Staré morče

44550
20.7.20 21:26

Staré morče

Potřebuju poradit s naším morčátkem. Už je to babička, sice jí, i když trochu míň, ale docela zhubla - co jí dát, aby to bylo výživné a zároveň, aby jí to spíš neškodilo. Ze zoufalství jsem už koupila i ty slepené sladké tyčinky a dala vločky, ale raději bych něco „pořádného“. Standardně jí seno, zeleninu, občas trošku ovoce a večer malou hrstičku granulí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3230
20.7.20 21:32

Co piškoty, banán nebo tvrdé pečivo? (samozřejmě s mírou )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44550
20.7.20 21:37

Piškoty a banán nejí. Staré pečivo dostává málo, není vůbec zvyklá na lidské jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
20.7.20 21:38

Vlocky jsou pro stara morcatka Ok. Zkuste taky treba granulky Versele Laga, jodne kaloricke jsou listy pampelisky, pokud je ma rada. Dobra je i korenova zelenina, treba mrkev neco celer.
Tvrde pecivo nedavejte, slinami ho rozmoci a nemaji pro morcatka zadnou pridanou hodnotu. Stejne tak piskoty.

kolik ji je?
Mrknete take sem, jsou tu dobre rady j chovu morcatek: http://www.morcataureny.stranky1.cz/…anka-219678/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
20.7.20 21:39

Seno je základ, rozhodně pozor na to, ať ho žere v průběhu celého dne - několikrát jsem zažila přerostlé stoličky a jen jedno morče se podařilo zachránit (má to pak spoustu přidružených problémů a je to zamotaný kolotoč). I tak bylo doživotně dokrmované instantním senem a bylo několikrát v narkóze kvůli broušení.
Za mě teda hlavně kvalitní seno, dál jsou fajn vojtěškové peletky nebo kolečka, tuhá listová zelenina, sladká zelenina, ovoce a teprve pak trochu třeba ovesných, špaldových nebo žitných vloček. Ale vážně jen trochu, aby nepřestala žrát seno a ostatní věci, nejdůležitější je správné obrušování stoliček a chuť k jídlu. Radši ať je pohublejší, než aby se naučila žrát jen to, co jí chutná (a co nedá tolik práce) a nakonec stejně na podvýživu odešla, protože se kvůli přerostlým zubům sama nenají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44550
20.7.20 21:44
@losani píše:
Vlocky jsou pro stara morcatka Ok. Zkuste taky treba granulky Versele Laga, jodne kaloricke jsou listy pampelisky, pokud je ma rada. Dobra je i korenova zelenina, treba mrkev neco celer.
Tvrde pecivo nedavejte, slinami ho rozmoci a nemaji pro morcatka zadnou pridanou hodnotu. Stejne tak piskoty.kolik ji je?
Mrknete take sem, jsou tu dobre rady j chovu morcatek: http://www.morcataureny.stranky1.cz/…anka-219678/

Je jí 7, pampelišku dostává, ještě jitrocel. Kořenovou zeleninu má pravidelně, granulky jí Nutrin nebo Brit. Má i větvičky na okus (třešeň, višeň, jabloň, švestka). Občas dostane trošku jablíčka nebo jiného ovoce. Jen prostě teď jí míň (ale všechno, zuby má v pohodě) a tak hubne. Seno je jediné, čeho sní stále stejně. Minulá morčata umřela na nemoc (1 rakovina, 1 nevím, vypadalo to jako mrtvice), rak nemám zkušenosti s výživou starých morčátek.

Příspěvek upraven 20.07.20 v 21:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21072
20.7.20 21:45

@Silurian jelikoz je to opravdu stare morce, tak asi nejake budouci prerostle zuby, jsou ten posledni problem.

@Havlova a co se smirit s tim, ze holt uz doziva a ma projevy s tim spojene?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
20.7.20 21:49

@Cenarius Může tu být klidně ještě rok dva - nehledě na to, že už to nynější hubnutí může mít souvislost se špatně poskládanou stravou. Obrušování zubů je u morčat alfa a omega všeho a věř, že přerostou klidně během pár týdnů, pokud má morče špatně postavenou čelist a vrozenou predispozici, tak i dřív (zažila jsem a bohužel ne jednou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22288
20.7.20 21:52

@Havlova ahoj..jsem taková morčecí matka :mrgreen:, už jich u nás bylo dost..a bude zase..tedy po jednom.

