Státní škola - 1. třída - přijetí?

3011
24.8.11 10:21

Státní škola-1.třída-přijetí?

Sice máme ještě rok čas, ale přemýšlím nad tím, jak je to s přijetím do 1. třídy běžné Státní školy :?:
Dnes vyšel v novinách článek o tom, kolik je prvňáčků, příští rok, jaký čekají nápor a nemají finance na nové třídy atd…

Mé otázky, snad poradíte :wink: :

• Musí přijmout škola v každém případě dítě?
  • Jak je to se zápisem do ZŠ 1.tříry, dává se 1. přihláška na školu, kterou si vyberu, nebo se může dát více přihlášek na více škol, případně je to počtem omezeno?
  • Jak je to s případným odkladem, ptám se čistě hypoteticky - jak to funguje? Odklad doporučuje, kdo? A rozhodnutí je to fixní nebo se mohu rozhodnout já sama, zda ho do školy dám či přistoupím na odklad?

Děkuji. Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17221
24.8.11 10:43

Školy mívají během roku den otevřených dveří. Doporučuji dojít si tam a přímo se zeptat v dané škole.
U nás sice je naprosto katastrofální nedostatek školek, ale na základce do první třídy berou všechny a klidně by mohli vzít dvojnásobek prvňáků než se jim hlásí. Zřejmě tím, že hromada dětí odchází po páté třídě na víceletá gymnázia, tak mají na základce dost místa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58833
24.8.11 10:43

Přihláška se do 1. třídy ZŠ určitě nepodává, jenom prostě příjdeš s dítětem k zápisu. Každá škola má tzv. spádovou oblast, z které dítě prostě přijmout musí.
Ohledně odkladu nevím, protože jsem ho neřešila :nevim:
No a to, že se teprve teď začíná řešit nedostatek míst na ZŠ mi příjde hodně pozdě. Vždyť ze statistik jasné vyplývá, že je čím dál tím víc dětí. Stačí se podívat od kdy je problém se školkama a nikoho to nepřekvapí :nevim:
U nás se původně uvažovalo o 2 třídách v každé ze 2 škol. Nakonec obě otvírají 3 třídy a prvňáčků do každé nastupuje kolem 28 :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
24.8.11 10:49

Já jsem to četla na novinkách a po tom strach nahánějícím titulku jsem se postupně z článku dověděla, že to vlastně není pravda, učitelů je dost a školy jsou naplněné z 80%.
Tohle teda platí pro mé okolí 100%.
Zjisti si, jaká je situace přímo u vás, ve vaší spádové oblasti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3011
24.8.11 10:59

Holky děkuju :wink:

Ještě dotaz, my bydlíme na vesnici, kde je Základní škola, zde spadáme, ale dojíždíme s manželem do zaměstnání do města, kde bych chtěla aby obě děti chodili, stejně jako teď do MŠ.
Mohou mě z toho důvodu odmítnout, že zde nemám trvalé bydliště :?:
Myslíte, že není blbé se telefonicky poinformovat na těch městských ZŠ už nyní :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
24.8.11 11:14

Myslím, že informovat se telefonicky je nejlepší a nejjednodušší, co můžeš udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30310
24.8.11 11:17

Katrin, městské školy tě odmítnou můžou, pokud pod ně nespadáte. Osobně tohle odmítání nechápu, protože je furt boj o žáky. Víc dětí znamená víc peněz. Na druhou stranu, pokud mají teď plnou třídu a další dítě navíc by pro ně znamenalo nevýhodné dělení třída na dvě menší tak chápu odmítnutí.
Myslím, že když tam teď zavoláš tak ti stejně neřeknou jaká bude situace za rok, jestli budou tvé dítě chtít nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
24.8.11 11:33

Ahoj chodí se pouze k zápisu, pak te ředitel školy vyrozumí o přijetí nebo nepřijetí na školní docházku. Jinak pokud chceš chodit do jině školy kromě trvalého bydliště, musíš se předem informovat ve škole za jakých podmínek může být možný nástup do ZŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5086
24.8.11 11:59

takže:
1. vzhledem k tomu, že základní docházka je povinná, tak dítě MUSÍ přijmout na spádové škole (v místě bydliště)
2. přihlásit se můžeš na kolik škol chceš, přihlášky se nedávají, jen se musíš dostavit k zápisu, ten bývá v období od 15.1. do 15.2. každá škola si vypisuje konkrétní datum většinou je to jen jeden max dva dny… omezeno to není, ale v případě, že tě přijmou na více škol musíš do určitého data oznámit, zda nastoupíš nebo ne ;)
3. o odklad si můžeš zažádat sama, ale musíš doložit posudek z pedagogickopsychologické poradny - státní (soukromé poradny se neberou v potaz) a počítej s tím, že po zápisech mají fakt narváno, takže pokud o tom přemýšlíš, doporučuji mít posudek už rovnou k zápisu ;) jinak můžou ti odklad doporučit i učitelky u zápisu, kdy se třeba dítě jeví ještě nezralé podle úkolů co provádí u zápisu ;)… Jinak za mě jako za pedagoga, je odklad v případě zralého věku zbytečný.. některé maminky tím chtějí „dětem“ prodloužit" dětství, ale dítě se pak ve školce nudí… a pravděpodobně pak i za ten rok i v té první třídě, protože většinu věcí stihne občíhnout doma a umí už třeba číst nebo počítat ;)

Co se u zápisu posuzuje: jak díte mluví, jestli dokáže odvyprávět jednoduchou známou pohádku, dokáže komunikovat s učitelkou, jestli si umí zavázat tkaničky, navléct korálky, protřídit fazole apod (jemná motorika), kresba postavy, pozná barvy, základní geometrické tvary, jestli umí poznat vrpavo vlevo, větší nebo menší apod, překresluje se většinou text, nebo dokresluje obrázek… může se objevit odpočítávání (do kolika umíš napočítat)… ale neboj na to všechno by ho (ji) měli připravit ve školce ten poslední rok…

Doporučuju jít k zápisu na spádovou školu a pak na tu co chcete… v místě trvalého bydliště vás přijmout musí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
24.8.11 16:03
mabis píše:
3. o odklad si můžeš zažádat sama, ale musíš doložit posudek z pedagogickopsychologické poradny - státní (soukromé poradny se neberou v potaz) a počítej s tím, že po zápisech mají fakt narváno, takže pokud o tom přemýšlíš, doporučuji mít posudek už rovnou k zápisu ;)

Posudek z ped-psych poradny netřeba, stačí potvrzení od dětského lékaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5086
24.8.11 17:38

no tak u nás na škole chtěl ředitel jen posudek poradny… takže možná je dobrý se pozeptat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
24.8.11 19:16
Katrinka píše:
Holky děkuju :wink:Ještě dotaz, my bydlíme na vesnici, kde je Základní škola, zde spadáme, ale dojíždíme s manželem do zaměstnání do města, kde bych chtěla aby obě děti chodili, stejně jako teď do MŠ.
Mohou mě z toho důvodu odmítnout, že zde nemám trvalé bydliště :?:
Myslíte, že není blbé se telefonicky poinformovat na těch městských ZŠ už nyní :?:

Ahoj,
máme také vesnickou školu, ale raději bych dala děti do školy v Praze pár metrů od mé práce. Volala jsem už v červnu do vybrané školy, jestli berou i mimopražské děti a pan ředitel mi řekl, že máme přijít k zápisu a že mám napsat, že tam poblíž pracuji. Potřebuji umístit dvojčata, ale věřím tomu, že ta škola vyjde. Bylo by to pro nás jednoudušší, než kdyby děti chodily do školy k nám. A vybrala jsem velmi kvalitní základku (s naší se to nedá absolutně srovnat). Takže zavolej tam, ať máš jasno.

• Citovat
  • Upravit
1438
24.8.11 22:30
mabis píše:
no tak u nás na škole chtěl ředitel jen posudek poradny… takže možná je dobrý se pozeptat…

Ředitel si nemůže diktovat, co on by nejradši, ředitel se musí držet zákona. A zákon praví, že ředitel odloží „začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení, nebo odborného lékaře“. Čili pokud já ředitele požádám o odklad a žádost doložím posudkem odborného lékaře, tak jsem splnila podmínky dané zákonem a ředitel mi musí vyhovět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
25.8.11 00:01

Ale odborny detsky lekar by mel posuzovat dite ze sveho hlediska, napr. jestli je dite abnormalne nemocne, ma narusenou imunitu, jiny zavazny ZDRAVOTNI problem… a psycholog v poradne by zas mel posoudi, zda je dite zrale po psychicke strance… podle meho soudu tedy nema detsky lekar posuzovat psychickou zralost ditete, protoze tomu proste nerozumi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
25.8.11 09:30

Mroe, ale dětský lékař přece musí posuzovat psychickou zralost dítěte, už jenom proto, že sleduje jeho psychomotorický vývoj a při zjištění odchylek doporučuje odborná vyšetření. Jako je jasné, že jeho vyšetření je orientační a vyšetření v ped-psych poradně nemůže nahradit co do podrobnosti a přesnosti. Ale zas třeba u mého dítě jsme (lékařka i já) podrobné vyšetření považovaly za zbytečné plýtvání penězi daňových poplatníků, ptž u něj nevyzrálost byla zcela jasná. Taky to lékařka napsala do žádosti o odklad - psychickou nevyzrálost, dyslálii a drobný vzrůst. Jasně, kdybych chtěla radu, jak s dítětem pracovat, tohle mi nestačí a půjdu do psych-ped poradny. Radu jsem nepotřebovala, ptž kluk očividně postupuje dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin