Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebuju poradit s naším morčátkem. Už je to babička, sice jí, i když trochu míň, ale docela zhubla - co jí dát, aby to bylo výživné a zároveň, aby jí to spíš neškodilo. Ze zoufalství jsem už koupila i ty slepené sladké tyčinky a dala vločky, ale raději bych něco „pořádného“. Standardně jí seno, zeleninu, občas trošku ovoce a večer malou hrstičku granulí.
Piškoty a banán nejí. Staré pečivo dostává málo, není vůbec zvyklá na lidské jídlo.
Vlocky jsou pro stara morcatka Ok. Zkuste taky treba granulky Versele Laga, jodne kaloricke jsou listy pampelisky, pokud je ma rada. Dobra je i korenova zelenina, treba mrkev neco celer.
Tvrde pecivo nedavejte, slinami ho rozmoci a nemaji pro morcatka zadnou pridanou hodnotu. Stejne tak piskoty.
kolik ji je?
Mrknete take sem, jsou tu dobre rady j chovu morcatek: http://www.morcataureny.stranky1.cz/…anka-219678/
Seno je základ, rozhodně pozor na to, ať ho žere v průběhu celého dne - několikrát jsem zažila přerostlé stoličky a jen jedno morče se podařilo zachránit (má to pak spoustu přidružených problémů a je to zamotaný kolotoč). I tak bylo doživotně dokrmované instantním senem a bylo několikrát v narkóze kvůli broušení.
Za mě teda hlavně kvalitní seno, dál jsou fajn vojtěškové peletky nebo kolečka, tuhá listová zelenina, sladká zelenina, ovoce a teprve pak trochu třeba ovesných, špaldových nebo žitných vloček. Ale vážně jen trochu, aby nepřestala žrát seno a ostatní věci, nejdůležitější je správné obrušování stoliček a chuť k jídlu. Radši ať je pohublejší, než aby se naučila žrát jen to, co jí chutná (a co nedá tolik práce) a nakonec stejně na podvýživu odešla, protože se kvůli přerostlým zubům sama nenají.
@losani píše:
Vlocky jsou pro stara morcatka Ok. Zkuste taky treba granulky Versele Laga, jodne kaloricke jsou listy pampelisky, pokud je ma rada. Dobra je i korenova zelenina, treba mrkev neco celer.
Tvrde pecivo nedavejte, slinami ho rozmoci a nemaji pro morcatka zadnou pridanou hodnotu. Stejne tak piskoty.kolik ji je?
Mrknete take sem, jsou tu dobre rady j chovu morcatek: http://www.morcataureny.stranky1.cz/…anka-219678/
Je jí 7, pampelišku dostává, ještě jitrocel. Kořenovou zeleninu má pravidelně, granulky jí Nutrin nebo Brit. Má i větvičky na okus (třešeň, višeň, jabloň, švestka). Občas dostane trošku jablíčka nebo jiného ovoce. Jen prostě teď jí míň (ale všechno, zuby má v pohodě) a tak hubne. Seno je jediné, čeho sní stále stejně. Minulá morčata umřela na nemoc (1 rakovina, 1 nevím, vypadalo to jako mrtvice), rak nemám zkušenosti s výživou starých morčátek.
Příspěvek upraven 20.07.20 v 21:47
@Silurian jelikoz je to opravdu stare morce, tak asi nejake budouci prerostle zuby, jsou ten posledni problem.
@Havlova a co se smirit s tim, ze holt uz doziva a ma projevy s tim spojene?
@Cenarius Může tu být klidně ještě rok dva - nehledě na to, že už to nynější hubnutí může mít souvislost se špatně poskládanou stravou. Obrušování zubů je u morčat alfa a omega všeho a věř, že přerostou klidně během pár týdnů, pokud má morče špatně postavenou čelist a vrozenou predispozici, tak i dřív (zažila jsem a bohužel ne jednou).
@Havlova ahoj..jsem taková morčecí matka
, už jich u nás bylo dost..a bude zase..tedy po jednom.
Cca 7 -8 let je max..pokud hubne, nemusí to být už jen stravou.
Poslední morčík mi zhubl dá se říct rychle..a taky bohužekll to znamenalo konec.
Zásadní je sledovat, zda pije a vylučuje. Tj…suché bobky a hlavně moč…ta je zásadní.
U mých vzdy to byl konec..sice pili, ale skoro suchá podestýlka. Oni hodně odchází na ledviny.
Takže stravu jí dáváš dobrou, tím se netrap.
@Silurian píše:
@Cenarius Může tu být klidně ještě rok dva - nehledě na to, že už to nynější hubnutí může mít souvislost se špatně poskládanou stravou. Obrušování zubů je u morčat alfa a omega všeho a věř, že přerostou klidně během pár týdnů, pokud má morče špatně postavenou čelist a vrozenou predispozici, tak i dřív (zažila jsem a bohužel ne jednou).
Zoubky má v pořádku, stravu má, dle mého, dobrou (seno, zelenina, zelené, cca 1 týdně kousek ovoce, večer trošku granulek). Ona jí, jen míň než dřív, nevynechává nic, co jedla obvykle, nedává přednost měkčím věcem.
Zkusili jste veterináře? Morčata nechovám ale pokud hubne tak u psů je to většinou rakovina ![]()
@Cenarius píše:
@Silurian jelikoz je to opravdu stare morce, tak asi nejake budouci prerostle zuby, jsou ten posledni problem.@Havlova a co se smirit s tim, ze holt uz doziva a ma projevy s tim spojene?
Já vím, že umře. Ale je stále ještě veselá a živá, jen prostě hubne, tak bych ráda, aby jí odchod zbytečně neurychlila třeba podvýživa. Kdyby jí něco bylo, byla smutná, apatická, tak bych asi řešila spíš to než výživu.
@Liška2014 píše:
@Havlova ahoj..jsem taková morčecí matka, už jich u nás bylo dost..a bude zase..tedy po jednom.
Cca 7 -8 let je max..pokud hubne, nemusí to být už jen stravou.
Poslední morčík mi zhubl dá se říct rychle..a taky bohužekll to znamenalo konec.
Zásadní je sledovat, zda pije a vylučuje. Tj…suché bobky a hlavně moč…ta je zásadní.
U mých vzdy to byl konec..sice pili, ale skoro suchá podestýlka. Oni hodně odchází na ledviny.
Takže stravu jí dáváš dobrou, tím se netrap.
Pije i čurá dost, naštěstí.
@AlcaBa píše:
Zkusili jste veterináře? Morčata nechovám ale pokud hubne tak u psů je to většinou rakovina
Ona už je prostě stará, jinak je v pořádku.
@Havlova píše:
Je jí 7, pampelišku dostává, ještě jitrocel. Kořenovou zeleninu má pravidelně, granulky jí Nutrin nebo Brit. Má i větvičky na okus (třešeň, višeň, jabloň, švestka). Občas dostane trošku jablíčka nebo jiného ovoce. Jen prostě teď jí míň (ale všechno, zuby má v pohodě) a tak hubne. Seno je jediné, čeho sní stále stejně. Minulá morčata umřela na nemoc (1 rakovina, 1 nevím, vypadalo to jako mrtvice), rak nemám zkušenosti s výživou starých morčátek.Příspěvek upraven 20.07.20 v 21:47
Myslim, ze krmite moc dobre. Souhlasim s tim senem. Jeste me napad davat ji vitamin C do napajecky: https://obchod.kralici.cz/…m-c-vit.aspx