Cca 7 -8 let je max..pokud hubne, nemusí to být už jen stravou.

Poslední morčík mi zhubl dá se říct rychle..a taky bohužekll to znamenalo konec.

Zásadní je sledovat, zda pije a vylučuje. Tj…suché bobky a hlavně moč…ta je zásadní.

U mých vzdy to byl konec..sice pili, ale skoro suchá podestýlka. Oni hodně odchází na ledviny.

Takže stravu jí dáváš dobrou, tím se netrap.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44550
20.7.20 21:55
@Silurian píše:
@Cenarius Může tu být klidně ještě rok dva - nehledě na to, že už to nynější hubnutí může mít souvislost se špatně poskládanou stravou. Obrušování zubů je u morčat alfa a omega všeho a věř, že přerostou klidně během pár týdnů, pokud má morče špatně postavenou čelist a vrozenou predispozici, tak i dřív (zažila jsem a bohužel ne jednou).

Zoubky má v pořádku, stravu má, dle mého, dobrou (seno, zelenina, zelené, cca 1 týdně kousek ovoce, večer trošku granulek). Ona jí, jen míň než dřív, nevynechává nic, co jedla obvykle, nedává přednost měkčím věcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1602
20.7.20 21:55

Zkusili jste veterináře? Morčata nechovám ale pokud hubne tak u psů je to většinou rakovina :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44550
20.7.20 21:59
@Cenarius píše:
@Silurian jelikoz je to opravdu stare morce, tak asi nejake budouci prerostle zuby, jsou ten posledni problem.@Havlova a co se smirit s tim, ze holt uz doziva a ma projevy s tim spojene?

Já vím, že umře. Ale je stále ještě veselá a živá, jen prostě hubne, tak bych ráda, aby jí odchod zbytečně neurychlila třeba podvýživa. Kdyby jí něco bylo, byla smutná, apatická, tak bych asi řešila spíš to než výživu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44550
20.7.20 22:00
@Liška2014 píše:
@Havlova ahoj..jsem taková morčecí matka :mrgreen:, už jich u nás bylo dost..a bude zase..tedy po jednom.

Cca 7 -8 let je max..pokud hubne, nemusí to být už jen stravou.

Poslední morčík mi zhubl dá se říct rychle..a taky bohužekll to znamenalo konec.

Zásadní je sledovat, zda pije a vylučuje. Tj…suché bobky a hlavně moč…ta je zásadní.

U mých vzdy to byl konec..sice pili, ale skoro suchá podestýlka. Oni hodně odchází na ledviny.

Takže stravu jí dáváš dobrou, tím se netrap.

Pije i čurá dost, naštěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44550
20.7.20 22:01
@AlcaBa píše:
Zkusili jste veterináře? Morčata nechovám ale pokud hubne tak u psů je to většinou rakovina :(

Ona už je prostě stará, jinak je v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
20.7.20 22:01
@Havlova píše:
Je jí 7, pampelišku dostává, ještě jitrocel. Kořenovou zeleninu má pravidelně, granulky jí Nutrin nebo Brit. Má i větvičky na okus (třešeň, višeň, jabloň, švestka). Občas dostane trošku jablíčka nebo jiného ovoce. Jen prostě teď jí míň (ale všechno, zuby má v pohodě) a tak hubne. Seno je jediné, čeho sní stále stejně. Minulá morčata umřela na nemoc (1 rakovina, 1 nevím, vypadalo to jako mrtvice), rak nemám zkušenosti s výživou starých morčátek.Příspěvek upraven 20.07.20 v 21:47

Myslim, ze krmite moc dobre. Souhlasim s tim senem. Jeste me napad davat ji vitamin C do napajecky: https://obchod.kralici.cz/…m-c-vit.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný