Štátnice - ako ich zvládnuť s dieťaťom

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
286
20.1.09 09:44

Štátnice - ako ich zvládnuť s dieťaťom

O necelých 5 mesiacov ma čakajú štátnice. Niekto si možno povie, že je ešte dosť času. No dovtedy mám ešte navyše nejaké skúšky a nedokončenú bakalárku. Navyše to čo sa spolužiačky bez detí naučia za den, mne trvá i týždne.
Chcem poprosiť mamičky, ktoré zvládli štátnice i s dieťaťom. Potrebujem nejaké tipy - napríklad kedy ste sa začli na štátnice učiť, koľko otázok denne, ako ste si naplánovali deň. Moj synček bude mať 2 ročky a je strašne živý, učiť sa môžem vlastne len keď spinká. Už teraz ma chytá panika, že to nezvládnem.
Asi od štvrtej hodiny denne, mám doma celú rodinu, no s bavením počítať nemôžem (sestra s bratom (v puberte) majú iné záľuby), rodičia prácu…takže to musím zvládať sama.
Vopred ďakujem za každú radu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5697
20.1.09 09:47

ahoj Teeri možná si mě pamatuješ z diskuse…
já jsem se začala učit opravdu docela brzo, ptž jsem měla stejný problém jakoty.Kromě bakalářkyjsem dodělávala všechny zkoušky.
Rozvrhla jsem si to, že jsem se učila dvě otázky denně. Nevím,kolik máš předmětů, já měla 2 velké a tam asi milion podotázek. Bakalářku jsem dodělala a odevzdala na poslední chvíli, ale jak jsem ji měla z krku, užto šlo samo. Uvidíš, jak ti to půjde, kdyžtak můžeš státnicovat v srpnu ne???

Hodně štěstí a neboj, určitě to zvládneš!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
286
20.1.09 09:55

Ahoj Zuzi… :D Tak ja mám 3 okruhy - podnikovka, ekonómia, manažment. V každom je asi okolo 30 otázok (i keď dosť rozsiahlych). Problém je ešte v tom, že čo mi kamošky poslali otázky, sú urobené dosť zle - je tam strašne veľa chýb, iné vzorce apod., proste si ich musím všetky prejsť a poopravovať.
A kedy si sa cez deň učila? Ja zisťujem, že je pre mňa najlepšie zobudiť sa okolo piatej, vtedy sa mi učí najlepšie. Keď sa zobudí malý, je to už zážitok. No tak skoro sa mi stále stávať nechce. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
20.1.09 10:27

Me se teda nejlip ucilo rano a dopoledne. Ja teda nedelala statnice s prckem a ani jsme nemeli seznam otazek, museli jsme vedet vse za pet let studia. No ale osvedcilo se mi se ucit prave rano (takze byt tebou, klidne si privstanu) a pak sem hodne pila caj z gingo biloba, je na pamet. Mozna placebo, ale u me fungovalo. :wink:
Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1274
20.1.09 10:33

AHoj já státnicovala vloni ze 4 předmětů cca 1 předmět 25 otázek…Malý mi bohužel už přes den nespával, takže jsem bakalářku mastila po nocích vždycky jsem jeden den psala do 4 do rána a další den jsem šla spát v 8 večer. A to stejné s učením…na předmět jsem měla 14 dní a pak jsem si nechala týden před státnicema na projítí a zopakování všech předmětů.
Pro mě byl základ umět z každého předmětu něco - od některých otázek jsem znala tak půlku,ale bylo nemožné umět s malým všechno perfektně. Ale zvládla jsem to pěkně :-) A to jsem si myslela, že nic neumím - od toho tam byli jiní experti, kteří některé otázky ani neviděli :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11329
20.1.09 11:05

Mě napadá následující:

1. Pokud jsou otázky špatně zpracované, tak bych začala s přípravou vlastních už teď, určitě ti v hlavě něco zůstane.

2. Stanov si čas, kdy se budeš věnovat pouze učení (např. obden večer od 8 do 10), v sobotu 3 hodiny dopoledne, kdy děcko pohlídá manžel nebo třeba hodinu denně během spánku dítěte), a to dodržuj. Nezapomeň si ale nechat nějaké volno pro sebe, jinak na učení brzy začneš kašlat.

3. Dopiš co nejdřív bakalářku, ať máš aspoň tu z krku.

4. Domluv si nějaké hlídání např. na poslední týden před státnicemi (manžel nebo babička si přece určitě nějakou dovolenou vzít můžou) a pokud ne, tak si sežeň někoho na hlídání (za peníze nebo výměnou).

