Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám takový problém a nevím jak ho řešit. Ale řěšit to nějak musim, protože už chodim jako mrtvola. Mám půlroční dceru, která je na UM+ příkrmy a je zvyklá na dudlika. Večer ji dám spát, chvilku brečí, parkrát jdu podat dudlika a usne. Jenže během noci takto začne brečet několikrát, stačí podat dudel a spí dál. Jenže pro mě je to vstávání jako vstávání. Navíc to pořád budí manžela. V noci nejí už hodně dlouho, opravdu většinou stačí podat dudel, ale mě to už prostě vadí. Myslíte,že kdybych ji ho pár nocí nepodávala a nechala plakat,že by si zvykla ? Ona ho prostě potřebuje na uspání a jakmile se během noci jen malinko probudí, chce ho aby mohla dál spát. Zbavit úplně se ho nechci, je to skvělý tišící prostřerdek i během dne,ale tohle mi prostě vadí.
Já vždy radím řetízek na dudlík, dítě se naučí si podávat dudlík samo a je to. http://www.mimiskuvsvet.cz/…lik-Medvidek
Měli jsme tohle taky, vstávala jsem jen kvůli dudlíku. Upravilo se to až tehdy, kdy si ho uměl podat sám a pak šel spát s jedním dudlíkem a až usnul, dala jsem mu do postýlky kolem hlavy další 4 a když se v noci vzbudil, našel si nějaký a spal dál a já o tom ani nevěděla. (když jsem mu je tam naházela hned, jak šel spát, hrál si s nima a nechtěl usnout)
U půlročního ale nevím, já to prostě přetrpěla do „samoobslužné“ doby.
Možná pomůže řetízek na dudlík ![]()
Příspěvek upraven 24.09.11 v 08:40
Ahoj-co zkusit během dne ji naučit si dudlíka podávat sama? Matyáš se to naučil asi před měsícem a ted, když se v noci někdy probudí,akorát slyším,jak šátrá kolem sebe,pak zachrastí dudlík a už slyším dudání a spinká. Jinak s tím pláčem-já nejsem zastáncem metod nechat plakat,takže s tím ti neporadím.
Přesně jak holky píšou, časem se naučí podávat si dudlík sama a bude to lepší. I když naše Terka když byla hodně unavená a nemohl ho nasáhnout napoprvé, tak raději začala kňourat abych jí ho podala já. Ale já to moc neřešila, zatím má postýlku vedle mé postele a stačilo strčit ruku do postýlky a bylo. A ve 13M jsem jí oddudlíkovala aby neměla špatné zoubky jako já.
A bylo to.
vesna píše:
Přesně jak holky píšou, časem se naučí podávat si dudlík sama a bude to lepší. I když naše Terka když byla hodně unavená a nemohl ho nasáhnout napoprvé, tak raději začala kňourat abych jí ho podala já. Ale já to moc neřešila, zatím má postýlku vedle mé postele a stačilo strčit ruku do postýlky a bylo. A ve 13M jsem jí oddudlíkovala aby neměla špatné zoubky jako já.A bylo to.
Ahojky!
Můžu se zeptat, jak jsi malou ve 13 měs. oddudlíkovala? Malému je téměř 13 měsíců, přijde mi, že si na něj zvyká víc a víc. Já mu ho teda dávám jen na spaní, ale táta a děda nějak nejsou odolní. A malej by si ho nejraději z pusy ani nevyndaval, kdyby mohl.
pampalin píše:vesna píše:Ahojky!
Přesně jak holky píšou, časem se naučí podávat si dudlík sama a bude to lepší. I když naše Terka když byla hodně unavená a nemohl ho nasáhnout napoprvé, tak raději začala kňourat abych jí ho podala já. Ale já to moc neřešila, zatím má postýlku vedle mé postele a stačilo strčit ruku do postýlky a bylo. A ve 13M jsem jí oddudlíkovala aby neměla špatné zoubky jako já.A bylo to.
Můžu se zeptat, jak jsi malou ve 13 měs. oddudlíkovala? Malému je téměř 13 měsíců, přijde mi, že si na něj zvyká víc a víc. Já mu ho teda dávám jen na spaní, ale táta a děda nějak nejsou odolní. A malej by si ho nejraději z pusy ani nevyndaval, kdyby mohl.
To by mě také zajímalo. Protože úplně přesně, jak píše pampalin je to u nás!
tak v tomto období, co vy píšete Mareček taky dudlík miloval a pořád o něm mluvil a chtěl by ho pořád i když ho měl jen na spaní. A pak kolem roku a půl jsem ho jednou zapomněla doma, když měl jít spát u babičky a ejhle, usl bez něj, tak už jsem mu ho nedávala, jen když se probudil k ránu a já ještě chtěla spát, stačilo 3 dny a byl bez něj
takže i když se vám to třeba teď nezdá, může to jít naprosto lehce. Držím palce.
Moje dítě se naučilo podávat si samo dudlík až dost pozdě, myslím, že až k roku. V noci bys jí neměla dudlík vrazit sama do pusy, ale dát jí ho do ručičky a teprve s její ručičkou jí ho dát k puse, ať se to pomalu učí.
Jinak jistě by se bez něj naučila za pár nocí spát, ale zase přes den se hodí, já bych ho do roka nechala.
pokud se ho nechceš zbavit, tak ti asi nic jiného nezbývá než podávat, taky jsem furt chodila a strkala dudel do pusy, klidně i 8× za noc, když se to pak naučil sám, měl v postýlce 10 dudlíků a vždycky si nějaký našel a spal dál ![]()
Ahoj, ještě by sis mohla dceru nastěhovat k sobě do postele, sice by ses budila, ale nemusela bys vstávat ![]()
tak my to měli ještě horší, náš malý se budil každou chvíli na dudlík, takže jsem v noci vstávala nejméně 20 x a to bylo děsné. Sám si ho podat neuměl a když se to naučil, tak si s ním hrál a nespal… Takže jsme se asi v 10 měsících rozhodli pro oddudlíkování a šlo to, i když jsem z toho měla velký strach.
ahoj holky, je to velký řev při oddudlíkování?za jak dlouho si vaše dítka zvkla na spaní bez něj?? ![]()
a ja bych s dovolenim Boudice23 k tomu jeste pridala dotaz, kdy jste odnaucovali?
no já zvažuju jestli máme oddudlíkovat už teď, bojím se předkusu nebo křivých zoubků ![]()