Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ahoj děvčata,
uvažujeme o koupi domku s pozemkem. Domek by byl postaven v systému „flexibuild“. Takže jakýsi sendvič z více či méně přírodních materiálů, je tam i něco z recyklovaných krabic od mléka
. Systém je v časopisech a na stránkách docela chválený, levnější než klasická dřevostavba, lepší tepelněizolační vlastnosti, dobrá nosnost, vhodné pro nízkoenergetické bydlení a je to levnější.
Přemýšlíme, zda do toho jít, jestli tu skládanku neodfoukne vítr, nesežere plíseň nebo nesežerou myši…
Nebo platí jako u klasických dřevostaveb, že kvalitní práce je základ a tyto problémy pak nebudou
Nemáte někdo zkušenosti konkrétně s flexibuildem?
NiKi
Konkrétní zkušenosti nemám.
Já jsem taky vždycky argumentovala těma myšima a broučkama, ale všichni tvrdí, že mají ty přírodní materiály dostatečně napuštěné všelijakými jedy, že v tom fakt nic hlodat nebude - tak snad ne.
Ohledně dřevostaveb - moc neizolují proti hluku (cihla je cihla a ještě lepší je beton), takže ne k letišti, dálnici a pod. Dále nemívají schopnost akumulace tepla do stěn, což nijak nevadí, jen je třeba s tím počítat - rychle se to vyhřeje ale při vyvětrání se to zase totálně ochladí.
flexibiuld je celý z nápojových kartonů, ne sem tam ![]()
hlavně je to úplně nová věc, se kterou nejsou zkušenosti, není prověřená trhem. bydlím v domě ze dřeva a když kouknu na ceny flexibiuldu a co k tomu domu nabízí za standard, tak musím říct, že jsem zapltila jen o pár tisíc víc, ale taky jsem dostala mnohonásobně víc - třeba mnohem vyšší standard a záruku 30 let!!!! nikde mi dům nevrže, podlahy jsou lité z betonu… flexibuild se nestaví do patra - proč asi? po poradě s tím mým, který je technicky zdatný, jsme od úvah o flex. utekli rychle pryč
a ještě k té izolaci hluku. byla u mě známá, sedly jsme si na kafe. a ona: kde máš děti? tak říkám, že jsou v pokojíku. nevěřila mi. tak jsem tam šla s ní, otevřela jsem dveře, děcka seděla u pohádky před telkou, která řvala na plný koule… kámoška nevěřila vlastním uším, že jsem jí nekecala.
takže jakej domek a od jaký firmy je hodně dobře a dloho potřeba vybírat. není dřevostavba jako dřevostavba ![]()
Tak pokud vím, tak z flexibuildu se dá stavět i domek s obytným podkrovím, nemusí to být nutně jen přízemní.
Také nevím, proč by podlaha (u přízemního domku) nemohla být z betonu? Nebo ji anonymní myslela podlahu v patře?
Vrzat může začít kdykoliv jakákoliv dřevostavba. Dřevo je přírodní materiál a pracuje. Pokud jsou v domě dřevěné trámy, tak záruku, že x let nebudou vrzat nikdo seriózně snad dát nemůže.
NiKi, jak to vypadá s domem?
takže odpověď nechávám raději na manželovi:
nosnost je tam nižší, protože ta stavba je mnohem lehčí než klasická dřevostavba. tohle s dřevem nemá co dělat, je to papír, polyethylen a hliník z upravených krabic od nápojů, a proto je to i levnější. firmy, co dělají flexib., tak nabízí pouze přízemní domy
o vrzání nemůže být u dřevostaveb řeč, pokud nemáš na mysli roubenky. ale v dnešním slova smyslu je dřevostavba systém podobný sádrokartonům a podobně upravovanému dřevu, nejde o trámy a surové dřevo, které samozřejmě pracuje.
co se týče obytných podkroví, možná jde maximálně o pochozí úložné půdy, ale flex. klasická patra už z výše zmíněných důvodů nedělá. jiné firmy patro klasicky lijí z betonu.
a když už jsme u toho - jít do něčeho, co je na trhu 2 roky, když v tom chci bydlet minimálně dalších 50 let, tak si radši malinko připlatím za opravdovou dřevostavbu.
tak nevím jak jste přišli na to že se patro z flexibuildu nedělá…prvně si ověřte informace a pak je zde prezentujte.. ![]()
Dobry den vsem v teto diskuzi,
kolegyne mi zaslala odkaz na Vasi diskuzi ohledne stavebniho systemu Flexibuild. Je to dalsi s diskuzi, kde jsou probirany vlastnosti systemu, ale dle meho soudu zase ne uplne odborne (viz. anonym)! Pred casem jsem se zabyval podobnymi nazory na podobnem foru (baby kafe).
Budu reagovat na jednotlive poznatky postupne:
1)Jedy v konstrukci proti skudcum - desky flexibuild jsou naprosto zdravotne nazavadne a neobsahuji zadne pojivo napr. s formaldehydem ci jinymi slozkami, ktere mohou byt uvolnovany s desek. Pokud se objeví nazor, ze pokud se jedna a recyklovany material mohou se zde objevit zbytky napr. dzusu ci mleka je linka navrzena tak, aby k tomuto nemohlo dojit. Drt z techto obalu je ,,prana´´ a susena. Dale se drt spolu s pojivem lisuje za obrovske teploty a tlaku. Tato problematika je stale sledovana, kde probiha mereni mikrobiologickych a makrobiologickych stop. Vsechna mereni jsou bez jakychkoliv stop.
2)Hluk - vzduchova nepruzvucnost je horsi nez u zdenych technologii, je vsak vzdy resitelna dle pozadavku investora. Je vsak nutne rict, ze se zde navysuje cena, avsak tepelne vlastnosti jsou nekolika nasobne vyssi nez u zdenych domu.
3)Akumulacni zony
Problematika akumulačních zón v dřevostavbách má dva názory, které mají svoje výhody či nevýhody.
3.1) Dřevostavba bez akumulačních zón
u dřevostaveb bez akumulačních zón není nutné ohřívat materiály, které nám pří náběhu topení pohlcují teplo. Výhodou je, že doba vytopení objektu je během několika desítek minut. Nevýhodou může být fakt, že po vypnutí topení nedochází k uvolňování tepla z akumulačních zón a v objektu bude rychlejší změna teploty. Takto postavené dřevostavby reagují na dnešní životní styl, kdy v domu trávíme méně času a regulace vytápění v objektu probíhá rovnoměrně.
3.2) Dřevostavba s akumulačními zónami
u dřevostaveb s akumulačními zónami je nutné ohřívat materiály, které nám vychladly, když se v objektu netopilo. Nevýhodou u tohoto typu je, že při náběhu topení nám akumulační zóny pohlcují teplo a vytopení objektu na požadovanou teplotu trvá déle. Výhodou je, že nám tyto materiály dávají zbytkové teplo, pokud dojde k vypnutí topení.
Umístění akumulačních zón v dřevostavbách je však možné bez jakýchkoliv problémů, vždy záleží na požadavcích zákazníka. Akumulační zónu v dřevostavbě lze dosáhnout betonovou či anhydridovou podlahou, příčkou vystavěnou zděným způsobem, atd.
4)Pouze kartony - material je popsany v horni casti. Co se tyka celeho stavebniho systemu je certifikovany dle CSN EN.
5)Proverenost trhem - zde se asi jedna o zivotnost materialu a konstrukcniho systemu. Trh na tento material reaguju cim dal lepe, ale to je spojeno s vlastnostmi materialu. Nyni je postaveno cca 40 domu po cele CR. Prozatim je udelana zkouska pouze v laboratornich podminkach na 80 let a vysla bez jakychkoliv problemu. Opravdovou zivotnost nam vsak ukaze az cas, ale obecne je stejna jako u jinych typu drevostaveb. Pokud nekdo zna stavebni system jak je navrzeny a dodrzeny, tak neni ceho se bat! Jak bylo zmineno, dulezite u drevostavby je provedeni, to velmi ovlivnuje zivotnost techto typu staveb. Pokud zakaznik uvazuje o systemu Flexibuild, je dobre se obratit na vyrobce materialu, aby mu doporucil spolehliveho dodavatele tohoto systemu.
7)Zaruka - na nase domy je zaruka dle zákona 60 mesicu. 30-ti lete zaruky, ktere zminuje anonym se jiste vztahuji na konstrukcni system a nikoliv na stavbu. Nikdy jsem vsak tuto smlouvu nemel v ruce a musel ych ji prostudovat, abych mohl udelat zaver. Dle meho soudu se vsak jedna pouze o reklamni tah na zakaznika.
Patrove domy - tento typ domu se klidne muze stavet i z naseho systemu. Proc nasi partneri stavi hlavne bungalovy je v rychlosti vystavby. V soucasne dobe je jiz realizovanych cca 8 patrovych staveb bez jakychkoliv problemu. Kontrukce podlahy je stejna jako u jinych drevostaveb (klidne i beton ci anhydrid), zde je vsak konstrukce ovlivnena cenou. Zakaznikovi vzdy doporucime tu nejvhodnejsi skladbu, zde je vsak nutna konzultace se zakaznikem a vysvetlit mu vyhody ci nevyhody ruznych skladeb.
Na uplny zaver bych chtel dodat, ze jsem zamestnancem firmy Flexibuild s.r.o., takze muzete mit namitky na nejake nazory. Avsak pokud nekdo pise o necem o cem nic nevi a nazyva se odbornik, neni to uplne v poradku! Vzdy se snazime, aby dum plnil veskere pozadavky zakaznika a kombinujeme s ruznymi materialy, pokud to konstrukce vyzaduje a neni mozne vyuzit nas material.
Pokud budete mit nejake dotazy, muzete mi je zaslat na rhomolka@flexibuild.cz a rad Vam je zodpovim, pripadne se domluvime na osobnim jednani.
S pozdravem Ing. Radomir Homolka, Flexibuild s.r.o. ( www.flexibuild.cz )
Je dobré se schovat za anonim,tím neřešíte problém otázky ale svůj,můj názor-jsem fa.voda,topení,plyn a dělal jsem montáže jak v domech ze dřeva,tak z flexibuild a jsem jineho názoru,když mluvíme o broucích a myších tak do čeho se dají dřív.A montážní,dokončovací práce pro mě jsou výhodnější u flexibuildu(žádné výstuhy pro ukotvení radiátorů,umyvadel atd.Tak nevím,nevím.
Dobrý den, v domě z tohoto materiálu bydlíme 3/4 roku a mohu jen napstat, jsme nešťastní…Možná materiál splňuje veškerá kriteria, o kterých se píše, ale my jsme možnost to poznat neměli. Našemu domu říkáme lepší stan
, nejhorší je hluk a rezonance v domě. Zlatý panelák.
Nejspíš také záleží na firmě, která z tohoto materiálu staví. Bohužel my jsme do dnešního dne neviděli ani překleslený projekt, natož další dokumentaci, která je potřebná k předání domu a ke kolaudaci. A o závadách a nedodělcích ani nemluvím. Můžeme se snažit sebevíc, aby firma dala vše do stavu, který by splňoval aspoň standart, ale zatím bez efektu. Takže skoro rok žijeme ve stresu, jak to s naším domem dopadne.
Asi to vypadá, že si jen stěžujeme, ale realita je taková. Vzhledem k tomu, že naši sousedi mají postaven dům z flexibuilu od stejné firmy a mají stejně velké problémy, chceme všem, co se rozhodují stavět z tohoto materiálu doporučit, aby si nejen zjistili veškeré reference na materiál, ale i na firmu, která domy staví, ale zároveň zkusili kontaktovat někoho, kdo už v domech bydlí. My rozhodně nedoporučujeme.
Pheety píše:
Dobrý den, v domě z tohoto materiálu bydlíme 3/4 roku a mohu jen napstat, jsme nešťastní…Možná materiál splňuje veškerá kriteria, o kterých se píše, ale my jsme možnost to poznat neměli. Našemu domu říkáme lepší stan, nejhorší je hluk a rezonance v domě. Zlatý panelák.
Nejspíš také záleží na firmě, která z tohoto materiálu staví. Bohužel my máme opět jen špatné zkušenosti. Do dnešního dne neviděli ani překreslený projekt, natož další dokumentaci, která je potřebná k předání domu a ke kolaudaci. A o závadách a nedodělcích ani nemluvím. Můžeme se snažit sebevíc, aby firma dala vše do stavu, který by splňoval aspoň standard, ale zatím bez efektu. Takže skoro rok žijeme ve stresu, jak to s naším domem dopadne.
Asi to vypadá, že si jen stěžujeme, ale realita je taková. Vzhledem k tomu, že naši sousedi mají postaven dům z flexibuilu od stejné firmy a mají stejně velké problémy, chceme všem, co se rozhodují stavět z tohoto materiálu doporučit, aby si nejen zjistili veškeré reference na materiál, ale i na firmu, která domy staví, ale zároveň zkusili kontaktovat někoho, kdo už v domech bydlí. My rozhodně nedoporučujeme.
Dobrý den,
reaguji na Váš komentář. Zprávu jsem předala našemu SRP, který pravděbodoně stavbu prováděl, aby se tyto problémy vyřešili a vy jste byli spokojení.
S pozdravem,
Soňa Formanová,
mail: sformanova@flexibuild.cz
Děkujeme za ochotu, ale už tomu, že to dopadne dobře nevěříme. Byl u nás i pan Homolka ( tímto ho zdravím ) a nestalo se po jeho návštěvě skoro nic.
Majitel firmy jen slibuje a dělá z nás bl… Špatně větráte, špatně topíte, dejte si na stěnu tapety, používáte špatný toaletní papír atd. My jsme se zatím už 3/4 roku nevyspali a o soukromí ani nemluvíme ( hlučnost, rezonance ), do toho máme v domě plíseň, nebyl po celou dobu zateplen sokl domu ( to se prý nedělá
), rosí se nám okna, tak, že voda teče z parapetů atd.
Situace v našem domě a v domě u sousedů je na napsání románu. Jaké bude pokračování a co máme dělát?
Napadá nás jedinné řešení, předat vše právní firmě a pak si za zbytek peněz, které majiteli nehodláme doplatit( ono není opravdu za co ), dodělat dům tak, aby se v něm dalo aspoň trošku normálně žít.
Jak už jsme psali v předchozím příspěvku, materiál flexibuild je možná dobrý, ale stavební firma v žádném případě ne. A to opravdu dělá hodně. Vždyť na ni závisí, jak bude zákazník spokojen.
Velice mě tato situace mrzí. V současné době tuto věc probíráme s nadřízenými a pokusíme se ji zdárně řešit. Pan Homolka už zde bohužel nepracuje.
Soňa Formanová
mail: sformanova@flexibuild.cz
Vzhledem k tomu, že mnoho domů z tohoto materiálu nestojí, dá se přijít na to, která firma náš dům stavěla a vlastně stále staví
. Zatím nechceme použít její jméno, ale brzy to uděláme. A nejenom my, informace o tom, co firma zkazila, obešla na ostatních stavbách a domech se šíří lavinovou rychlostí…Nám zatím stačí to, co předvedla u nás a u sousedů. Víme, že jsme byli u této firmy pokusní králíci, nevzali si stavební dozor( dnes už víme, že to byla největší chyba, protože pak by se firma neměla na co vymlouvat), ale to neznamená, že budeme žít v těchto domech se strachem, co se kde za závadu objeví.
Dnes brzy ráno nás kontaktoval majitel firmy (možná je to na Váš popud) a chtěl se sejít, bohužel už opět z toho sešlo a na telefon nereaguje. Asi je to tím, že dostal opětovně doručenou žádost od nás, ať dá vše do pořádku.
Přesto Vám děkujeme za váš zájem a budeme doufat…