5. Představuj si, kolik volna budeš mít, až budeš mít diplom v kapse 8).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
20.1.09 11:44

myslím jak píše Inge ž eje to super nápad. Při tvorbě otázek ti určitě něco zůstane…
já jsem měla svoje výpisky a z těch jsem se učila,ale já jsem chodila na všechny přednášky, cvičení atd a vše měla tam nebo ve skriptech…

nejlíp se mi učilo dopoledne nebo ráno, večer to bylo o ničem. Bakalářku jsem psala taky po nocích… dost záhul, ale stálo to za to ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.1.09 22:47

Dělala jsem státnice, když bylo malému 6 měsíců. Nejdřív jsem makala na diplomce… to šlo, sednout večer k počítači a něco datlovat nebyl až takový problém. Přitom jsem dodělávala pár zkoušek - učila jsem se dvě, tři noci, to stačilo.
Horší bylo učení na státnice - naštěstí krátké, protože diplomku jsem samozřejmě odevzdávala na poslední chvíli a myslím, že to tak bylo i dobré, protože dýl bych to učení nevydržela. Učila jsem se opět v noci, občas i způsobem, že jsem mimi houpala na klíně a volnou rukou cosi čmárala do papíru. Prostě jsem v noci skoro nespala, ale hodila jsem si sdřímnou odpoledne.
Co tedy nedoporučuji - vypracovávat si otázky, mnohem efektivnější je vyjít z přednášek (ať vlastních či ofocených) nebo třeba skript, ze kterých jsi se už učila a máš to třeba zatrhané. Vypracovávání otázek považuji za ztrátu času a pokud si je od někoho půjčíš - budeš se z toho učit pomaleji. Aspoň já to tak mám.

• Citovat
  • Upravit
127
5.2.09 17:46

Tak mě ing. státnice čekají za rok a jsem už teď zvědavá, jak to budu zvládat. Zatím píšu diplomku - po nocích - a přes den se snažím věnovat dvěma robátkám, abych nešidila děti ani studium. Učení na zkoušky také probíhá v noci, studuji toxikologii. Babičky ani manžel na hlídání moc nefungují, tak vychytávám každou volnou chvilku, vyspalá moc nejsem, ale určitě to stojí za to. Neporadila jsem, ale neboj, zvládnout se to dá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
22.2.09 18:26

Ahojky, tak mě státnice taky čekají teď v červnu. Mám 20 měs. chlapečka a musím říct, že je to pro mě dost záběr. V těhotenství jsem školu přerušila a pak se zase vrátila, ale myslela jsem si, že při mateřské to půjde v pohodě, ale omyl. Učím se po večerech a v noci…teď ve čtvrtek jsem dělala státnice (my to máme rozdělené na víckrát, nejprve z Ekonomie - to jsou 3 předměty po 30 otázkách, pak modulové - to jsou 4 předměty, ale tam jsme věděli jen okruhy celkem jich bylo 17, ale pak jsme zjistili, že z toho udělali tak 70 otázek no teď v červnu jsou konečené z oboru a tam máme 23 otázek, ale celkem to je asi 12 přemětů). Te´d na státnice ve čtvrtek jsem si zařídila babičku na hlídání, fakt to pomohlo a navíc měl dovolenou i manžel, takže malého ráno odvezl a večer přivezl a na červen to plánuji taky tak. A učit se začnu po jedné otázce denně a pak týden si nechám na opakování všeho, tak doufám že to tak vyjde. Do konce dubna musíme odevzdat bakalářku, takže bude na učení více v klidu. Mimo to musím ještě udělat 2 zkoušky, ale to bude snad v pohodě. No uvidíme, člověk plánuje a pak to bude všechno jinak :roll: ale doufám, že se to podaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
1.3.09 11:04

státnice s děckem

Ahoj, já mám taky v červnu dělat státnice. Vůbec si to neumím představit, protože malá je taky hrozně živá a i když si dokáže chvilku hrát sama, nesnáší, když sedím u PC a hned mi sahá do klávesnice, nebo si vynucuje pozornost jinak. Navíc jsem už docela zlenivěla, protože jsem měla teď půl roku přerušeno a už jsem tomu učení nějak odvykla. Bakalářka jde ztuha a na otázky jsem se ještě pořádně nepodívala. Mám z toho docela hrůzu. 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
1.3.09 20:24

Kathynko, to jsi mě docela pobavila s tím metříkem, kolik zbývá do státnic 8O no mi to asi nějak furt nedochází, ale teď mi to úplně vpálilo do očí. Od zítřka budu jezdit k rodičům a psát bakalářku tam, protože s malým se to opravdu nedá. Navíc máme jen 1+1, takže i když manžel pohlídá, tak je pořád slyším a nemůžu se moc soustředit. Takže rodiče jsou jediná záchrana, mají rodinný barák, tak tam se aspoň ztratím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
8.3.09 12:25

To já jsem si ho dala snad na všechny možný místa, kam chodím, abych nežila v pocitu, že červen je ještě daleko. Tohle mi dodává tu správnou hrůzu, bez které se do učení prostě nedokopu :D S bakalářkou už snad budu brzy hotová (musím!) - hlavně díky manželovi a rodičům, protože jak jsem už psala, Mirča mne u komplu jen tak nenechá. Horší to bude s dotazníkem. Možná ho rozhodím i tady na emiminu, pokud se to může. Někde jsem už takové žádosti viděla, tak snad ano. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze