Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No docela jste me utesily.Ja uz si myslela,ze mam nejaky opozdeny mimco.On mel ctyri mesice pred tremi dny,takze je fakt jeste malej.nohama mrska v postylce taky,zveda je do vysky a tak,ale zaprit se o ne neumi.Kdyu mu dam ruku proti slapkam, tak ty nohy ohne a smeje se jaka je to sranda.
Ahojky,
co mimčo, to originál. Já mám ročního chlapečka a staví se, ale sám ještě nechodí, neudrží rovnováhu a reflex baleťák máme doposud. Není to dle mého nic zvláštního, sice se to netýká Tvého dotazu, ale jen Ti chci naznačit, že to, co ostatní mimča dělají dřív, že to není na závadu vůči našim vlastním mimčům ![]()
Ahoj.Já bych tu doktorku hned neodsuzovala.Hned po přečtení úvodního dotazu mě napadl ten reflex,jak psala Lesina.
Jinak Adámek se otočil na bříško asi ve 4 měsících,taky různě kopal nohama,zvedal hlavu,vzpíral se na dlaních.Sedl si až skoro v 9 měsících,stoupl v 11 a chodit začal ve 14.měsících.
Emička se otočila na bříško už ve 3 měsících,hned na to se začala vzpírat na rukách,v necelých sedmi měsícíh se sama posadila,o měsíc později postavila a hned na to začala chodit kolem postýlky.Teď stojí,chodí kolem nábytku.
Hlavní je se netrápit.Určitě to bude v pořádku.A pokud je nějaké podezření,myslím si,že je lepší jedno zbytečné odborné vyšetření než něco zanedbat.Já ve Tvé situaci bych na tu neurologii zašla sama,abych měla klid.
Já si tedy myslím, že je snad lepší zjistit, jestli tam není nějaký problém a pokud by snad náhodou byl, tak začít pracovat na jeho odstranění než strkat hlavu do písku a ujišťovat se, že je to normální, když přece jiné dítě se v 9 měsících ani neotáčelo a teď je O.K. Přece i když dítě nějaký lehký problém má a chodí třeba na Vojtovku neznamená to, že není normální, ani že je to chudáček hodný tak leda k posměchu nebo soucitu. Tak proč být smutná?
No nám to doktorka zkoušela taky až v půl roce. Pamatuju si, jak hned poznala, že už se asi sám staví.
Ale vyhrabala jsem tady učebnici Pediatrie a tam píšou, že ve 4.měsíci při zkusmém postavení má dítě nohy gumové a jeví se, jako by je nemělo. V 5.m ještě ne zcela udrží váhu těla a v 6.m už jo.
Tak ale nevím, co ta vaše myslela tou neurologií, protože podle toho jste naprosto v pořádku ![]()
Dekuju za vase nazory, docela me to uklidnilo.Pockam do pristi kontroly u dr. a potom se kdyz tak pro klid v dusi objednam na tu neurologii,at nam napisou nejake to cviceni nebo co.
Já fakt zírám co má jako 4. měs. mimčo umět, jako syn neuměl nic ani pořádně pást koně, při prohlídkách do 6. měsíce mudru ani nenapadlo na malým něco zkoušet, vždyť každé mimčo je jiné a co neumí teď za měsíc zvládá.
Opravdu nechápu, osobně si myslím, že každá maminka ví, jakým tempem se její dítě vyvýjí a zdokonaluje a na to by se mělo pohlížet !!!!
Pak maminka akorát zbytečně sebe a dítě stresuje přílišným pozorováním.
Navíc tvoje mimčo umí dost na svůj věk !!!! Takže jak píšeš nech to na další kontrolu, třeba mudru překvapíte a malej bude jak baleťák ![]()
Nám to taky dělala mudra až na 6 měsíční prohlídce - a to jsem ho teda měla ještě postavit já - to se výjimečně předvedl a nohy našponoval, takže z něho byla unešená, jaké má pevné nožky, když jsem to pak zkoušela párkrát doma, tak je měl pokaždé gumové
Většinou to bývá naopak, že něco umí a když má, tak nepředvede
A pak mě může dorazit, jak na základě jednorázové zkušenosti někde dělají závěry o tom, jestli je takový nebo makový ![]()
Jestli tě to uklidní, tak se nech na tu neurologii poslat, ale ze zkušenosti vím, že kolikrát o něčem u nás v diskuzi někdo plaší (často já
), má pocit, že je děsně pozadu a za týden začne tu věc dítko dělat v pohodě samo…
Já už jsem psala výše,nemám zájem někoho plašit nebo strašit.Moje děti taky lékařka už při tříměsíčních a čtyřměsíčních prohlídkách stavěla na nožičky.Stejně jako dělala test,že chytla dítě za ruky a ono mělo zakloněnou hlavu.Opravdu se to dělá,jsou to testy,se kterých lékař pozná,co potřebuje.
A já mám známou,když byla se svým pětiměsíčním synem na prohlídce,tak se taky doktorce podle těchto testů něco nezdálo.Byli na neurologii,pak hned začali chodit na cvičení Vojtovy metody,chlapečkovi bude rok a cvičí dodnes.Je prý trochu opožděný,nedaří se mu,co by už měl umět.A pro laiky na první pohled zdravé,krásné miminko.
Já bych to nepodceňovala.Lepší zbytečně než pozdě.
Nám tenhle test mudra dělala taky na 4 měsících, ale to jen ze zvědavosti, když viděla, jaké je to číslo. Překvapilo jí, že si ty nožky srovnal a vzepřel se do nich jak 6ti měsíční, teď mu bylo 5 měsíců a stále se neumí přetočit na bříško a naopak, ale prostě je na něco šikovnější a na něco ne. Uvidíme, co nám zase řekne na šestiměsíční. Řekla bych, že ví co dělá a nějaké náznaky špatného vývoje z takového testu poznat může. Já bych byla radši, kdyby mě poslala na zbytečné vyšetření, než na půl roce zjistit, že je něco špatně a že už se s tím mohlo něco dělat.
Takže pokud doktorce důvěřuješ, máš pocit, že rozumí tvému miminku, tak bych jí naslouchala a řídila se jejími radami. Pokud z ní ale nemáš dobrý pocit, tak věř instinktu a doktorku změň. Ale já si myslím, že najednou zjistíš, že už nemá nožičky gumové a nebude nic k řešení ![]()
Zdravim holky, zajimalo by me, jak se vase deti zacly stavet na nozicky? Mala se zveda z kleku na narty a jeste si nozku nesrovnala tak, aby stala na chodidle. Pravda je, ze se nestavi casto, zatim vyjimecne. Nijak ji to neukazuju a nozky ji nespravuju. Stoupaly si vase deti na chodidla nebo mely prvne nozky trochu „pokrivene“ a vselijak? ![]()
@Pomka Syn si stoupal správně přes pozici „rytíře“. Stál normálně na chodidlech, jen ze začátku při obcházení nebo když dýl stál u nábytku, tak si „ulevoval“ a šel chvilkama na špičky (podle fyzioterapeutky v začátcích stání a obcházení ok, než dítě posílí nohy, zlepší koordinaci a pokud to nedělá furt nebo příliš často).
Maly si stoupa z kleku, nejprve si klekne na jedno kolinko a druhou nohou na patu, a pak se zvedne i na druhe… Nevim jak lip to vysvetlit ![]()
@Svistice No vida, rytir me vubec nenapadl, a ja tu premyslim, jak to „normalne“ vysvetlit ![]()
@ThinkPositively píše:
Maly si stoupa z kleku, nejprve si klekne na jedno kolinko a druhou nohou na patu, a pak se zvedne i na druhe… Nevim jak lip to vysvetlit
Rozumim. Takhle si mala jeste nestoupla. Opira se rukama o zem a zadek nahoru a nohama se opira o narty. U nabytku nebo o me si jeste nestoupla.