Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, vím, že možná už tady na toto téma bylo něco napsáno, ale i já bych chtěla od vás radu. S přítelem jsme se rozhodli pro stavbu zděného rodinného domu, zhruba 4+1 nebo 4kk zastavěná plocha cca 180 m2 přízemního, chtěla bych se zeptat na kolik vás takový barák se vším, bez pozemku vyšel. Je reálné se vejít do 2-2,5 mil ? Zákl desku bychom dělali sami, hrubou stavbu, krovy a střechu firma, vnitřky jako jsou obklady, elektrika sami, zbytek firma.
Další věc co by mě zajímalo, jak se v takovém případě postupuje s hypotékou, v září budeme za hotovost kupovat pozemek, je na vesnici, zasíťovany 1100 m2 za 200 000 což dáme v hotovosti. Potom máme na stavebním spoření zhruba 300 000 vím že mi neřeknete, kolik na to dostanem, že to musím za finančním poradcem, ale mě by zajímalo jestli někdo byl ve stejné situaci jako my, já na rodičovské dovolené a přítel měsíčně vydělá tak 25 000 čistého. Jde my o to, jestli vůbec máme šanci získat hypotéku na 2,5 mil a jak se postupuje, jako že nejdříve si budeme ručit pozemkem, banka dá nějakou část finančního prostředku a jak se to dělá dál ? Potom se ručí hrubou stavbou ???? Vůbec s tím nemám zkušenost, tak by mě to zajímalo, příjde my že dneska každej staví barák, tak jak se to dělá s fipotékou, když jsme úplně normální rodina
Doufám, že jsem to nenapsala zmateně a že mě pochopíte o co mi v dotazech jde a děkuji moc za vaše zkušenosti, rady a názory !!! Lucka
Lucko, zkušenost nemám, ale možné by to možná bylo, chce to zajít do banky, to Vám tady nikdo přesně neřekne. Za těch 2,5 mil se domek bez pozemku podle mě postavit dá, ale budete muset šetřit a vnitřní práce si dělat sami!!!. Ale i tak Vám bude možná chybět, jako nevím no, v rodině staví a postavili bez pozemku za 2,5 mil ale všechno sehnali velice levně páč bydlí u polských hranic takže vše tam nakoupili ve výprodejích za pár korun, třeba dlažbu do celýho domu za 7tisíc!!! atd. to Vám nikdo přesně neřekne. Každopádně pokud máte možnost jdětě do toho. Já bych na Vašem místě stavěla, když máte na pozemek atd. Jináč prvně Vám nejspíš banka dá část hypo, vy začnete stavět, až postavíte dá Vám další část atd. zatím budeme platit pouze úroky a pak až dočerpáte začnete splácet. Aspon tak nějak jsem to slyšela…
ahoj, tak nevím..nechci ti malovat čerta na zeď, ale podle mě to za 2 mil nedáte..my máme spodek+podkroví a řekla bych, že jsme na možná 2 a půl a to to není žádný velký dům..dole máme garáž +technickou místnost, schodiště, vstup, záchod a obývak s kuchyň.koutem a malý špajz. nahoře je ložnice, koupelna, 2 dět.pokoje, záchod a zbylo místo na šatnu. zastavěná plocha byla kolem 120m2. a to jsme dělali všechno sami (mimo vody, topení, elektriky, obklady) jinak deska, hrubá stavba, střecha, omítky, fasáda to všechno bylo svépomocí.
hypotéku nemáme, financovali jsme všechno ze stavebek. něco jsme dostali, něco měli a pak každý 2 stavebka. U nich to bylo tak, že vyplatili všechno a pak jsme měli rok na doložení částky doklady. Dal se použít i „doklad“ o zaplacení parcely, kterou jsme platili hotově.
S hypotékou bojovali sousedi, protože nějakou sumu dostali a pak nějakou část až po kolaudaci. ale to asi záleží na podmínkách.
s hypotékou ti neporadím, jen byh ti poradila - protože píšeš o příteli a ne o manželovi, abyste si sepsali u právníka smlouvu pro případ rozchodu - pak se strašně špatně dokazuje, kdo kolik přispěl a čím na stavbu,hypotéku … i když budeš na RD, tak se budeš starat o jeho dítě, takže nárok budeš pořád mít
Lusino, s vašimi příjmy na 2 - 2,5 mil. budete dosahovat podle mě špatně, zkuste se někde pozeptat jestli by třeba nepomohla svatba, že byste vystupovali společně jako manželé. Při žádosti o hypotéku jsme měli podobné příjmy a dostali jsme do 2 mil. víc by byl problém a to jsme zatím bezdětní. I když asi hlavní bude na kolik Vám odhadnou výslednou cenu nemovitosti, musí přesáhnout o 15 % výši hypotéky, jinak by pak banka půjčila nad 85% a to dělají neradi. Ještě jedna věc, obejděte si banky a zjistěte, která nabízí financování stavby bez dokládání dokladů a která umožňuje subdodavatele. Abyste nemuseli brát nějakou drahou firmu na vše i na to co nepotřebujete. Někdy to totiž funguje na obhlídky a to vždy přijde odhadce, řekne to a to je hotové, zvedla se hodnota o 300 tis. a vám zase banka část vyplatí na další stavbu.
Snad je to co jsem napsala srozumitelné, taky mi dlouho trvalo než jsme to pobrala.
ynax píše:
s hypotékou ti neporadím, jen byh ti poradila - protože píšeš o příteli a ne o manželovi, abyste si sepsali u právníka smlouvu pro případ rozchodu - pak se strašně špatně dokazuje, kdo kolik přispěl a čím na stavbu,hypotéku … i když budeš na RD, tak se budeš starat o jeho dítě, takže nárok budeš pořád mít
tohle bych taky pořešila, my sice nejsme vzatý, ale mám na katastru zanešeno, že jsem poloviční vlastník - ale i tak se to pak může všechno zkomplikovat - kdyby se něco stalo, půlka je moje a druhá půlka jde do dědictví - skorotchýně a skorotchán. i když teď máme mimi na cestě, ale i tak.. ![]()
a zastavěnou plochu máme asi 120m2
2,5 milionu je realne - ovšem dosáhnete-li na ni ti tu nikdo předem od oka neodhadne…
s hypotekou neporadim, nas developer mel nejakou smlouvu se Sporkou, takze jsme celkem vyhodnou sazbu tenkrat dostali tam a problem jediny byl v tom, ze urednice byla blba jak tago (bud tam byla pres znamost nebo s nekym musela spat)
Příspěvek upraven 06.09.17 v 12:09
Luci,byli jsme na tom podobně,akorát jsme si nejdřív vzali úvěr na pozemek,protože jsme neměli vůbec nic a pak za 2 roky hypotéku.Byli jsme u Reifeisen bank.Úroky strašně vysoký,barák nedodělaný a ještě nám v průběhu stavby zadržovali peníze.RB už nikdy.Teď nám končí fixace,tak jsme změnili banku na ČSOB,úroky super,o téměř polovinu!nižší a ještě nám navýšili hypotéku.abysme dostavěli a to má manžel stejný plat jako tvůj a já rodičovskou.Nechci dělat reklamu ,jděte do více bank.Chce to jít do banky,nechat si udělat návrh,jít do jiný banky,nechat si udělat návrh a pak se vrátit a ukázat,že tady mi dali menší úrok,dokážete to snížit?A ono to jde,banky si nechávaj rezervu a sazbu daj vyšší,protože jsou takový blbci,jako jsme byli my,že jsme vzali co nám nabídli a pěkně na tom prodělali,platili jsme zbytečně víc.Jinak si dejte pozor na řemeslníky,my jsme u fasády naletěli,byl to podvodník,peníze si nechal a nic neudělal.Raději někoho,kdo dělal u známého,koho si můžeš prověřit,že není podvodník.Tak držím pěsti,ať to zvládnete ![]()
Petrajan píše:
Luci,byli jsme na tom podobně,akorát jsme si nejdřív vzali úvěr na pozemek,protože jsme neměli vůbec nic a pak za 2 roky hypotéku.Byli jsme u Reifeisen bank.Úroky strašně vysoký,barák nedodělaný a ještě nám v průběhu stavby zadržovali peníze.RB už nikdy.Teď nám končí fixace,tak jsme změnili banku na ČSOB,úroky super,o téměř polovinu!nižší a ještě nám navýšili hypotéku.abysme dostavěli a to má manžel stejný plat jako tvůj a já rodičovskou.Nechci dělat reklamu ,jděte do více bank.Chce to jít do banky,nechat si udělat návrh,jít do jiný banky,nechat si udělat návrh a pak se vrátit a ukázat,že tady mi dali menší úrok,dokážete to snížit?A ono to jde,banky si nechávaj rezervu a sazbu daj vyšší,protože jsou takový blbci,jako jsme byli my,že jsme vzali co nám nabídli a pěkně na tom prodělali,platili jsme zbytečně víc.Jinak si dejte pozor na řemeslníky,my jsme u fasády naletěli,byl to podvodník,peníze si nechal a nic neudělal.Raději někoho,kdo dělal u známého,koho si můžeš prověřit,že není podvodník.Tak držím pěsti,ať to zvládnete
Přesně tak, je to pakárna to obíhání, ale stojí to za to. Taky jsme měli strašný rozdíly v nabídkách. A bylo my poraděno nevěřit finančním poradcům pokud ho pořádně neznáš. Kolikrát dohodí ne až tak výhodnou hypotéku jen proto, že u této banky se mu vyřizuje líp než u tý výhodnější.
Souhlasím.U RB jsme měli finanční poradce a dopadlo to tak,že jsme na to krutě doplatili.Platili jsme 2roky životní pojištění(7tis.měsíčně)+hypotéku,myslím,že se tomu říká americká hypotéka,teď si nejsem jistá a po těch 2letech jsme chtěli přejít na normální hypotéku,řekli nám,že to jde,že sice peníze z životek nemůžeme vybrat teď,ale až po 30letech,že se „zmrazí“.Tak jsme souhlasili,zrušili am.hypotéku,začali splácet jinou a pak nám paní finanční poradkyně řekla,že se spletla a že ty peníze nedostanem.Takže jsme přišli bezmála o 170tis.jen kvůli omylu fin.poradkyně.
Nevěřím jim,a vím,že si výhodnou úrok.sazbu můžu vyběhat sama.Chce to jen jít do více bank.
myslím že se do toho nevejdete.
my než jsme začali stavět, udělala jsem si rozpočet,( docela podrobný) s odhady jednotlivých cen. pak jse přidala 200 tis. na rozprach… na věci co jsem si nevzpoměla.loni jsme se stěhovali, a v rozpočtu mm ještě pár věcí co nám chybí dodělat + cca 70 tis. jsem v plusu…ale chce to opravdu udělat ten rozpočet co nejlépe. např…
základová deska
deska- beton
deska- výkop
odvoz hlíny
deska-odpady-kanalizace
deska- bednění
kari sítě
průchodky pro přípojky
zemnící pásek
Kamení do základů
Kamení pod desku
rozhrnutí kamene
udusání kamene nohou
izolace
práce … u každé položky zhruba odhad ceny
my jsme začali stavět pře 4lety ( všechno bylo levnější) a celkově nás stavba nízkého domku s obytným podkrovím s valbovou střechou 8,5×13,2 i s dodělávkama co ještě přijdou vyjde cca na 2,4mil… ale kromě krovů a elektřiny dělal přítel všechno sám, neměli jsme žádné řemeslníky…takže když si připočtete práci…je to taky hodně o tom , co chcete ve svém domku mít…protože právě na tom se dá hodně ujet z rozpočtu.
přeji dobrý výběr firem, málo nervů, a hladký průběh stavby
![]()
dá se postavit i kolem mega,ale z porothermu atd asi ne.Viděl jsem něco lepšího,nízkoenergetickýho,najdeš to na google stavebnice Ecotherm,nabízí to tam do půl míče… nebo to tam bylo pod BDS design nebo tak nějak,dělaj to sériově jako baťa cvičky-pak hypotéku nepotřebuješ
Ahoj Lucko, pokud plánujete stavbu RD, zkus mrknout na stránky firmy G Servis. Zajistí ti vše, co budeš potřebovat, pozemek, financování, projekt, realizaci, zahradu…Známí u nich byli spokojeni…hodně štěstí ![]()
nevím jestli se něco v posledních měsících nezměnilo, ale myslím, že 180m2 ani svépomocí stavět nemůžete - jedině s firmou. Nastudujte si stavební zákon, tuším, že je tam omezení do 150m2 na svépomocnou stavbu
Ahoj, záleží jaký chcete domek? chcete si ho vybrat z katalogu a nechat postavit?