jak starým dítětem? Já mám pětiletou a nedokážu si představit, že by uběhla 800m
a neječela u toho.
Bylo to rozdělené do skupinek dle věku, když nějaké dítě nemohlo tak s ním běžel někdo z trenérů a povzbuzoval je, v nejhorším to došlo no:-)
@Klarindas píše:
Bylo to rozdělené do skupinek dle věku, když nějaké dítě nemohlo tak s ním běžel někdo z trenérů a povzbuzoval je, v nejhorším to došlo no:-)
Díky. Přijde mi to jako masakr 800 m. Tak uvidíme.
Obnovuji diskuzi…
Prosím o zkušenosti a zda výsledky pak odpovídaly realitě…
Mně to připadá trochu nesmyslný. Dítě by mělo mít určitý fyzický předpoklad k danému sportu, např. těžko bude dělat gymnastiku obtloustlá holčička s krátkýma tlustýma nohama, nebo basket chlapeček, který je mrňavý a není předpoklad, že by byl čahoun. Tohle už poznají rodiče, na to nepotřebují analytika. Dcera závodně sportuje a už na začátku nám říkali, že talent je nějakých 20% budoucího úspěchu, zbytek je půl na půl povaha toho dítěte, jestli vytrvalé, disciplinované, je schopno to vydržet, samozřejmě si musí ten sport zamilovat a druhá půlka je ochota rodičů věnovat tomu spoustu času, peněz, přizpůsobit tomu chod celé rodiny. Závodní sport je prostě dřina a rozhodně to není jen o talentu.
@renap
Já nechci, aby dcera závodně sportovala, ale chci maximálně využít její potenciál… A s tím souvisí i to, že když ji to půjde bude ji to bavit a celoživotne u toho třeba zůstane.
Já zkoušela jako malá kde co, nikde jsem nezůstala, nic mi nešlo…
Ano, můžu být sportovní nemehlo, ale tohle by mi možná na začátku sportovního života mohlo aspoň ukázat směr…
Navíc jsem žádala o zkušenosti, ne o názory… ![]()
@Efkaaa Včera to bylo v televizi, tuším na nově? Zřejmě jsi to viděla a na základě toho jsi obnovila diskusi? Já jsem neměla pocit, že by rodičúm po tom testování řekli, na jaký sport ho mají dát, tam měřili rychlost, postřeh, koordinaci pohybu, vytrvalost. Čili všeobecně jestli se to dítě na sport hodí. Jestli je někdo nemehlo, tak může zkoušet jakýkoliv sport a nic mu nepůjde, pak jedině třeba šachy.
Já nevim, jak to myslíš, že nechceš, aby dcera sportovala závodně. Když ji na nějaký sport dáte a chceš ji otestovat na jaký, aby byl využit její potenciál, tak je předpoklad, že jednou bude závodit, ne? Když začne krasobluslit, a půjde jí to, tak pojede na závody, ne? Když ji dáte na tenis, tak pojede na turnaj.Je přece divný, aby to dítě chodilo na treninky, věnovalo tomu čas a úsilí a nikde nevidělo žádný výsledek a úspěch.
Já to testování viděla a pochopila jsem to tedy tak, že to dělají rodiče, kteří chtějí, aby se dítě věnovalo nějakému sportu víc, než jenom jako kroužek
A omlouvám se, že jsem přispěla, když nemám s tímto osobní zkušenost. Myslela jsem, že když moje dítě dělá sport závodně, tak k tomu mám co říct.
Aha, tak teď jem na to koukala, za 950 kč za tři hodiny nabídnou pět sportů, kterým by se dítě mohlo věnovat a rovnou dají kontakt na sportovní kluby, do kterých by bylo vhodné dítě přihlásit. Tak už to chápu. Jsem ráda, že jsem svoje dítě odhadla sama a sama byla schopna jí najít vhodný sport. ![]()
@renap já to myslela tak, že nechci aby něco dělala vrcholově, jako tréninky 2 x a víc v týdnu, závody každý víkend…
Já chci podpořit hezký vztah k sportu, na pohodu, žádný stres a křeč.
Dcera je sportovni typ, chodí na brusle, lyžuje, kolo, teď jsme běželi závod a myslím, že má výdrž.
Ale nedokážu odhadnout konkrétní potenciál a když vím, jak jsem se placala já v dětství, hledala se a nenašla si konkrétní sport, tak bych ji chtěla nabídnout něco jiného…
Ano, na základě včerejšího Víkendu jsem se o tomhle dozvěděla a dceru objednala… ![]()
@Efkaaa píše:
@renap já to myslela tak, že nechci aby něco dělala vrcholově, jako tréninky 2 x a víc v týdnu, závody každý víkend…
Já chci podpořit hezký vztah k sportu, na pohodu, žádný stres a křeč.
Dcera je sportovni typ, chodí na brusle, lyžuje, kolo, teď jsme běželi závod a myslím, že má výdrž.
Ale nedokážu odhadnout konkrétní potenciál a když vím, jak jsem se placala já v dětství, hledala se a nenašla si konkrétní sport, tak bych ji chtěla nabídnout něco jiného…Ano, na základě včerejšího Víkendu jsem se o tomhle dozvěděla a dceru objednala…
Jak jste nakonec byla spokojená? ![]()
Zdravím a obnovuji diskusi. Byl někdo na uvedeném testování a jak jste byli spokojeni? Děkuji!