Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, mám dotaz.Přes den uspávám syna v kočárku nebo ho pohoupu…usne celkem rychle,ale jakmile ho položím přesně za 30 minut je vzhuru a hrozně pláče … musím ho vzít znovu do náruče a uspat(uhoupat) znovu. Je toto normální? Mám strach zda je v pořádku nebo jen „zlobí“.Když ho už neuspím, je po zbytek dne moc unavený. Děkuju za radu.
Dita01 píše:
Maminky, mám dotaz.Přes den uspávám syna v kočárku nebo ho pohoupu…usne celkem rychle,ale jakmile ho položím přesně za 30 minut je vzhuru a hrozně pláče … musím ho vzít znovu do náruče a uspat(uhoupat) znovu. Je toto normální? Mám strach zda je v pořádku nebo jen „zlobí“.Když ho už neuspím, je po zbytek dne moc unavený. Děkuju za radu.
nauč ho usínat v postýlce v klidu… a nebude se budit… já když jsem malou naučila.. .chvíli to trvalo … tak od te doby spí i 3 hodky.. nebo si sním lehni… ale nehoupej ho a nenos ho…
me ditko pres den dataky 20-30minut a vic ani nahodou, za to v noci spi 11hodin ![]()
pres den-a to neuspavam na rukou ma proste svuj cas a ten presne naplni- v 11-11:30,15-15:30 , 19:-19_30, 21:30- 8:00plus minus
jojo já si to myslela, že je problém v tom usínání - jenže bohužel on toto neumí, nebyla jsem důsledná od začátku ![]()
finduško kdyby byl vyspinkaný tak to neřeším,ale on řve jako pavián, že jsem spát.....
my tohle měli taky, ptala jsem se na to dr. a ta mi řekla, že kolem půl hodiny se mění fáze spánku, na kterou nedokáže přejít.. ale že to přejde.. mno trvalo nám to do 7m a ještě to stejně dělá přes den, ale Míša se uspat nenechal ![]()
Tak mám to samé, dcerka je na minutku přesně za 30 min vzhůru a aby spala dál, musím ji strčit prso do pusy ,zadudlá si a pokračuje dál ve spaní. Šílím z toho a kdybych ji ho nedala, bude řvát jak tygr, bude nevyspalá a protivná. Už jsem se s tou otročinou smířila.
A budí se ti i v kočárku? Mě to dělá malá jen při spaní doma, venku (za jízdy) spí i 1,5 hodky.
za jízdy se vzbudí cca za 40 minut..... dost ho ruší zvuky venku,ale není protivný je aspon vyspinkaný. Včera usl v postýlce a dal 1,5 h a 1 h odpoledne, ted spí 40 minut - moc jsem nehoupala, jen zklidnila a položila uvidím jak mu to dlouho vydrží ![]()
Chtěla jsem se zeptat, jestli se spaní zlepšilo a hlavně KDY? Mě malá (skoro půlroční) spí po 30ti minutách cca 4× denně. A je jedno jestli houpu nebo usne sama, v kočárku, v postýlce, venku. Prostě 30 minut, přesná jako hodinky… V noci to nedělá.
To už se asi nezlepší. U nás to bylo taky tak, postupně spíš ten spánek ještě ubírají, na 2× denně a nakonec jen jednou. Ale zato delší, tak na hodinu až dvě. To pro mě osobně bylo mnohem lepší, než 3× denně na sotva 30 minut, to člověk nestihne udělat skoro nic, natož si odpočinout.
Divný je, že když se probudí a vidím, že by ještě spala, tak ji uhoupu a pak spí ještě 1,5 hodiny bez probuzení. No já bych raději, aby spala třeba 2× a déle… Za třicet minut se nedá stihnout skoro nic
Asi to chce čas…
Mám 8 měsíční holčičku a měli jsme to samé. Spala tak 3krát denně 30 minut. Probouzela se usměvavá a vyspalá. V kočárku na procházce spala déle. Nyní asi týden spí 2krát denně tak 1 - 1,5 hodiny. Z ničeho nic nastal zlom, tak doufám, že jí to dlouho vydrží - ťuk ťuk. ![]()
U nás to bylo taky tak. Půl hodiny spánku a o nic víc. Kolem 10. měsíce se to začalo lámat a dnes (15 měsíců) spí dopoledne 1,5 - 2 hodiny. Jsou případy, kdy i 3,5 hodiny
Čím je pohyblivější, tím odpadává na delší dobu.