Stará sousedka - jsem sobec?

Anonymní
28.6.12 10:46

Stará sousedka - jsem sobec?

Stydím se za sobecké myšlenky co mě napadají a tak píší anonymně, díky za pochopení a radu.

V paneláku s námi bydlí stará sousedka přes 90 let, nikoho nemá, pečovatelku odmítá, že by ji okradla a samozřejmě není soběstačná. Já jsem doma na RD, mám 15ti měsíční dceru, jsem po druhé těhotná, manžel sice dělá v domě důvěrníka, ale přijal tu funkci, jen protože ostatní to odmítali, je pracovně velmi vytížený, často se vrací v noci.

Sousedka potřebuje často pomoc s nákupem, že nefunguje voda, televize apod. Já pomůžu s nákupem, manžel s technickými věcmi. Problém je, když manžel není doma, ona to nechápe a trvá na tom, ať jí pomohu já, nebo ať tu pomoc prostě seženu. Dnes přilítla, bušila na dveře, zvonila jak pominutá, vzbudila dceru a že jí všude v bytě teče voda. Vezmu dceru, jdu se k ní podívat, voda nikde žádná, jen řádně ucpané WC. Vysvětlím, že si ucpala WC, tak ať dnes nesplachuje a odpoledne, až se sousedi chlapi vrátí z práce, ať je požádá o pomoc, nebo zavolá opraváře (to odmítá, musela by platit). Omluvím se, že to opravit neumím, a že dcera chce spát (celou dobu chudák plakala, sousedky se děsně bojí) a odcházím. Sousedka se tváří dost ukřivděně a jde mi v patách, ať teda zavolám nějakého chlapa z ulice, ať to jde opravit…Vím, že jí to už nemyslí, není zlá, ale tohle je na mě už nějak moc. Budu hodně sobecká, když jí příště, pokud nebude manžel doma, prostě neotevřu? Jak byste se zachovali vy?
Díky za radu a názor.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
28.6.12 10:53

Mám něco podobného. Starám se doma o tchýni z Alzaihmerovou chorobou, bude ji 80 let. Nenávidím manžela za to, že ji tu nechal mě, ať se o ni starám, když jsem na MD. Je to o tom, že máme s dětma práce dost a starost o staré lidi je prostě navíc. Ne že bych ji nechtěla pomoct, ale ty dvě děti mě dost vyčerpávají a z ní jsem už na hlavu.
Prostě bych dveře neotevřela. Já tchýnino bušení už taky dělám, že nevnímám.
Raději posílám anonymně…

• Citovat
  • Upravit
Švadlenka Madlenka
28.6.12 10:53

Je to složitá situace. Paní v tomto věku už asi nepochopí, že nejste její 24h servis, kde může řešit vše, co se jí zamane. Pokud ji neotevřeš, bude bušit jak zběsilá. Těžko říct, jak to řešit. Rodinu nemá? Pokusila bych se domluvit s nimi, minimálně jim alespoň vysvětlit situaci a dát jim na vědomí, že takhle to dál nejde, ať se o babičku starají tím, že ji budou pravidelně kontrolovat. Pokud nikoho nemá, je to těžké. Chápu, že tě to otravuje, to by asi každého, když ji budeš ignorovat a něco se stane, budeš si to vyčítat.

• Citovat
  • Upravit
Naima
28.6.12 10:56

Ahoj, bydleli jsme v domě, kde bylo hrozně moc starých lidí a občas za manželem a za mnou, coby za mlaďochy, s něčím zaskočili - s drobnou opravou, výměnou žárovky, jednou jedinkrát s nákupem (přitom bysme paní klidně nakoupili i častěji). Pomohli jsme rádi, horší už bylo, když si chtěli dlouze vyprávět, na to jsme jako délepracující lidé, fakt neměli čas a ani nervy :). Ale nebylo to tak často a tak „agresivní“ formou, jak paní ve tvém příspěvku. Nevím, jak bych reagovala ve tvém případě, odbýt bych ji nedokázala, asi bych také zbaběle občas neotevřela :oops:.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.6.12 11:01

Víš co, já bych jí klidně příště neotevřela. Budeš jenom kvůli ní 24 hodin denně sedět doma? Jako já vím, že je stará a svým způsobem je mí jí líto. Ale i takový starý člověk by si měl uvědomit, že nemůže omezovat ostatní.
Já bych se tedy zachovala tak, že bych jí občas otevřela, ale rozhodně ne vždycky, ať si nezvykne na to, že jsi jí neustále po ruce!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.6.12 11:02

Ještě dodávám, že jsem svou tchýni už párkrát vzteky poslala do p…Já vím že bych si to neměla dovolit, taky se za to stydím, ale je to opravdu na hlavu. To její neustálí bušení, že musí nakrmit králíky apod., přitom už sama ani nechodí a králíky měla před deseti lety…Mám ale jednu velkou výhodu, ona si nic nepamatuje za 2 minuty, takže ani neví, že jsem na ni byla zlá. No, ona vlastně ani neví, kdo jsem a že moje děti jsou její vnuci…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.6.12 11:02

