Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
vnuk jede stejný systém. Pár dní školka, pak nemoc, nakazí se vnučka, pak dcera s přítelem. Ale doktorka říkala, že ho nemají stahovat ze školky.
Taky nevěřím vlastním očím, že jsme často nemocní a to mám děti větší. Během půl roku jsem stihla Covid, těžkou chřipku, úraz, a teď syn dotáhl rýmičku, děti už zdravé a já se cítím jako ty. Rýma ne až tak silná, kašel taky ne až tak hrozný, ale úplně zalehlé ucho a dokonce se občas zamotám, což jsem tedy nikdy neměla. Když si lehám či udělám prudký pohyb, tak se to se mnou celé zatočí.
Další tříleták, kterej to ve školce miluje a když mu zrovna doktorka kvůli školkýtýdě nepropichuje prst nebo dokonce ucho, tak prosí, že tam ráno chce uz v sedm, že
no tak ji doma udělej lepší program, ať chce být doma
je jí 3 a pul, takže školku má ještě na 3 roky, takže to jistě ještě klidně celý příští školní rok zvládne doma. Max bych dávala do nějaké skupinky na 2 dopoledne a spíš od dubna - října. Za rok a půl už se ti případné nemoci budou řešit lépe než s novorozencem.
@vokishka píše: Více
Já jen, že už mě upřímně deptá, že jsme tak často doma a když už má manžel volno (nebývá casto), tak ani nemůžeme např. ani na návštěvu za příbuznými. Navíc je krásně, daly by se už plánovat nějaké výlety,… Je to ubíjející a mám strach i o malého, protože v tam nízkém věku si myslím, že je dost často nemocný a aby mělo šanci si to jeho tělíčko odpočinout. Plus teda neustále odkládání očkování…
Děkuji za zkušenost. ![]()
@Anonymní píše: Více
jo, je to to samé. Vnučka má rok, takže od půl roku jede stejné nemoci jako vnuk. I když i on měl před školkou několik těch číselných nemocí, 2× kovid. Ted má 3,5.
@Bubla Bůčková píše: Více
Lepší program než s ostatními dětmi ve školce bohužel nevymyslím.
Ale chápu, jak to myslíš. ![]()
Nestáhla jsem ze školky starší, protože doma miminko. My máme tři během 4,5 roku.
Dcera, pak obě chodily do školky, když doma byl nejmladší. Nejvíc bacilů nosila nejstarší. Ona měla v 15 měsících rotaviry. Dětská řekla, že to byl takhle dlouhý následek a je třeba, ať si buduje imunitu. Když ji stáhnu, tak vždy po návratu pojedeme od nuly. Vydržet. Nestahovat, radila. Pak se interval nemocí opravdu prodlužoval. Druhé a třetí dítě už nikdy nebylo tolik nemocné ani ve škole a ani jeden ve škole. Nejmladší byl ve školce od dvou. Krom neštovic nebyl nemocný.
První rok dcery kluk odchodil cca třetinu roku. Malá měla mezi 6-10m zápal plic, bronchitidu a po viróze druhotnou infekci, takže furt na antibiotikách. Pak ji zarostl nehet, tak další na zanet. Byli jsme skoro furt nemocní od října do do půlky srpna a i tak jsme odjížděli na dovolenou s rýmou jednoho a laryngitidou druhého. Poslední tři dny z týdenní dovolené pro změnu padl s horečkami manžel. Pak jsme nasadili rybí olej a inhalace vincentky. Do vzduchu pouštím eukalyptus na uvolnění rýmu když ji mají.
Odhlásit ze školky asi nejde. Ale prostě tam nebude chodit a vy budete platit školkovné. Taky jsme to tak dělali v případech, kdy starší děti opakovaně nosily ze školky nemoci, které chytaly mladší. Všechny naše děti školku milovaly/milují. Ale prostě ty neustále nemoci, nemožnost jít ven, když je krásně, dokládaná očkování… Prostě jsme děti pár měsíců nedávali do školky, když tam pořad chodili nemocní spolužáci.
Příspěvek upraven 20.04.25 v 08:49
Jo tento rok to máme stejne. Od prosince jsou věčné nachcipaní. Rekord byl snad 14 dní ve školce. Jinak max týden a pak 14 dní doma. Ještě, že už mají aspoň za sebou i neštovice.
To ste stihli zrovna zimu, vtedy ležia každú chvíľu skoro všetci. Stiahnuť ešte na 1 mesiac môžeš, ak už toho máš plné zuby. V červnu by som ale dala nazad do škôlky, to už toho bude domov ťahať menej a napríklad u nás je červen plný rôznych výprav a výletov.
Dávala jsem syna do MŠ v necelých 4 letech, když bylo mladšímu něco přes rok, on měl maximálně rýmu a mladší měl zápal plic nebo zánět středního ucha. Na doporučení lékařky jsme po třetím zápalu plic mladšího staršího z MŠ stáhli, situace se opakovala i další rok. Do MŠ chodil až jako předškolák a to i s mladším bratrem, ten tam moc nenachodil, měli jsme pro něj hlídání.
Bylo to náročné období. Za mě doporučuji stáhnout třeba na měsíc a zkusit to třeba od půlky května.
Jinak pokud je mimino náchylné, tak u nás pak stačilo jít na nákup a byl nemocný stejně.
Ono možná kdyby někteří byli ohleduplnější. Příklad když měl malá vánoční focení tak asi 14 dní předtím začala být nakřáplá. Tak ji omlouvám a říkám, nevím tedy jestli na focení dorazí a učitelka mi řekla, že některý rodiče tam děti vozí jen na focení i s teplotou. Tak ji říkám no to bych asi ty fotky raději oželela. Stejně tak minulý týden v čekárně u doktora nějakej kluk chrchla a matka mu sahá na čelo říká no máš teplotu no a zejtra máte ve školce divadlo, když ji zejtra nebudeš mít tak zavolám učitelce, že bys přišel jenom na divadlo a já na tebe počkám venku.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na zkušenosti se školkou a nemocemi. Mám dceru 3,5 roku a syna téměř 4 měsíce. Od jeho 2 měsíců má za sebou zánět průdušek, 2 týdenní rýma a nyní je zase nemocný. Vše chytá od dcery, která to nejspíš tahá ze školky. A upřímně už mě to nebaví. Venku je krásné počasí a už jsme přes týden doma. Prvně dcera, teploty, kašel rýma, pak se jí udělalo líp, ale chytil to syn. Strašně chrčí, odsávám podle potřeby (ale moc to nejde - zadní rýma) a má zvýšenou teplotu. Mně se udělalo zle včera - škrabání v krku a rýma a dnes mě bolí celé tělo, hlava mi třeští, mám za lehké uši a je mi na omdlení.
Přemýšlím dceru odhlásit už do konce roku ze školky, i přesto že se jí tam moc líbí… ale já už to nedávám. Během 2 měsíců 3× nemocní. Venku už je krásně a my dřepíme doma, protože nemoci…
Měl to někdo stejně jako my? Úplně obdivuju ty komentáře, kdy dítě chodilo do školky, i když přibyl sourozenec. A my jsme od prosince nemocní víc jak za celý loňský a předloňský rok.
A to se děsím zase nástupu v září… Všechno od děti chytnu taky.
Děkuji za vaše zkušenosti.