Dětské pokojíčky

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
879
14.7.09 17:16

Dětské pokojíčky

Ahoj,

ráda bych znala vaše názory a zkušenosti na samostatné /společné dětské pokojíky a jejich provoz:

Koupili jsme starší RD 4+1 a konečně se hneme z naší plechovky na sardinky de facto 1+1. Domek má v přízemí kuchyň + obývák + 2 menší pokojíky, v patře velký pokoj (doteď jako hostinský) a malou chodbičku, ze které by se dala udělat pidimístnost. Dosavadní plán na rozdělení místností je kuchyň + obývák nechat, dva malé pokojíky jako dětské, nahoře ložnice a z chodbičky moje kancelář (dělám doma účtařinu na ŽL). Máme 2 holky 9 a 4,5 r a čekáme v září patrně kluka.

Spor se vede o ty dětské pokoje - manžel by čistě pragmaticky byl za udělat jeden spací a druhý hrací + pracovní výhledově pro všechny tři děti - tedy do jednoho postele a kdo bude ospalý, může tam jít v klidu spát, ve druhém společně hračky, psací stůl… Já jsem zatím pro:,–(ila, aby každá z holek měla svůj pokojíček spíš abych tak řekla psychologicko - výchovných důvodů. Starší po něm nesmírně touží, jednak má už od útlého dětství poněkud přebujelý cit pro vlastnictví, jednak je dost introvert a mladší extrovertní ďáblík jí dost deptá, potřebuje si od ní občas oddechnout. Mladší to zatím nebere, ale těší se. Problém samozřejmě také bude, kam s Kleofášem, až poporoste.

Momentálně máme tedy věc jakž takž vyřešenou, ale do budoucna nás čekají určitě změny. Jelikož já ani manža jsme vlastní pokoj nikdy neměli, budu vděčná za postřehy, náměty, zkušenosti, třeba řešení úklidu u různě starých dětí…

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
14.7.09 17:33

No tak já jsem vlastní pokojíček taky nikdy neměla, a dost jsem tím trpěla. Byla jsem v pokoji s o 3,5 roku mladší sestrou, která byla přesně můj pravý opak - ona extrovert, spát chodila dost pozdě (já zase radši dřív vstala, ale v devět už jsem chtěla jít spát), hudbu poslouchala úplně jinou než já a na rozdíl ode mě šíleně nahlas. Měli jsme ještě staršího bráchu (o 1,5roku starší než já), nejdřív (asi do mých šesti let - tj brácha 7,5, ségra 2,5) jsme bydleli v horním patře domu u babičky a všichni tři měli jeden pokoj. Z toho si teda moc nepamatuju, ale pak jsme měli my se ségrou jeden, brácha svůj (malinkej, ale svůj). Strašně jsem mu záviděla :oops:

My máme zatím jedno dítě, má svůj pokojík. Bydlíme v 4+1, jedna místnost je ložnice, jedna obývák a jedna pracovna. Manžel dlouho do noci „pracuje“ na PC, tak proto. Doufám, že brzy budem mít další dítě a do budoucna uvažujem, že bychom místo naší ložnice udělali druhý dětský pokoj a spali buď v obýváku (tam máme úžasný rozkládací gauč, na kterém se spí snad líp než v ložnici) nebo v pracovně. Rozhodně ale po své vlastní zkušenosti bych chtěla, aby děti měli svůj pokoj.

To rozdělení na spací-hrací je zajímavé, ale já bych dala přednost tomu, aby každá měla svůj. Jednak starší bude brzy potřebovat soukromí, jednak si každá bude uklízet to svoje (pamatuju na to, jak jsme se se sestrou dohadovaly, kdo bude co a kdy uklízet), spát i hrát si taky bude moct jít, kdy bude chtít. 4,5 roku věkový rozdíl je docela dost (mně se ten náš 3,5 zdál velký). Nechci říct, že takhle je to lepší, je mi jasné, že já jsem dost ovlivněná vlastní zkušeností a tak bych chtěla, aby moje děti mohly mít ten „luxus“ vlastního pokojíčku. Ono taky hodně záleží, jak spolu holky vycházejí - my se sestrou nicmoc a těžko říct, jestli to bylo proto, že jsme měli společný pokoj nebo jen proto, že jsme každá úplně jiná. Dnes už spolu vycházíme v pohodě - ségra si prošla pubertou a dá se s ní normálně komunikovat :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
14.7.09 17:41

Taky bych udelala holkam kazdy svuj pokojicek a umisteni tretiho ditka bych resila, az prijde cas. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
14.7.09 18:08

Já také hlasuji pro vlastní pokojíčky. Sama jsem ho dostala až v 15 místo ložnice rodičů, jinak jsme byli 3 děti v jednom pokoji. :roll: Psací stůj jsem měla v obýváku, knížky a postel v pokoji, oblečení ve skříni na chodbě. Takže jako dítě bych z rozdělení herna+ložnice moc nadšená nebyla. Však se dětí zeptej jak to vidí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580
14.7.09 18:58

ahojki, já teda také oceňuji ten nápad rozdělení na hrací a spací, připadá mi hodně zajímavý, nicméně taky hlasuji pro samostatné pokojíčky, je to taktéž dáno tím, že jsem měla pokoj společný s bráchou, vlastně celý život. Teď bydlím s 4letou holkou sama v 2+kk a ona má svůj pokojíček a já rozkládací pohovku v obýváku, nelituji toho, prostě jsem jí ten luxus chtěla dopřát a dopřála. U vás by bylo ideální už myslet do budoucna i na chlapečka a také jeho pokoj, tak pokud by jen trošku šlo třeba ty holčičí pokojíčky i trošku zmenšit a vecpat tam někam i ten jeho, ať už to máte za sebou, ale jasně, vždycky to nejde. Protože by podle mně nebylo dobré teď holky rozdělit, namlsat je soukromím, a pak je stejně dát dohromady a druhý pokoj dát jemu. No ale tos nechtěla řešit… takže hlasuji pro samostatné pokojíky. A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
14.7.09 19:28

Tak já hlasuju za společný pokoj pro holky… pokud teď bude mít každá vlastní, tak je jasné, že v budoucnu jsou dvě možné varianty:
1/ mladší bude mít pokojík s bráchou, starší bude sama
2/holky budou spolu, klučík bude sám…

První varianta se mi nezdá ideální, přece jen to je kluk a holka, rozdíl mezi nima bude celkem velký…
Ve druhé variantě budou naštvané obě holky, protože z luxusu samostatného pokoje budou muset ustoupit kvůli malému bráchovi…

Podle mně bude lepší, když teď budou mít společnou spací/hrací variantu, než je pak sestěhovávat ze samostatných pokojů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14091
14.7.09 20:43

Mně se celkem líbí manželovo pojetí. Není třeba ten jeden pokojík s dvěma okny? Občas stačí přepažit a jsou sice pidipokojíky, ale samostatné. Jinak já taky nevím, co to je pořádný vlastní pokoj. S bráchou jsme byli vždycky spolu a jako větším nám rodiče přepažili velký pokoj, ale pouze obývací stěnou, takže jen opticky. Nijak nám to ale nevadilo, možná proto, že nás dělí pouhých 13 měsíců a vždycky jsme si vyšli vstříc :-)
Každopádně jestli teď holky dáš od sebe a zvyknou si na svůj pokoj, asi těžko jedné z nich pak dáš brášku a nebo je zase sestěhuješ dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
14.7.09 21:04

Ahoj, my jsme byly 3 sestry, ty mladsi byly ode me o 5,5 a 8 let. Po narozeni te mladsi jsem „dostala“ pokojik z casti kuchyne :wink: a byla jsem za to faaakt vdecna! Segry byly spolu v pokoji.
Kdyz jsme se prestehovali do baraku, mela jsem zase svuj pokoj a segry dohromady. Bylo to nejlepsi reseni, ja velky extrovert a ony dve kamosky a pomerne introvertni, taky velky vekovy rozdil mezi nami.
Taky me zaujal ten model spaci + hraci pokoj, ale asi bych to nechtela (myslim tenkrat, kdyz mi bylo 10 :lol: :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
14.7.09 21:40

Děkuju za reakce, koukám, že jsem k tomu měla dát hlasování :D :D .

Ono už de facto máme rozhodnuto, že holky budou mít samostatné pokoje, jen jsem z toho neměla úplně nejlepší pocit, protože jsem si to proti manželovi a jeho pragmatickým argumentům (spací a hrací zóna, umístění třetího dítěte…) pro:,–(ila. Tak nějak (to ukáže čas) myslím, že správně - u holek je opravdu problém, že jsou opačné povahy, ta starší po mně (jak já jí rozumím) introvertka, potřebuje si prostě zalézt, oddechnout od kontaktu, a ten mladší ďáblík jí nenechá, té je všude plno, všude slyšet… A třeba to uklízení („to jsem nevytahala já… ona to měla naposled…“) si také dovedu líp představit při rozděleném teritoriu. Malému by šel časem přepažit pokoj z ložnice - je velká, i když by byl problém, že bysme museli chodit my skrz jeho pokoj nebo on přes naši ložnici, nebo může být v „kanceláři“ a kancelář nastěhovat do velké ložnice - i když s tím mám špatnou zkušenost, nějaký čas by mohl být v pokojíku s mladší - u té si dovedu představit, že by společnost i uvítala, ale je to opravdu otázka až za 4 - 5 let.

Já mám právě zkušenost nejstaršího ze tří sourozenců bez šance na jakékoliv soukromí (vyrostli jsme v prostorách, kde teď bydlíme), manžel sice pokoj neměl, ale je jedináček, takže jeho hračky, skříňky…byly vždycky jen jeho a nikdo mu do toho nezasahoval.

A jinak vaše zkušenosti s pokojíky - uklízení, jak je děti využívají v různém věku…?

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
15.7.09 10:05

Já bych v této chvíli nechala holkám pokoj nahoře (na hraní, na spaní, na všechno). Ložnici a pokoj pro mimi dole. Schody jsou pro unavenou maminu a batole dost nebezpečné. Později přestěhovat ložnici nahoru i s kanceláří (místnost pro rodiče) a dětem zbydou tři pokojíčky, každý může mít svůj, zejména pro školáky super.
Snad kromě kuchyně se může časem s využitím pokojů hýbat podle potřeby. Velikostně to máte akurát, uvidíte co bude aktuálně potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
15.7.09 19:11

Báro, dík, to je originální a praktický nápad. Ale holky vzkazují, že zá:,–(ně nesouhlasí :D :D :D .

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2643
27.8.14 21:15

Prosím o názor
Teď řešíme situaci kdy chceme dat naší roční dceru do svého pokojicku. Jenže bydlime v RD 5+kk, kde je v přízemí ložnice, obyvak a kuchyň a nahoře v patře jsou 3 dětské nevyužité pokoje. Přítel se za žádnou cenu nechce stěhovat s ložnici nahoru a tak já resim, zda dat roční dítě do patra na chuvicku? Az ji budou dva roky nebude mi sama utíkat na schody? Nebude se tam bát? Máte to někdo taky tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
27.8.14 21:17

Nemam a dceru do urciteho veku bych v patre nenechala samotnou ani omylem. Se prestehuj nahoru s ni sama kdyz pro nej je to takovy problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
27.8.14 21:18

@Kachnicka25 nedala bych dítě samotné do patra. Zrovna včera se mi kluk (3,5 roku) v noci vzbudil a my s chlapem byli ještě v obýváku. A rozespalý se vydal ke schodům. Dost ve mně zatrnulo a to jsem stihla doběhnout ve chvíli, kdy byl ještě poměrně daleko od schodů.

• Citovat
  • Upravit
15225
27.8.14 21:20

Dala bych ji tam, ale musela by být zábrana před schodištěm, aby se v noci nemohlo nic stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí