Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, poraďte je potřeba souhlas od sousedů, i když stavba bude 2 metry od společné hranice? Janina
Aha, děkuju, takže jiný kraj jiný mrav neb jak úředník ráno vstane ![]()
Na netu se toho píše hodně, ale není to jednotné, což mě překvapuje, proto se pídím o osobních zkušenostech. Což mě překvapuje, ale asi se není co divit, když jsme v rukou úředníků. Janina
@prochazkatrajem jednotné to samozřejmě je, rozhodující je charakter stavby, ne jak se kdo vyspí…
Za zákona musí úřad mít souhlas od všech vlastníků sousedních pozemků stavby. (klasický RD s nutností SP) Ale každý úřad to bere jinak - někde ho chtějí písemně podepsaný, jinde vyhlásí šetření na místě, kde se lidi můžou vyjádřit…Zeptej se přímo u vás, nejlépe přímo u úředníka, který ti bude povolení vydávat, to máš nejjistější a nejjednodušší.
M8m dojem, že minimum je 2,5 metru od hrnicea a zároveň 6 m mezi baráky?… A i kdyby být souhlas nemusel, za sousedem bych pro dobré sousedské vztahy zašla říct co chystáme..
@ivvet píše:
Za zákona musí úřad mít souhlas od všech vlastníků sousedních pozemků stavby. (klasický RD s nutností SP) Ale každý úřad to bere jinak - někde ho chtějí písemně podepsaný, jinde vyhlásí šetření na místě, kde se lidi můžou vyjádřit…Zeptej se přímo u vás, nejlépe přímo u úředníka, který ti bude povolení vydávat, to máš nejjistější a nejjednodušší.
u nás třeba chtějí jak písemný souhlas tak se dělá i místní šetření
Pokud se jedná o stavbu rodinného domu na ohlášení, ve stavebním zákoně se píše následující mimo jiné, sousedi jsou řešeni pod písmenem f):
Ohlášení obsahuje identifikační údaje o stavebníkovi, o pozemku, o ohlašovaném stavebním záměru, jeho rozsahu a účelu, způsobu a době provádění, údaj o tom, kdo bude stavební záměr provádět, zda se k jeho provedení má použít sousední nemovitost, v tom případě souhlas vlastníka této nemovitosti; u dočasné stavby rovněž dobu jejího trvání a návrh úpravy pozemku po jejím odstranění. K ohlášení stavebník připojí
f)souhlasy osob, které mají vlastnická práva nebo práva odpovídající věcnému břemenu k pozemkům, které mají společnou hranici s pozemkem, na kterém má být stavební záměr uskutečněn; souhlas s navrhovaným stavebním záměrem musí být vyznačen na situačním výkresu.
Však píšu že to dělají všude jinak - tady podepíšou souhlas na tom šetření…ale to si fakt musí každý zjistit u „svého úředníka“ jaký má postup
Naši sousedé si rozšiřují barák (paní chce mít kadeřnictví a tak přistavují místnost), barák mají od našeho cca 50 metrů a vůbec na sebe nevidíme, můj souhlas potřebují.
50 metru? To bydlite taky nekde na samote ne?
jedna vec je, ze sousedi ho po vas chteji podepsat a druha vec je, zda ten pisemny souhas skutecne zakon vyzaduje a jaky charakter upravy vlastne hodlaji provadet, ne? Treti vec je, ze i kdyz ten souhlas nedas, tak to stejne postavi, uz ne na ohlaseni ale tusim ze standardnim povolenim. Takze se domnivam ze souhlas fakticky NEpotrebuji, ale s nim to budou mit o dost jednoduzsi.
Myslel jsem, ze pokud si postavim treba garaz, do 25m2 a 2m od sousedu, tak ze na to nic nepotrebuji, jen ohlaseni… Pletu se? ![]()
Jestli souhlas konkrétní osoby je či není potřeba pro povolení stavby je v kompetenci SÚ. Zákon neříká, že účastníkem stavebního řízení je každý soused. Zákon říká, že účastníkem je každý, jehož zájmy mohou být dotčeny. Což nutně nemusí být každý soused. Nicméně je vhodnější souhlasy vyzískat, protože tím zkracujete délku řízení.
Když jsem naposledy vyřizoval územní souhlas. SÚ mi souseda odpustil, neboť dle názoru SÚ jeho zájmy nemohly být v tom konkrétním případě dotčeny.
Příspěvek upraven 16.04.16 v 06:46
@Roker píše:
Myslel jsem, ze pokud si postavim treba garaz, do 25m2 a 2m od sousedu, tak ze na to nic nepotrebuji, jen ohlaseni… Pletu se?
Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují
Nicméně bacha na požární odstupy!
Příspěvek upraven 16.04.16 v 06:42