Státní občanství pro dítě - prosím o radu

PetkaK
4.10.11 08:19

Státní občanství pro dítě - prosím o radu

Zakládám nové téma, diskuzí je sice kolem tohoto hodně, ale zatím jsem nenašla odpověď.

Chtěla bych vědět jestli někdo nevíte jakým zákonem, vyhláškou, právním dokumentem, prostě čím se řídí vydávání dokladu o státním občanství pro dítě.

Abych to trošku rozvedla, byla jsem včera na úřadě, kde mi bylo řečeno, že musím donést pro vydání tohoto potvrzení i rodné listy svých rodičů (i/nebo manželových) neboť se narodili po roce 1954. (Z různých diskuzí zde jsem věděla, že tohle po mě můžou chtít, ale zároveň jsem věděla že někomu to prošlo i bez toho).

Vzhledem k tomu že jsem byla opravdu rozčílená, tak jsem se paní zeptala co mám dělat v případě že nežijou - odpověď byla jasná NEVÍME, S TÍM JSME SE NESETKALY :nevim: , dovětek byl ASI SE TO U TAK MLADÝCH RODIČŮ NEPŘEDPOKLÁDÁ (tím mě fakt dostala). Zapomněla jsem se jí zeptat, co mám dělat když se s rodiči nestýkáme a ty RL od nich prostě nedonesu.

Nicméně jsem tedy odpoledne komunikovala s naším Krajským úřadem, kde mi bylo sděleno že opravdu jsou nutné RL rodičů a pokud nežijou, že oni sami si to jsou schopni úředně dohledat. Vida, jsou schopni, takže buzerace nás, co máme mladé žijící rodiče, abychom si to prostě oběhali. Opět jsem se zapomněla zeptat co se děje v případě že se nestýkáme. Nevadí.

Proto jsem se pustila do hledání na internetu nějakého toho zákona, kde by bylo napsáno proč je tam ten rok 1954, nic jsem nenašla. Pokud někdo prosím víte, kterým dokumentem se toto řídí, byla bych ráda za nějaký odkaz na něj. Našla jsem pouze zákon kterým se řídí státní občanství (ten je z roku 1993) a nic tam nepíšou.

Děkuji všem, kteří mi nějak pomohou :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mag
12864
4.10.11 08:28

No ono to bude asi tím, že do roku 1954 se státní občanství získávalo narozením (což je u tvých rodičů dohledatelné v tvém RL), pozdějí to bylo státním občanství rodičů, což v tvém RL není. Normálně bych vyplnila žádost, dala své RL listy a počkala, co se bude dít, dle mě ti to vystavit musí. Případně k tomu dolož čestné prohlášení, že se s rodiči nestýkáš a nemáš jeich RL k dispozici, nebo prostě jenom, že je nemáš k dispozici, oni si to zjistí, jenom to zřejmě nebude napočkání, jako by to bylo, kdybys ty RL prarodičů předložila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
4.10.11 08:28

přesně neporadím, jen vím, že nemusíš dokládat ten rodný list těch rodičů- v krajnícj případech. Známá to měla bez toho, rodiče jejího manžela se rozvedli a oni ani neví kde se táta po republice toulá. A dali jí ho bez dodání tohoto dokladu.
Chtěj mluvit s vedoucí a ta ti musí říct víc, než přepážková pracovnice. :nevim:
V podstatě tě nemusí zajímat jestli takový případ už řešili nebo ne. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
4.10.11 08:31
mag píše: …jenom to zřejmě nebude napočkání, jako by to bylo, kdybys ty RL prarodičů předložila.

V Brně to není na počkání ani po předložení dokladů. Čekačka 14dnů, dřív ani den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
4.10.11 08:32

No ona mi paní rovnou ve dveřích řekla, že jsem mladá, že nemám určitě všechny potřebné dokumenty a že žádost se mnou nesepíše, takže už od pohledu věděla že se se mnou nebude zabývat. Bylo to teda na městské matrice, tam bych stejně na vyřízení čekala 30 dní.

Na kraj jsem jen psala email, a chystám se tam jít zítra, s tím že prostě o rodičích nic nevím, a čekám co z nich zase vypadne. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
mag
12864
4.10.11 08:33
Kac píše:
mag píše: …jenom to zřejmě nebude napočkání, jako by to bylo, kdybys ty RL prarodičů předložila.
V Brně to není na počkání ani po předložení dokladů. Čekačka 14dnů, dřív ani den.

Na počkání myšleno jenom u krajských úřadů u městských a obecních ne, ty to posílají dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
4.10.11 08:34
PetkaK píše:
No ona mi paní rovnou ve dveřích řekla, že jsem mladá, že nemám určitě všechny potřebné dokumenty a že žádost se mnou nesepíše, takže už od pohledu věděla že se se mnou nebude zabývat. Bylo to teda na městské matrice, tam bych stejně na vyřízení čekala 30 dní.Na kraj jsem jen psala email, a chystám se tam jít zítra, s tím že prostě o rodičích nic nevím, a čekám co z nich zase vypadne. :nevim:

Oni ti to osvědčení dát musí, buď v klidu, řekni, že je k dispozici nebudeš mít a oni si s tím poradí a pokud budou držkovat, začni si psát na místě stížnost a uvidíš, jak to pofrčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
4.10.11 08:41

Ještě jinak, můžou po tobě chtít tvoje doklady, ale nemůžou chtít něco, co není v tvé moci získat (je na to i judikát).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
4.10.11 08:44
mag píše:
Ještě jinak, můžou po tobě chtít tvoje doklady, ale nemůžou chtít něco, co není v tvé moci získat (je na to i judikát).

No, mě i můj taťka včera řekl, že on není povinnen mi dát svůj RL, že ho prý můžu zneužít :mrgreen: a že jim to mám takhle říct, že on nesouhlasí s tím že si vezmu jeho RL :mrgreen:

My jsme dubové palice, takže si klidně postavíme hlavu, ale zase ten pas chceme, tak aby jsme se ho dočkali :))

• Citovat
  • Upravit
Kac
5049
4.10.11 08:56
mag píše:
PetkaK píše:
No ona mi paní rovnou ve dveřích řekla, že jsem mladá, že nemám určitě všechny potřebné dokumenty a že žádost se mnou nesepíše, takže už od pohledu věděla že se se mnou nebude zabývat. Bylo to teda na městské matrice, tam bych stejně na vyřízení čekala 30 dní.Na kraj jsem jen psala email, a chystám se tam jít zítra, s tím že prostě o rodičích nic nevím, a čekám co z nich zase vypadne. :nevim:
Oni ti to osvědčení dát musí, buď v klidu, řekni, že je k dispozici nebudeš mít a oni si s tím poradí a pokud budou držkovat, začni si psát na místě stížnost a uvidíš, jak to pofrčí.

je to drsné, ale někdy to tak na úřadech funguje. Nejvíc mě naštve, když někdo něco musí zaplatit na úřadě a druhému to na žádost(kterou mu na úřadě skoro nadiktují) prominou :cert: A to jen protože držkuje a dost silně !.(znám tento případ-ů)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
4.10.11 09:25

Co je ta za blbost :cert: , koukám, že máš hodně pohodlné úředníky. K občanství dítěte ti stačí pouze oddací list, formulář z nemocnice o prohlášení jména, který dostanete v nemocnici, občanky obouch rodičů, žádné rodné listy nepotřebuješ, ale ppokud chceš tak jim je můžež vzít k nahlédnutí. :roll: Následně na to ti je vydán roddný list dítěte, kde jsou uvedeny všechny náležitosti i státní občanství dítěte. Jen bych jim zdělila, pokud oni po tobě chtějí rodné listy rodičů ať si o ně zažádají sami, ty nejsi povinna tyto údaje sama schánět. Nechápu k čemu to potřebují. Vypadá to jako buzerace, nebo se paní úřednice nudí. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
4.10.11 09:27

Katyco, malá má občanství, ale já potřebuju o tom občanství doklad, který získám jen když předložím RL dítěte, RL rodičů, oddací list rodičů a bohužel v nšem případě i RL prarodičů.

EDIT - v RL není vůbec uvedeno jaké má občanství.

• Citovat
  • Upravit
4024
4.10.11 09:36
PetkaK píše:
Katyco, malá má občanství, ale já potřebuju o tom občanství doklad, který získám jen když předložím RL dítěte, RL rodičů, oddací list rodičů a bohužel v nšem případě i RL prarodičů.EDIT - v RL není vůbec uvedeno jaké má občanství.

To je divné :nevim: , ale stejné doklady ti postačí, ale musíš si tedy sebou vzít své a manžela RL a občanku, jinak jak jsem psala nejsi povinna ostatní údaje schánět, pokud se dítě narodilo na území ČR a rodiče jsou občané ČR tak nechápu o co jim jde, jo a jedině co sepisuje se prohlášení , o dítěti, že je opravdu vaše, .....a to můžou s tebou sepsat i oni není tam nic tak složitého, jsou tam uvedeni oba rodiče a dítě (vlastě vše napsané z RL). Pokud by stále naléhali, že něco potřebují tak bych si také stěžovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
4.10.11 09:42

Jde jim o to, že v mém rodném listě není uvedeno jakou mají příslušnost mý rodiče. A jelikož jsou mladí (naroz. po roce 1954) tak to musím doložit. Stěžovala jsem si už včera, půl hodiny jsem se s nimi hádala, s pracovníci i s nějakou její nadrřízenou. Bohužel mi žádost nedali, řekli mi že mám donést RL rodičů a pak se se mnou budou bavit.

Na Kraj jdu zítra, ale manžel mi teď tvrdí že mi můžou dát pokutu pokud budu záměrně lhát, což já samozřejmě budu. :pocitac:

O co jim jde nevím, nenašla jsem žádný zákon, vyhlášku ve které bylo napsáno to co mi tvrdí. Takže vlastně nevím jestli mají pravdu nebo nemají, jediné co vím že to debilní lejstro potřebuju k vyřízení pasu pro malou, a bez toho lejstra nebude pas, a bez pasu má dítě sedět 15let na prddeli než dostane občanku?

• Citovat
  • Upravit
4024
4.10.11 09:53

Ty si jdeš zařizovat pas? Mi jsme rovnou zašli na pasové a tam jsme měli RD všech a občanky, podepisovali jsme a vyplňovali čestné prohlášení, že malá je naše a formulář o vydání pasu, nic jiného jsme nemuseli dokládat, žádné rodné listy rodičů :?: A jinak co máš napsané v občance: občan české repupliky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí