Stará fena a štěně

Veggi
11.4.12 13:16

Stará fena a štěně

ahoj všem, potřebuju rady zkušených pejskařů. Máme 7 let fenku z útulku, je jí nyní 13 let, je to kříženec kokra a špice. Je to necelý měsíc, co jsme si adoptovali fenku - půlroční štěně, kříženec JRT. Mladá fenka je velmi hyperaktivní, mazlivá,avšak i žárlivá. Doma nám začala demolovat byt, ač má dostatek pohybu, hodně hraček atd…poradíte fígle? co mě ale nejvíce trápí je její vztah s tou starší fenkou, ač je u nás krátce, tak začíná na starší fenku v různých situacích útočit - nejčastěji když se starší přiblíží k jejím hračkám, krmivu nebo se s ní mazlíme a starší fenka se k nám přibližuje, je to někdy i naopak, že starší fenka po mladší vyjede, takže občas se mydlí obě dost ostře, musím je od sebe odehnat, většinou slova nestačí a musíme zasáhnout ručně. Navíc starší fence se začaly hojně objevovat holá místa na srsti, může to být způsobeno stresem z nové fenky?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
11.4.12 13:42

Ahoj, že je malá hyperaktivní je naprosto normální :D Žárlivá je ta moje trochu taky, psů se (asi) bojí, vrčí na ně (i když jsou 5× větší jak ona), nejde k nim. Ale jakmile si já toho cizího psa začnu hladit, tak přileze a lísá se ke mně i když sama by k tomu psovi nešla… Hlavní je toho psa dobře seznámit s ostatníma pesanama, nám to taky ještě moc nejde.. Jinak s čím je Jack kříženej?? Třeba to bude taková povaha :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veggi
11.4.12 13:50

Seizdro - mně spíš vadí,že malá útočí na tu starší, ona se chce snad vyloženě prát, kdežto starší třeba jen výchovně zavrčí a malá se do ní pustí a pak už se mydlí obě, bojím se,že nám to přeroste přes hlavu, potřebuju rady,jak na to :lol: Maminka je taková vesnická směska, malá černá krátkosrstá, do 10 kg, otec prý JRT :think:

• Citovat
  • Upravit
21848
11.4.12 13:55

Tak pulírovat ji hnedka od začátku, jasně dát najevo, že nesmí… Já mám JRT teprv 2 týdny, takže taky zkušenosti teprv získávám, ale tohle zrovna bych řešila tím, že bych jasně stanovila pravidla a to, přes co se nesmí… Jo a za mě (třeba je to úplně blbě :D ) - nerozdělovala bych je. Jakože by jedna byla zavřená doma a druhá na zahrad.. Prostě ať se naučí spolu tvořit „tým“ :) Máš fotku? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veggi
11.4.12 13:57

Však my máme jen byt, oddělené nejsou, starší je zvyklá být zavřená v malé panelákové chodbě na pelíšku, mladší má pelíšek v obýváku a když jdeme pryč tak necháváme dveře otevřené…Hned ji okřikávám „nesmíš“ apod.ale zdá se mi, čím víc se doma otrkává, tím je majetničtější a bojovnější. Jinak venku jsou v pohodě, malá má ráda psy, jen velkých se teda bojí…to na ně vrčí a by i zautočila.

• Citovat
  • Upravit
Veggi
11.4.12 14:00

Fotka obou, takhle to vypadá harmonicky,ale není …

• Citovat
  • Upravit
21848
11.4.12 14:01

Jj, ta moje taky vrčí a útočí(čila by)… A jak se chovaly k sobě když jste si prcka přivezli??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
11.4.12 14:03

Ta je veličajzná :lol: Zkus mrknout do diskuze JRT, je tam jedna velmi moudrá slečna (nebo paní?) a ta ti určo poradí, já chodím pro rady zásadně k ní :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veggi
11.4.12 14:04
@Seizdra píše:
Jj, ta moje taky vrčí a útočí(čila by)… A jak se chovaly k sobě když jste si prcka přivezli??

Sára byla bez sebe, pořád na ni vrčela a útočila, mladší se stranila a bála se jí,ale teď potvora začíná vystrkovat růžky a to dost :cert:

• Citovat
  • Upravit
Veggi
11.4.12 14:09

Seizdro -děkuji,zkusila jsem vznést tenhle dotaz i na té JRT diskuzi, víc hlav víc ví :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
21848
11.4.12 14:10

Jj, není za co ;) A ona Etci ví fakt hodně :hug: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
11.4.12 14:20

Ale je naprosto logické, že ti útočí na starší, jsou to zvířata, vytvořila jsi smečku, smečka musí mít vůdce a ta stará už jím nebude, ačkoliv lidem se zdá, že by měla mít privilegia, je přeci nejstarší, kdo vede v příprodě směčku? Nejsilnější jedinec a to v tomhle případě je to ta mladá, silná. Tomu se nevyhneš, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
11.4.12 14:25

Hlavně musí dát jasně najevo, že ONA je vůdcem smečky, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veggi
11.4.12 14:28

Holky a jaký máte názor na klece pro psy do bytu v naší nepřítomnosti? To ničení věcí je docela ve velkým a bojím se,že se to bude stupňovat :roll:

• Citovat
  • Upravit
Veggi
11.4.12 14:32
@terinka4444 píše:
Ale je naprosto logické, že ti útočí na starší, jsou to zvířata, vytvořila jsi smečku, smečka musí mít vůdce a ta stará už jím nebude, ačkoliv lidem se zdá, že by měla mít privilegia, je přeci nejstarší, kdo vede v příprodě směčku? Nejsilnější jedinec a to v tomhle případě je to ta mladá, silná. Tomu se nevyhneš, bohužel.

Tenhle názor jsem už samozřejmě taky slyšela,ale prostě mi přijde té starší fenky líto :?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný