Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminy.. prosím o radu. malá má 16 měsíců a kousek a pořád se nám v noci budí.. někdy 5×, někdy 2× ale celou noc ještě neprospala. Minimálně se budí v 5 ráno na mlíko. nevím proč se budí, někdy když už se budí často tak jí dám mlíko.. někdy to pomůže, někdy ne.
doktorka nám dala homeopatika.. sirup. ale je to už měsíc a beze změny. Máme timiánovou mastičku pro sklidnění a čajík na spinkání… už nevím co dělat… Večer usíná sama v postýlce, nepomůže ani když si ji dáme k sobě do postele…
Muchitos píše:
Ahoj maminy.. prosím o radu. malá má 16 měsíců a kousek a pořád se nám v noci budí.. někdy 5×, někdy 2× ale celou noc ještě neprospala. Minimálně se budí v 5 ráno na mlíko. nevím proč se budí, někdy když už se budí často tak jí dám mlíko.. někdy to pomůže, někdy ne.
doktorka nám dala homeopatika.. sirup. ale je to už měsíc a beze změny. Máme timiánovou mastičku pro sklidnění a čajík na spinkání… už nevím co dělat… Večer usíná sama v postýlce, nepomůže ani když si ji dáme k sobě do postele…
Kojíš nebo ne? A co dělá, když se probudí? Plače nebo si vykládá?
ne nekojila jsem vůbec. Už jsme měli i noc kdy si chtěla hrát, ale to je vyjímka. většinou knourá, převaluje se.. a celkově má neklidné spaní
Ahoj,mám taky tak starého syna a taky to samé-nejméně třikrát za noc se budí,pomůže buď čaj nebo kolem té páté dávám mlíko.Taky jsem už zkoušela vše,co jsem se tady dočetla,že by mohlo zabrat a nic.Usne sám v postýlce,ale pak kolem té jedenácté to začíná,je to peklo,ale jaksi jsem si už zvykla ![]()
Můj syn prospal první celou noc ve 26 měsících…tak to máte ještě čas ![]()
No, ale pokud spí do pěti ráno, tak to je „prospaná noc“… Pět ráno je pro spoustu dětí už opravdu víceméně ráno, zvlášť v tuhle roční dobu…
Jsou nastavené na buzení se sluníčkem, to jen my dospělí je přesvědčujeme, že denní rytmus je jinak, protože to nezvládáme.
Můj téměř dvouletý syn se taky budí ráno kolem páté - dostane Sunar, otočí se na bok a spí tak do sedmi. Nebo někdy už neusne, jen tak leží a povídá si.
Jestli to buzení není takové, že je po něm další dvě hodiny vzhůru a brečí, snažila bych se asi vydržet a pokud možno ji ignorovat (dokud vysloveně neječí a jenom se tak neklidně převaluje, nevšímala bych si jí) - ono se to časem zlepší.
Tak nasemu jsou 2 roky a celou noc poprvé prospal asi před měsícem,ale to byla asi vyjímka,protoze jinak se stejne stale budi minimalne jednou kdyz prelejza k nam do postele.Ale jsou i horsi dny,kdy se probudi treba i 20× a rve a rve a nic mu neni ![]()
Mě se malá budí taky několikrát za noc a pokaždé brečí. Pomůže někdy pití, ale vždy musím být s ní, kolem 11té večer to začíná. Pak se v noci přemisťuje ke mě do postele, ale taky to nepomáhá. Je to mazec:(.
Ahoj, nas malej se budi taky kolem 5-6h na mliko a ja jsem cela stastna, jak krasne spi celou noc
pak jeste zabere, nebo taky ne (jak pise Bohunka), ale nevstavame hned, min. do tech 7h vydrzi zbrblat v postylce a poustet si hraciho misu.
Starsi se budil x krat za noc do 2a ctvrt roku (ale uz to pak bylo spis zlobeni a provokovani, jednoho krasneho rana dostal na zadek a od toho dne byl klid
)
Může mít žízeň, hlad, může jí být zima nebo teplo… může mít nějaké ošklivé sny, může ji v noci zlobit bříško, může se leknout tmy, když se vzbudí… důvodů může být hodně
U nás je nejčastější důvod probuzení teplo, pak ošklivé sny a bolavé prdy… Dřív to byla hlavně žízeň a ty prdíky. Když jsme se přestěhovali, tak ji lekala tma (v původním bytě bylo i v noci více světla)… Držím palečky, ať se to brzy upraví!!! ![]()
Teeda holky, jak pisete o tom prelejzani k Vam do postele - to by me omyli
. Nastesti stadium spani/pobyvani s rodici v posteli jsme u nas nikdy nezavedli, to by me snad uz kleplo ![]()
Malá taky s námi v posteli nespí (a spala jen jedinou noc, když jí bylo moc zle), protože je tam obsazeno „služebně starší“ fenkou a společné spaní psa a miminka bych nezkousla ![]()
hmm tak to se mám na co těšit
já právě sama sebe přesvědčuju že už přeci v roce a půl musí spát celou no… aspon teda do té páte hodiny
ale přijde mi to pořád horší a horší… ještě mě nenapadla ta tma… zkusím ji tam dát lampičku
Náš taky nespí celou noc ![]()
Dřív mu stačil dudu a spal dál-třeba i 3× za noc ![]()
Poslední měsíc se vzbudí s řevem a neutiší ho nic-musím ho vzít do postele k nám-a to je hned klid-takže to asi pěkně hraje ![]()
Ale příšerně sebou mele-během chvíle vystřídá deset poloh ![]()
Přidávám se k nespavcům - malá 22 měsíců taky nespí celou noc, potřebuje se napít, přikrýt, potulit se… Do postele nepřelejzá, protože ji mám přiraženou k sobě a leží vlastně vedle mě… U starší jsem byla taky odpůrcem toho, brát si ji do postele, s mladší to vyplynulo samo od sebe, po hospitalizaci ve špitále měla amoky z dětské postýlky a trvalo půl roku, než přestala spávat tak, že se mě držela kolem krku… ![]()