Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Třeba někdo budete vědět, dceru bolí třetí den v krku, nic jiného jí není, krk má na pohled úplně normální, nic zarudlého, žádné zvětšené mandle, ale v mandlích má takové bílé né tečky, ale části podélné, nevím, jak to nazvat…může to být angína bez jiných klinických příznaků?
Může. U nás bez teploty, jeden den bolest v krku, drobný bílý flíček na mandli, další den už lepší, pro jistotu jsme zašli k Dr (odjížděli jsme za par dní na dovolenou) a byl pozitivní test na streptokoka. Prý jsou různé atypické příznaky. Jinak bych doporučila orální probiotika. Máme s nimi výborné zkušenosti.
A kde ji to boli? Dceru 2,5 dne bolel krk a hlava, v krku jsem ji nic neobvykleho nevidela. Potom prisla horecka 39,5 - 40,1 a produktivni kasel. Za dalsi den a pul vyrazka a pak ji hrozne otekl hrtan - nejdriv chraptela, behem par minut ztratila hlas a plivala sliny a za chvilku se zacala dusit. Ani nemela stekavy kasel. Domaci CRP test negativni. A takto mela 4 dny minimalne 6× denne zachvat laryngitidy, leky zabraly vzdy jen na chvilku.
Nebyt duseni, tak k lekari nejdeme. Kvuli duseni jsme sly - test na chripku, covid i streptest negativni, CRP 1,7, vyter z krku negativni. A kdyz jsem se pak dcery ptala, kde ji ten krk boli, tak v oblasti hrtanu. Na mandlich vubec. Pry ji nikdy nebolel na mandlich. Ted je to mesic od zacatku nemoci a hrtan ji stale boli.
To me hrozne prekvapilo, ja naopak neznam bolest v krku v oblasti hrtanu. A je pravda, ze kdyz jsem se dcery ptala kdysi driv, tak ji tak bolel hrtan. Tak to jen tak, ze je mozna dobre zjistit, kde ten krk boli.
Ja to ted mela dva dny taky. Tak jsem cucala Orofar a ono to odeslo.
Může jít o angínu nebo kvasinkovou infekci, i bez zarudnutí. Pokud ji to bolí už třetí den, raději zajdi k lékaři, může být potřeba stěr z krku. Bílé povlaky mohou znamenat i virovou infekci nebo jen zbytky jídla.
@ruzzicka píše: Více
včera jsem zašla do lékárny pro přesnější streptest, byl negativní…