Státnice 2021

Napsat příspěvek
Velikost písma:
578
12.4.21 14:43

Ahoj, strasne zalezi na skole, oboru, komisi,… Ja jsem statnicovala s pulrocnim ditkem a na pohodu, ale humanitni obor a skola nebyla fakt narocna. Umela jsem ke kazdy otazce mozna taky tak jednu stranku vypisku, ale umela jsem propojovat, domyslet dusledky, historicky zarazovat a tak :) Pokud si z vyuky nepamatujes nic, bude to asi bohuzel malo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
12.4.21 14:59
@P.petru píše:
Ahoj, strasne zalezi na skole, oboru, komisi,… Ja jsem statnicovala s pulrocnim ditkem a na pohodu, ale humanitni obor a skola nebyla fakt narocna. Umela jsem ke kazdy otazce mozna taky tak jednu stranku vypisku, ale umela jsem propojovat, domyslet dusledky, historicky zarazovat a tak :) Pokud si z vyuky nepamatujes nic, bude to asi bohuzel malo :nevim:

Mužu se zeptat na jaký škole si státnicovala? Aspon nějaká pozitivnější zpráva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
12.4.21 15:46
@Kačka01234 píše:
Mužu se zeptat na jaký škole si státnicovala? Aspon nějaká pozitivnější zpráva.

UHK, nMgr obor Socialni pedagogika

Bud jsem fakt hrozne chytra ( :mrgreen: ) nebo je to proste lehci skola/obor, ale stacilo mi ucit se par veceru. Plus mi bohate stacilo dostat D, E. A hlavne si myslim, ze i ti kantori jsou lidi. Samozrejme nekde na pravech, medicine a tak je situace ale jina :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.21 19:07

Dělala jsem státnice se dvěma dětma, 3 a rok. Byl to masakr, ale dalo se… škola spíš těžší, umět jsem musela.
Učila jsem se po nocích, hlídání taky bylo dost omezený, spíš jen na víkendy.

Moje zkušenost je, nikde nezmiňuj, že máš děti. Kolegyně řekla, že má mimino a vykoupali jí, že miminem vydírat nebude…
Já mlčela a řekla jim to, až s potvrzeným indexem :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Alriga
13.4.21 20:08
@Anonymní píše:
Zapoměla jsem zmínit, že jde o předměty právo, sociální politika atd. O tom se načíst moc nedá si myslím na to se učim tu kostru. Na ostatní předměty jako je například sociální pedagogika se načíst dá toho plno to je mi jasny že kostra u tohoto předmětu by nestačila.

Douč se taky českou gramatiku.

• Citovat
  • Upravit
44199
13.4.21 20:26
@Anonymní píše:
Dělala jsem státnice se dvěma dětma, 3 a rok. Byl to masakr, ale dalo se… škola spíš těžší, umět jsem musela.
Učila jsem se po nocích, hlídání taky bylo dost omezený, spíš jen na víkendy.Moje zkušenost je, nikde nezmiňuj, že máš děti. Kolegyně řekla, že má mimino a vykoupali jí, že miminem vydírat nebude…
Já mlčela a řekla jim to, až s potvrzeným indexem :mrgreen:

Tak u nás ve škole počet mých dětí někteří docenti ví(více než běžná rodina) taky jsem o nich často mluvila na přednáškách k tématu, když studuji pedagogický obor(teď už navazující) a taky se mnou často jezdily na zkoušky a byly samy v aule. Navíc jeden profesor jezdil diagnostikovat děti do školského zařízení, kde jsem chodila pravidelně několik let na praxi. Měla jsem uznanou dobu rodičovství podle zákona o vysokých školách. Ten první půlrok, kdy se narodila nejmladší, mi vyučující, které jsem požádala, vypsali pozdější termín zkoušek. Ale vyjít vstříc v době standartní mateřské dovolené zákon o vysokých školách ukládá. Podminky jsem měla jinak stejne, ztížené tím, že jsem ty zkoušky dělala na přednáškách jiné studijní skupiny, v běžném ruchu, ne v klidu jako ostatní v řádných termínech. Ale to mi nevadí. Jsem doma zvyklá na zvýšenou hlukovou hladinu :mrgreen: Ale jinak jsem to během studia nepocítila negativně ani pozitivně. Těžko by mi někdo přidal, když většina zkoušek probíhá písemně hromadně a vyučující nemají kombi studenty v takové paměti. Jediné, co mi bylo později k dobru, že jsem jeden výjezdový výcvik mohla plnit alternativně jiným způsobem, protože odjet od tolika dětí na víc nocí je prostě utopie. Ale o to mohou požádat i ti, kdo mají mimino jen jedno. A taky se jim často vyhovuje. To byla oficiální žádost na formuláři a dohoda, kde byly vymezeny náhradní podmínky a proč. Žádné Vy máte hodně, dětí tak nemusíte jet.

Opravdu jsem se nikdy nesetkala s tím, že by někde působilo negativně být těhotná nebo mít děti. Zvlášť na pedagogické fakultě si v mateřských pauzách doplňuje vzdělání hodně učitelek a pracovnic ve školství. Naopak jsme často vedly diskuzi i dávaly připomínky na vedení, že by se tam hodil nějaký dětský koutek s hlídáním, klidně placeným, když člověk potřebuje na zkoušku a hlídání nemá. A že by si tam klidně mohli plnit praxi studenti :mrgreen: Většina zkoušek je hromadných písemných, tak nelze nechat děti spolužákům na chodbě. Ústních zkoušek je tak jedna třetina.

Příspěvek upraven 13.04.21 v 20:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.21 20:33

Tak já nestudovala peďák. V normálním režimu se to dalo, ale u státnic na to byli dost citlivý. Ale pravdou je že manžel studoval techniku a tam to naopak měl jako bonus a docela mu to pomáhalo…

• Citovat
  • Upravit
44199
13.4.21 20:40
@Anonymní píše:
Tak já nestudovala peďák. V normálním režimu se to dalo, ale u státnic na to byli dost citlivý. Ale pravdou je že manžel studoval techniku a tam to naopak měl jako bonus a docela mu to pomáhalo…

Tak přímo do místnosti státnic se děti nenosí. Ale mohou být s hlídáním v aule a mohou i do místnosti, kde všichni čekají, mají zázemí, je tam možno i nakojit. To byly běžné státnice. Tam se studenti sami domlouvají na pořadí, čas se tráví společně
A korona státnice probíhaly tak, že měl každý přesně určený vypsaný čas. Na fakultě byl sice zakázán pohyb dalších osob, ale člověk prostě věděl, kdy půjde a měl jistotu, že se od dítěte dlouho nezdrží. Žádné společně zahájení ani ukončení. Proste člověk přijel na čas 20 minut na přípravu, 20 minut zkouška a hned se dozvěděl výsledek :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.21 21:03
@Alriga píše:
Douč se taky českou gramatiku.
:palec:
  • Citovat
  • Upravit
345
14.4.21 19:17

Ahoj, tak já statnicuji v červenci a už teď se začínám bát. Finisuji bakalarku a chci se začít pomalu učit. Budu rada za každý tip na učení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.21 20:29

Ahoj. Státnice se opakovat dají, ale předpokládá se, že tam člověk jde naučený. Ale může se stát, že si někdo prostě špatně vytáhne a otázky mu nesednou. Já zkouším státnice z interny na medicině. Nikoho se nesnažíme potopit, vydusit a vystresovat. Většinou po pár větách studenta je poznat, zda otázku umí či ne. Když mluví sám a má to hlavu a patu, necháme ho mluvit a na závěr dáváme doplňující otázky. Od státnic opravdu nikdo vyhazovat studenty nechce, ale základní znalosti v dané problematické jsou nutné. Chápu, že s dětma to máš těžší než ostatní. Sama jsem druhou atestaci dělala s dvěma malýma dětma, ale nikdo k tomu nepřihlížel. Samozřejmě chápu, že na každé škole je to třeba trochu jiné. Ale věř, že nejhorší pro zkoušejícího je, ze studenta páčit informace a vidět, že se vůbec nechytá ani na záchranné nápovědy…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.4.21 15:23

Státnicovala jsem loni. Na VŠ jsem šla, když starší dítě šlo na SŠ a bylo samostatnější. Mladší školák 1. st. Takže školu jsem díky tomu, že jsem měla už klid, dala celkem v pohodě. Ale s bakalářkou a učením na státnice jsem se natrápila hodně. Pokud můžu radit, vypracujte si sami otázky a nejlépe ručně, z cizích výpisků se špatně učí. Držím všem palce

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.21 07:57

Tak ja dělala statnice včera. Myslím ze byly dvě komise, nebo alespoň naše skupina byla rozhozena mezi dve komise. No a ja chytla tu méně příjemnou. Kdyz jsem něco umela, tak už mě nenechali domluvit. Hodně se doptavali, až jeden spis chytal za slovo, do všeho stoural. Bylo to nepříjemné.
Pomohlo mi, ze jsem si vytáhla fajn otázky. Ja se tedy učila dost, otázky jsem si dovypracovavala sama, hledala jsem v odborné literatuře, kterou jsem si průběžně kupovala. Otazky jsem si propojila, pokud na sebe navazovaly.
Propojila jsem si to s praxí. Delala jsem vzdělávání dospělých, na soukromé. Zadara to fakt nebylo, ať si říká každý co chce, připravovala jsem se poctivě i v průběhu studia. Což také pomůže, hodně.

U te sociální politiky doporučuji, pokud to půjde, kouknout i na e portály ministerstev, znát jejich činnost, programy, atd. Propojitsi vse s praxí. Mrknout do odborné literatury. Konkrétně k te sociální politice toho moc není, jedním z autorů je Tomeš, myslím.
Na tu už asi nemáš čas, no.
Ideální je si ty otázky dovypracovat, pokud jste je dělali tak, ze každý něco vypracoval. Mne to třeba vůbec nevyhovuje.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.21 08:05

Ještě dodám, že mám podanou přihlášku na sociální pedagogiku do Ústí, ale rodina je už proti a je to vyčerpávající s dětmi.
Takže asi počkám tok, dva až budu stará bába a zkusím to. Mam tu ještě pár knížek, které chci k oboru dočíst.
Nebo už se studiem končím pro mě je to velice náročné psychicky. Jsem silebej nervak

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.6.21 08:43

Gratuluju

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení