Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Narazila jsem na elektronickou stavebnici Voltík, která mi připomněla, jak ráda jsem jako dítě sestavovala ekelktrické obvody a měla děsnou radost, když zvonek nebo světýlko fungovalo. Synkovi je sedm a půl a myslím, že by se mu to mohlo líbit.
Máte někdo tohle a je to fajn, nebo to má nějaký mouchy? ? Já jako dítě měla něco jiného, název už nevím, i to vypadalo trochu jinak.
Voltíka pamatuju ještě jako středoškolák - docela dobrý, nevýhodou je konečný počet součástek, ten omezuje počet uskutečnitelných zapojení. Dokoupil bych pak k němu nějaké odpory o hodnotě 100 a 470 ohmů (zhruba kus za korunu), LED diody, (tranzistory snad ani nejsou potřeba, ale třeba taky) a pak asi pět kusů integrovaného obvodu LM 555 (starý NE 555 v novém pouzdře). S tím integráčem se dají dělat úplné divy a zná ho každý, kdo někdy čichl k elektru, takže i starší kamarád pak může klidně poradit (cena za ten int. obvod asi 10-20 Kč za kus).
Jinak za nás byly taky stavebice Ampér a LOGITRONIK - i toho jsem nedávno někde viděl na netu.
Koukala jsem na fotky a asi jsem měla Merkur electronic.
Juro, díky za tipy! ![]()
Eli, tohle dostane k Vanocum dvoulety synovec (bez komentaru, ja to nevymyslela
, to tchyne, prcka moc bavi zapojovat prodluzovacku do zasuvky a tak, ovsem toto asi kapku nezvladla… ), ale Filip (viz metrik ) dostal k narozkam toto:
http://www.zbozi.cz/…-boffin-100/?…
prijde mi to jednodussi na staveni- je to v podstate jen zacvakavani, na Voltikovi mi vadi ty dratky s tema strapeckama na koncich ![]()
Boffin jsem taky na netu potkala, ale ajaj, já už včera objednala Voltíka. Tak snad to nějak s taťkou zvládnou
Taťka trval na tom, že vemzmem rovnou tu dvojku, že ta jedniočka je moc okleštěná. nebyla jsem úplně toho názoru, ale taťka je původně elektrikář, tak snad ví, co dělá.
Eli, tak v tom pripade krasne Vanoce, obavam se, ze o manzelovi ani neuslysis
ja tak mela klidnou sobotu- nejdriv zkousel s tchanem Voltika, pak s lumpama doma Boffin ![]()
No přesněji řečeno jsem objednávala něco z Maxíkových hraček pro mladšího a Voltíka jsem vzala „do foroty“ pro staršího k narozkám až na léto. takže zatím snad zůstane Voltík uklizený ![]()
Boffin je fajn, ale má dost omezený počet zapojení, co se s ním dají udělat - právě kvůli těm zacvakávacím plastům. Ale zase je to takový „MERKUR mezi elektro hračkama“
Pokud je dvouletý klučina dostatečně šikovný, tak by podle barev mohl zapojování zvládnout. Ale musí se mu říct „tak a ne jinak, protože se to pokazí“. Opravdu, některé přehmaty v zapojení vedou ke zničení součástek (proražení diod nebo tranzistorů, atd.)
Zuziky: a tak se na chlapy musí! Nechat je vyblbnout jak zamlada…