No, sousedka nikoho nemá, pouze neteř, ta bydlí daleko a moc za ní nejezdí - nicméně ji pečovatelku, nebo domov důchodců nabízela, ale sousedka odmítá. V domě bydlí hlavně starý lidi, většina z nich se u nás stavuje občas s prosbou o drobnou pomoc, ale všichni jsou v pohodě a nevadí mi to, až na tuto paní. Nejhorší je, přesně jak píšete, bojím se, že když neotevřu, aby příště nevyhořel třeba barák…Navíc všechny své problémy strašně dramatizuje…Je schopná se na nás večer v 9 bušit, že jí nejde televize…Díky moc za vyslechnutí a rady

• Citovat
  • Upravit
12681
28.6.12 11:06

Měla by se postarat hlavně rodina, ty výjímečně a nebo spíš být nablízku kdyby jí nebylo dobře aby věděla že může zazvonit a ty jí eventuelně obstaráš doktora, ale dělat jí tam i běžný opravy…Nedělala by jsem to, leda výjímečně. My sousedce nakupujeme každý den, ale nic víc, když jí není dobře zazvoním a zavoláme jejího syna mobilem. Leda by vám za to dala nějakou korunu, kterou by jinak dala opravářovi, prostě zadarmo se dá udělat ledasco, ale jen občas, ne pravidelně-máte svoji, rodinu, svoje starosti a svoji práci. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22004
28.6.12 11:08
@Anonymní píše:
Budu hodně sobecká, když jí příště, pokud nebude manžel doma, prostě neotevřu? Jak byste se zachovali vy?

Sobecká určitě nebudeš. Ale jak sama píšeš, riskuješ, že vyhoří barák. Že neotevřeš ve chvíli, kdy půjde opravdu o velký průšvih.

Je to hrozná situace, do které ses dostala - ale bohužel, tím že jste zavedli jako standard, že pomáháte (což je neuvěřitelně obdivuhodné :kytka: ), tak jste si na sebe upletli těžký bič.

Když neotevřeš, budeš mít klid a sobecká nebudeš… ale nepoznáš, jestli v jejím obýváku zrovna nechytla záclona od svíčky. Je jí 90 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.12 11:10

Ja bych pomohla " ocaď pocaď".
Jako ucpany WC bych tedy neresila 8o a kdyby se na me dobyvala do bytu, tak to bych nechtela.
Chapu, ze je stara, nikoho nema. Ale ty nejsi jeji sluha. Pomohla bych ji presne jak rikas, s nakupem, s taskou atd.
A to ze nechape, ze neni manzel doma? No a co? Jak bych ji rekla, ze ne.
Nema rodinu?

• Citovat
  • Upravit
3361
28.6.12 11:11

To je hrůza…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.12 11:12

Jo uz to ctu, jen neter… ¨Hele tohle je na nich, evidentne te to trapi… No a to je spatne.
Jestli neni spobestacna, musi do domova. taky by vas mohla jendou podpalit. To jsem zazila u kamaradky v dobe, stara sousedka si varila gulas a zapomnela na nej. Odesla se projit… Shorel cely byt.

• Citovat
  • Upravit
639
28.6.12 11:17

Tak bych zkusila promluvit s tou neteří. A klidně bych zlá byla, ať si pořídí pečovatelku. Mě když někdo vzbudí dítě, škrtila bych. Nebo bys mohla pokaždý když něco chce zavolat co potřebuje její neteři-snad by si časem neteř uvědomila, jak moc toho po vás chce a začala to řešit a babče by třeba došlo, že neteři může volat rovnou. prostě bych jí jasně vymezila, že pokud nehoří a nebo nevytopila celej barák, ať se stará neteř, že máš svý zátěže dost. U nás jsou taky samý starý lidi, ale ještě nikoho nenapadlo, že by nás s něčím obtěžoval. Asi holt jsi i takovej dobráckej typ, kterej k tomu druhý svádí. Mimochodem je lepší, aby si začala na pečovatelku zvykat co nejdřív. Naše 90ti letá babi jí taky nechtěla, tak musel vše zajišťovat táta, a pak už u ní musel být denně nebo nejlíp pořád, takže jí lehce proti její vůli šoupnul do důchoďáku. Kdyby snesla pečovatelku, mohla zůstat doma, táta by tam zašel třeba obden a ještě by to šlo, aby pár let doma byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
28.6.12 11:21

Co je to domovní důvěrník, to je nějaký Ferda mravenec, který dostává plat za to, že se stará o ostatní nájemníky?
Jinak bych především tohle „důvěrnictví“ zrušila, muž má moc práce, jedno dítě máte, druhý je na cestě, proč to jako máte dělat?

Sousedce bych neotevřela, případně vypojila zvonek. Jo, jsem hnusná, ale je pomoc a je využívání. A na bezelstnost stařečků zas až tak nevěřím, pokud nemaj papíry na hlavu, tak jim to většinou myslí dost dobře. Moje babička se donedávna uměla celkem efektivně přetvařovat, jak je neslyšící, nemohoucí, když došlo ale na věc, tak dokázala spoustu věcí a slyšela jak ostříž…
Paní se zřejmě nudí, chybí jí sociální kontakt, ale snad to není vaše povinnost jí ho zajišťovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13770
28.6.12 11:24

Chuděrko, chápu Tě. Mrzí mě její přístup, že si nenechá pomoc od jiných a využívá vaši dobroty. Se starými lidmi je to náročný, znám to z práce v domově důchodců. Ale je to moje práce, tohle je jiné, moc vám zasahuje do vašeho života a vlastně zbytečně. Nakonec u toho budete Ti špatní vy, jak to tak čmuchám :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová