Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nemáte některá recept na srbske rizoto, takové jaké dělají ve školních jídelnách??
Ježiš to bych si dala!
já to dělám tak, že podusím na cibulce hovězí maso na kostky, popaprikuju, sůl, pepˇř, zaliju vývarem a nebo vodou a přidám bujon a přidám rýži, zavřu do papiňáku, pak jen do hotového zamíchám steril. hrášek! mňam!
@Ewule0712 píše:
Ježiš to bych si dala!
já to dělám tak, že podusím na cibulce hovězí maso na kostky, popaprikuju, sůl, pepˇř, zaliju vývarem a nebo vodou a přidám bujon a přidám rýži, zavřu do papiňáku, pak jen do hotového zamíchám steril. hrášek! mňam!
Na cibulce maso, paprika, rajčata, raj. protlak, přidám vařenou rýži (vše v jednom hrnci). Mimo recept tam dávám ještě kukuřici a hrášek a mňáááám ![]()
Já dělám srbské rizoto podle kuchařky z roku 1982.
Je vynikající a nikdy nezklamalo: rýži dusím v troubě, na sporáku zpěním cibuli, přisypu mletou papriku, přidám nakrájené maso a krátce osmahnu. Podliju vodou (nebo vývarem) a nechám dusit pod pokličkou. K poloměkkému masu přidám nakrájenou papriku, protlak a nechám dusit doměkka. Hotovou směs smíchám s dušenou rýží a přidám sterilovaný hrášek. Podle potřeby samozřejmě osolím a opepřím.
Jaké je rizoto ve školních jídelnách, to nevím, ale já dělám rizoto tak, že zpěním cibulku, přidám maso (kuřecí, krůtí, hovězí, vepřové - podle chuti), potom k tomu přihodím zeleninu - rýži, celer, řapíkatý celer, kukuřici, pórek, hrášek, papriku, žampiony - podle toho, co všechno zrovna mám, orestuji, přidám sladkou papriku, sůl, pepř, zaleju vodou, přidám do zapékací mísy k syrové rýži, přileju dle potřeby vodu, aby byla rýže pod vodou a peču, dokud není rýže měkká a ke konci přidám trochu másla na zjemnění chuti… neumím si představit jiné rizoto, než tohle pečené… a je bezkonkurenčně nejlepší…
Myslíš to dobré oranžové školní??
to miluju! babička dělala v závodce a dávali k podušenému masu lečo… dělám to taky tak, plus trochu protlak/kečup, smíchat s rýží a hotovo ![]()
@klara123 píše:
Myslíš to dobré oranžové školní??to miluju! babička dělala v závodce a dávali k podušenému masu lečo… dělám to taky tak, plus trochu protlak/kečup, smíchat s rýží a hotovo
juju to myslim, ja ho taky miluju, jen nevim jak se dela