Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den, dnes mám právě 20 dnů od porodu, který byl bezproblémový a cítím se dobře (až na nějaké nevyspání..)
Dceru kojím a hodlám v tom ještě dlouho pokračovat. Nikdy jsem moc tvrdě nesportovala a nevymetala fittnes centra, ale ráda plavu, jezdím na kole a zahraji si volejbal. A ten bych si už nyní strašně ráda třeba 2 x do týdne zahrála. Nevíte někdo, jestli je to vhodné a zda to může mít vliv na mé zdraví popř. na tvorbu mléka?
Mě totiž připadá, že takový rekreační volejbal je mnohem méně náročný než noční „tancování“ s dítětem po bytě při jeho uspávání.
A také bych ráda občas vytáhla kolo, jak je to s jízdou na kole?
Děkuji moc za rady, každý zde totiž řeší cvičení a fittnes, ale obyčejného rekreačního sportu se zde nikdo nedotkl. ![]()
To je super, že se tak rychle dostáváš do formy
. Můj doktor mi u prvního dítěte sport dovolil také už nějak 14 dvů po porodu, byla jse úplně fit. Jenom mi bylo řečeno, že nemám nic přehánět, ona se totiž únavová - mléčná kyselina - vyplavuje do mléka a to by mohlo miminku přestat chutnat. V rozumné míře, když se nebudeš přepínat, je sport úplně úžasná věc. Navíc úplně nejlepší je, když budeš mimčo brávat sebou. Krásně si totiž zvykne na tebe čekat a koukat, bude samostatné a vedené ke sportu, později pak nebudeš mít problémy vzít si třeba dvouleté dítě ke kadeřnici. Mluvím z vlastní zkušenosti, neměla jsem hlídání a tento způsob výchovy se mi moc osvědčil. Když jsem viděla kamarádky jaké mají problémy sehnat hlídání aby mohly jít k lékařce nebo se ostříhat, byla jsem ráda, že jsem si malého vychovala k takové samostatnosti
ahoj,
ako je to sportom ked sa nekoji? som 10dni po porode a zeru ma mrle z nic nerobenia. nie je to problem pri hojeni delohy?
a druha otazka. kedy ste zacali s tulenickom? sili ma na 2stehy, myslim ze uz je to zahojene, ale predsa sa bojim ze by sa to mohlo natrhnut alebo tak. 6tyzdnov mi je dlho cakat
ake s tym mate skusenosti?
danka
Ahoj holky,
nám rehabilitační sestra v porodnici říkala, že cvičit můžeme až po skončení šestinedělí - že celé těhotenství a porod je pro tělo velkou zátěží a i přes to, že se cítíme fajn, máme své tělo nechat odpočinout… Tak nevím…
Jaa
Čau holky,
já bych s tím sportem začínala taky raději hooodně zlehka - hlavně pokud je to takhle brzy
. Je fajn, že se cítíte dobře, já jsem si připadala fit hned večer po porodu
, ale to tělo si zaslouží trošku klidu.
Byla jsem naprosto v pohodě, ale stačilo mi začvičit si poctivě doma v obýváku „poporodní cviky“ a už jsem se zadýchávala a stačilo mě to
.
Třeba máte lepší kondičku…
Co třeba vychajdy s broučkama? To se člověk taky celkem protáhne.
Ale pokud to zvládnete - volejbal a kolo - jen pozor na to, aby jste nezačaly znovu krvácet - někdy se to stane po větší námaze (teda aspoň mě na to ostatní upozorňovali). Pak jsem měla strach právě o to mlíko pro malou, ale nikdo mi nedokázal přesvědčivě jednostranně odpovědět, takže jsem raději čekala, až dokojím (se zátěžovými sporty).
Mimochodem jsem to nestihla, protože už jsem opět těhu
, ale těším se jak čert, až si to tělo opravdu budu moct poctivě protáhnout. Vůbec se vám nedivím…
A s mazlením - měla jsem štěstí - nebylo potřeba nic zašívat, takže jsem nakonec manžu přesvědčovala já, že už je vše v pořádku, i když on měl obavy, že je to ještě brzy........... To opravdu záleží na každé z nás. Nic nepokazíš, když si sama vyzkoušíš, jak moc je jizvička po porodu ještě citlivá ![]()
Hodně zdaru a hlavně pohodu přeje
Verča, Barča a pidižvík*
Já sice taky nejsem nějak extra výkonný sportovec, ale po porodu už jsem se nemohla dočkat až začnu cvičit a něco shodím.
Začala jsem mírně ještě v šestinedělí, různé cviky na břicho, rychlou chůzi s kočárkem a těsně po šestinedělí i kolečkové brusle s malým v kočárku. Chce to poslouchat svoje tělo, nic nepřehánět a když budeš cítit, že jsi unavená, rychle přestat…tvé tělo ví, že má teď na starosti ještě jednoho človíčka, tak ono zaprotestuje. ![]()
A k tomu sexu, jak se tu někdo ptal…u nás jsme sice chtěli brzy, hormony řádily jak vzteklé, ale bohužel jsem krvácela až do konce šestinedělí. No a pak pohoda. Poprvé to trochu zabolelo, ale asi tak jenom deset vteřin ![]()
Se sportem bych urcite nezacinala tak brzy. Prvni si radeji zkus trosku zacvicit doma a az potom bych se hrnula do neceho kolektivniho. Ja se taky citila dobre, ale kdyz jsem si sla po dvou mesicich zahrat tenis, tak jsem po hodine byla opravdu mrtva. Takze opatrne.
Na tema sex po porodu tady uz nejaka diskuze probehla. My jsme zacali 4 tydny po porodu. Vsichni se shodli, ze cekat do konce sestinedeli je prezitek. Doktori rikaji, ze by se melo zacit po ukonceni ocistku a to ze zacatku s kondomem (kvuli pripadnym infekcim). Ale tohle je hodne idividualni. Cetla jsem, ze nekterym do delalo problem i po 8 mesicich. Sami musite jemne prozkoumat teren a zjistit jestli to jde nebo ne. Ale preji, aby se to obeslo bez problemu.
Terik a Charlie 5m
Ahoj, nevíte někdo jak je to se sportem v šestinedělí po samovolném potratu v 8t? A sexem? Předem dík. Omlouvám se za anonym, ale nechci,aby někdo věděl o mém nevydařem těhotenství.
Anonymní píše:
Ahoj, nevíte někdo jak je to se sportem v šestinedělí po samovolném potratu v 8t? A sexem? Předem dík. Omlouvám se za anonym, ale nechci,aby někdo věděl o mém nevydařem těhotenství.
Ja jsem 3 tydny po potratu ve 22 tt cvicila Tae Bo a Zumbu, vsechno v poradku, necele dva mesice po 6ti nedeli jsem opet otehotnela.
Ahojky, koukala jsem na vaše téma a toto také řeším, cvičila jsem před tehu 4 týdně. Po porodu bych chtěla začít taky, ale pokud se nadměrně cvicí při kojení tak tuk, který se spaluje se rozkládá na škodliviny a ty jsou do mlíka mimču. Tak bych to ai nehrotila až tak…