Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nejsem žádný velký realitní odborník, ale umím trochu hledat na webu. V Brně stojí 3+1 na sídlišti okolo 2 mil. Kč (dnešní nabídky rksting.cz), takže odkup za 600.000 je košer nabídka.
Splátka úvěrů co máme na náš zrekonstruovaný domek 3+1 je dvakrát tolik co platíte vy i s energiema. Jsem ve svém a budu za to platit ještě tak 15 let.
A připadá mi spravedlivé, že za bydlení se platí podle toho kolik to doopravdy stojí, stejně tolik ti co se kvůli tomu zadluží na celý život i ti co pod heslem „kde bychom na to vzali?“ trvají na přidělování dekretu. Už aby to bylo! Hanba regulaci nájemného!
Jo presne, znam hodne lidi co bydli ve statnim desitky let a do bytu neinvestovali ani korunu.
Viz pripad mych tchanu, kteri za 120 m2 v centru Prahy maji od pristiho roku platit 9 tisic a jsou desne dotceni. Je to byt majitele a konec koncu vedi 20 let, ze ziji v cizim a nouzi rozhodne netrpi.
My platime tu samou castku za hypoteku 2kk a necelych 50 m2 a na tom jim neprijde nic divneho. Ja byt majitelem domu, tak se nedivim, ze zenou hromadne zaloby k soudu do Strasburgu. Hanka
Taky se přidávám k BářeF … myslím si to samé, jen jsem to tu nechtěla rozmazávat, protože to jen vyvolá rozbroje ![]()
Ne každý má výbornou startovací pozici začínat bydlet ve státním a pak mít možnost si jej za zlomek tržní ceny odkoupit.
3+1 za měsíčních 8 tisíc veškerých poplatků je cena výborná. Pokud byste si srovnatelný byt pronajímali za tržní nájem, určitě byste zaplatili alespoň o 50% více a to jen za nájem bez poplatků. A i když teď chtějí 600 tisíc a za těch 10 let budou chtít určitě víc, vždycky to bude o hodně méně než tržní cena srovnatelného bytu. Pokud nemáte nic moc na koupi vlastního bytu našetřeno a hypotéku nechcete, tak bych to fakt neřešila, protože na tom můžete maximálně do budoucna vydělat.
Ve vlastním nebudete platit poplatky o nic nižší. Já platím cca 2 000 Kč za správu domu a různé fondy, 1900 Kč elektřinu, 1900 Kč plyn, plus internet, telefon, televize atd. a dá to dohromady taky téměř 8 tisíc. A je to můj vlastní byt, který jsem si musela za dlouhá léta splatit.
Trošku mi to připomíná jednu kámošku, která bydlela ve státním. Dům potřeboval místní správní orgán na něco jiného, takže je vystěhovávali pryč a museli jim nabídnout něco jiného. V centru Prahy pochopitelně. Nabídli jí asi 4 varianty a jí se pořád něco nelíbilo. Lokalita, rozložení pokojů, patro apod. … tenkrát jsme se dost pohádaly … ona má něco zadarmo, vlastně za peníze nás všech a ještě si bude vybírat. A oni rozhodně nebyli sociální případ, kteří by museli být ve státním. Její matka vlastní celý činžák na Praze 3, kam klidně mohli jít. Jenže proč by to dělali, když tady mohli být ve státním za levno a byt v činžáku pronajmout za tržní, že?
Taky nesouhlasím s regulací nájemného. Chápu, že staří lidé a některé opravdu sociální případy na to nemají, ale tam se to dá řešit individuálně, nicméně je spousta lidí, kteří by prostě tržní nájem platit mohli, ale protože patří k těm „šťastným“ ve státním bytě, tak nemusí a ještě si stěžují na deregulaci.
Evikk, souhlas nenapsala bych to lepe. My bohuzel nebyli ti stastni, kteri by byt zdedili, ci jim ho koupili rodice. Ani moznost se k jednem ci druhym prarodicum pristavet. Takze jsme zacali ze bezdetna na startovni 2kk na plnou hypoteku + rekonstrukci za 9 tisic mesicne za hyposku. Pak pred prvnim ditkem jsme poridili druzstevni 3+1, platili jsme cely druzstevni podil v trzni cene a do bytu mimo to zainvestovali opet kompletni rekonstrukci skoro trictvrte mega. Manzel druzstvo pomahal zakladat diky zkusenostem ze sveho povolani, delal druzstvu ucetnictvi nez se predalo spravcovske firme a de fakto zarizoval financovani na uvery na opravy domu. Dum sel po do privatizace, nyni je manzela pac ten financovat jak druzstevni podil tak rekonstrukci. Nyni bydlime v novostavbe 5kk par km od Prahy. Financujeme ji na plnou hypoteku, kterou nam pomaha splatce druhy byt cca pulkou. Prvni byt je psany na mne pac jsem splatila pulku hypoteky jeste nez jsem sla na druhou materskou. Tohle vsechno bychom si nemohli dovolit, kdybychom oba od 19 let misto studia (oba nas prijali na prava) a neochote obou rodicu nas ve studiu podporovat, nepracovali a slusne a vlastni pili se nevypracovali. Manzel si mezitim skolu dodelal a sam zafinancoval, mne to ceka cca po roce az budou mladsimu ditku dva roky a budu moc ho davat hlidat v okoli u dvou maminek, ktere si aspon privydelaji. doufam, ze muj mega koment tu nespusti lavinu pichlavych poznamek o zazobanych blbych stredoskolacich (zdravim Pudlu) ci o tom, ze ne kazdy se muze prestehovat do Praglu. Muze kdyz chce - my to oba taky udelali. Navic neocenitelne na hypotece je, ze vam rodice nemuzou kafrat do zivota jako v pripade me kamosky, ktere dali stary barak po babce k rekonstrukci a ta to ma pri kazde navsteve na taliri a musi byt kdyz uz nic tak vdecna. takovyhle vdek, no dekuju nechci. helca.
Dobrý den. Prosím Vás dokáže mi tady někdo poradit zda mohu provést výměnu St. bytu za RD. A hlavně jak bych měla postupovat. Mám požádat o schválení výměny a přepsání dekretu? Prosím o radu. Děkuji. Andrea ![]()
@Andrea38 píše:
Dobrý den. Prosím Vás dokáže mi tady někdo poradit zda mohu provést výměnu St. bytu za RD. A hlavně jak bych měla postupovat. Mám požádat o schválení výměny a přepsání dekretu? Prosím o radu. Děkuji. Andrea
A RD je v tomto pripade co? Rodinny dum?
Státní byt za rodinný dům v osobním vlastnictví vyměnit nejde.
A ty jdeš do toho domu do nájmu?
Musí souhlasit oba pronajímatelé.
@Andrea38 píše:
Dobrý den. Prosím Vás dokáže mi tady někdo poradit zda mohu provést výměnu St. bytu za RD. A hlavně jak bych měla postupovat. Mám požádat o schválení výměny a přepsání dekretu? Prosím o radu. Děkuji. Andrea
Málo informací, RD je rodinný dům, komu patří?
Tak asi teoreticky něco jako výměna půjde - ale, „státní“ byt někomu patří (asi městu), takže ty můžeš maximálně nabídnout nějaký převod nájemní smlouvy na někoho jiného a majitel bytu s tím samozřejmě musí souhlasit a bude to chcít asi určitě i zaplatit.
Ale nějak nerozumím tomu, proč by někdo dával dům (jakožto jeho vlastnictví) výměnou za nějaký dekret k bytu, který mu nebude říkat pane nikdy
. Není to překlep a místo RD že tam mělo být DR - jako družstevní
?