Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No být zlá asi nepomůže, protože paní je lehce dementní a už bohužel běžné věci nepochopí a bude otravovat a otravovat. Je potřeba zkontaktovat neteř a zatlačit aby to řešila. Pokud by na to kašlala, obrátila bych se s prosbou o radu na sociální odbor nebo na pečeovatelskou službu jak postupovat. My to řešili s tetou. U ní už byly bludy, ale občas měla světlé chvilky. Jednou do domova chtěla po druhé ne. Už v domově je, protože bylo nebezpečné, aby doma byla sama.
S tím důvěrnictvím je to fakt. u nás to dělá za plat jedna zachovalá důchodkyně-je taková komunikativní-tak jí to zřejmě i baví a přilepšuje k důchodu. Ovšem možná je problém i ve vás. Nikdo to nechce dělat-tak my to vezmem. atd.
A ostatní starší nájemnící ji nepomůžou?
Zajít na soc. odbor, že není soběstačná?
Připadá mi to jako zneužívání, možná si to ale fakt neuvědomuje… Důrazně vysvětlit, že ne je opravdu Ne… ![]()
Pevné nervy přeji!!
Jinak neteři říct, ať pomůže paní podat žádost o příspěvek na péči, pokud ho nemá, z toho si bude hradit pečovatelky.
Díky všem za rady. Cítím se mnohem líp, připadala jsem si vážně hrozně, že mě vůbec napadají takové myšlenky jako neotevřít. Máte pravdu, já i manžel jsme dobráci…Jinak domovní důvěrník, co dělá manžel, to je zadarmo, jen pro společenství vlastníků shání např. podpisy pro rekonstrukci výtahů, po výměně světel v domě, kontroloval zda všechna svítí, jak mají a tak…
No tak jestli to jinak nejde, tak ať vydrží do nejbližší schůze a tam poví, že už to dělat nebude. nejlíp když rovnou vytipuje nějakýho zachovalejšího důchodce a navrhne jeho a případně i malou odměnu-na kterou byste se složili-to je u téhle funkce normální a jestli ne, tak se holt spravedlivě střídat.
Stejně, je ji 90 let, to se buď „něco vážného stane“, nebo do toho domova musí jít. Existují i domy s pečovatelskou službou…
Odpojit zvonek, odhlučnit vchodové dveře, jen se kouknout kukátkem, jestli baba stojí a jakej má výraz, když naštvanej, ok, po špičkách odejít do obýváku a basta. Nakonec, nejste v baráku jediní a ty se z toho přeci nezblázníš. Kdybys zrovna nebyla někdy doma, taky by si musela poradit jinak.
A fest bych zatlačila na tu neteř. Pokud je jediná příbuzná, otravovala bych ji vytrvale. Jak vidíš, jí je zjevně jedno, co se s paní, popř. barákem stane, ale po bytě pak v dědictví skočí, co? Vím, co to je sehnat místo v domově důchodců, to je skoro zázrak, to bys měla běhání jak blázen.
Na neteř určitě zatlač - domovní důvěrník není poskok pro všechny a paní už vás skutečně nadužívá. Jí bych to úplně za vinu nedávala, ale její rodina je povinna se o ni postarat tak, aby i v jejím věku byla soběstačná (třebas s placenou pomocí) a nebyla závislá na okolních sousedech. Je na nich, jak si to zařídí.
To znám, když jsem ještě nepracovala a učila se doma, neustále na mě klepala sousedka, že potřebuje tohle a tamto. Manžel je předseda SJV a když nešli zvonky, tak šli všichni za mnou, nechápali, že je manžel v zahraničí a že snad můžou dojít do družstva ( všechno se řeší tam), které je od baráku cca 5 minut, sami. Vyřešit to nejde, já teď chodím do práce, ráno odejdu a hcodím pozdě domů, tka mám svatý klid. Ale ty dva roky sem to musela vydýchat, nepomáhalo neotevírat, protože bušili znovu a znovu. Musíš mít jen pevné nervy.
@Lonette
To víš, byli zvyklí z dřívějška, že tohle řešil důvěrník.
Já byla taky předseda SVJ a ke mně klíďo přišli v 11 večer s tím, ať jdu do sklepa namontovat žárovku, když jsem ten předseda. ![]()
Nejsi sobec, máš právo na to v těhotenství odpočívat, máš k tomu ještě malou dceru, což je samo o sobě náročné. Já bych babici hnala hned co by mi vzbudila dítě, stáří nestáří. Už jsem takhle vyběhla s podomními vnucovači a klukem od sousedky, co považoval za výborný nápad natahat si na chodbu své kamarády a hrát fotbal mimo jiné i o naše dveře od bytu ![]()
Ty jsi hlavně těhotná matka, žádná pečovatelka nebo služka, stejně tak jako tvůj manžel je nejprve tvůj manžel a až potom důvěrník a vůbec ne opravář nebo instalatér.
Za sousedkou bych zašla, na papíru bych jí donesla telefonní čísla na opraváře/instalatéry/pečovací službu/donášku jídla a řekla jí, že vzhledem ke tvému těhotenství se o ni dál starat nebudeš ani ty ani tvůj manžel a pokud má nějaký problém, ať si zavolá na příslušné číslo. Možná bych zauvažovala o dveřích, co tlumí klepání a zvuky všeobecně (výborná věc, tchánovci to mají a neslyší nic) anebo alespoň na čas odpojte zvonek. A neotvírej, ať si tam babice třeba tančí kozáčka…
Možná by na příští schůzi bylo vhodné ostatním v baráku vysvětlit vaši rodinnou situaci a s ohledem na to postoupit funkci důvěrníka někomu jinému
Edit: Pokud má paní nějaké příbuzné, vyžádej si od ní kontakt a doporuč příbuzným, ať se o ni začnou pořádně starat. Stačí si vybrat pečovatelskou službu, která zajistí vše od nákupů přes drobné opravy po pomoc při koupání.
Hlavně o ni jsou všichni v důchodu, po 40letech spolužití totálně rozhádaní, takže se s nima nedá na ničem domluvit. A to je tam jen 6 bytů. Ale všechno musíme zařizovat my a oni si pořád jen stěžují
Já měla takovou tchýni, i když né tak starou, ale nesoběstačnou. Zatnu zuby, vypnu zvonek a ať se zblázní. Samo né vždycky, ale prostě když mi chtělo spát dítě, tak jsem nereagovala. Sobecké to není, pokud jí pomůžete dodatečně. Ale určitě si z Tebe nemusí dělat sluhu…
Ahoj zakladatelko, já teda nevím jestli s tvou náturou dokážeš neotevřít
Ale kdyby ti to nešlo, tak bych to řešila asi tak, že se půjdeš podívat (pro klid duše) a pokud to bude hovadina, tak prostě velice přesvědčivě říct, že tohle ty prostě řešit nebudeš. Jasně paní vysvětlit, ať klidně přijde když jí bude zle, nebo kdyby byl její život jinak v ohrožení. Ale ucpané záchody ať si řeší s neteří. A klidně jí to meldovat pořád dokola dokud si prostě nezvykne.
Já bych se taky bála, aby se u ní jednou nedělo něco opravdu vážného. To bych si pak vyčítala a nevím jestli to za to zase stojí.
No a urgovat neteř ať dá paní do domova, když se o ni teda nechce starat. Jak už tu někdo psal, po bytě pak určitě skočí