Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosim, rada bych znala Vas nazor.Dnes jsem byla s ctyrmesicnim chlapeckem na preventivni prohlidce u mudry.Ta rikala,ze je sikovny,ale pry by se mel pri drzeni ve vzprimene poloze stavet na nozicky a nest cast sve vahy.To on teda vubec nedela,ma u toho nohy jak z gumy a jenom se smeje.Jinak se otaci na bricho i zpatky,pase koniky na celych dlanich, pritahne se do sedu,ale nozicky ho neposlouchaji.Dokonce nam dr.rikala,ze jestli to nebude delat,posle nas na neurologii.Jsem z toho docela smutna.Rikam si,ze to muze byt tim,ze vazi 7890 g,tudiz je peknej cvalik,a proste se neunese.Co vy na to?
Stavět čtyřměsíční mimi na nohy? A to jako vážně?
![]()
Nám na neurologii zakázali i to přitahování do sedu a nošení s držením pod zadečkem, to všechno je přece hrozná zátěž na páteř. Natožpak proboha stavění na nohy… Fakt nechápu.
No ja ho taky nikdy na nozicky nestavela,ale dens to zkousela mudra a byl chudacek jak gumovej. A ona hned,ze je to spatne. Ja nevim.
Tento test nám dr nedělala ani v 6m
Na stavění na nožičky je času dost, však je posílí, až poleze.
Jinak jste naprosto ukázkový, ta moje buchta se sotva otočí na břicho ![]()
Přitahovací test dělala, ale je to jen test, nesmí se to s dítětem dělat doma. Díky němu se pozná, jak dobře drží hlavičku (nejčastější znak hypotonie je zvrácená hlava dozadu při přitažení do sedu).
Však to řříkám, změň doktorku
Jsem zvědavá, co by řekla na našeho Elouše, který v devíti měsících nejevil zájem o pohyb… O ŽÁDNÝ pohyb… Včetně přetáčení…
Lesino, já ty tvoje příspěvky o Ele přímo hltám, Mates se otočit umí, i z břicha na záda, ale nechce se mu (asi je pro něj jednodušší řvát tak dlouho, dokud ho neotočím
). No zkrátka si říkám, že ještě je čas, ještě je pořád hafo času, když Elinka od Lesiny se taky nikam nehnala… ![]()
Téda, já měla podobný problém. Nám ale doktorka tento test dělala až v půlroční prohlídce. A výsledek? Naše Lucinka má taky nohy jako z gumy. Když nebude mít nožičky pevné v 7 měsících, tak půjdeme na nějaké cvičení…taky jsem koukala jako blázen, natož teda kdyby to udělala ve 4 měsících, to jsme sotva začaly pást koníčky
jsme trochu pozadu, ale myslím, že tak jako tak na nožičky je ještě čas. Když je malá na zemi, tak s nima hází o sto šest, odrazí se od něčeho, ve vaně se taky odráží od stěny, ale stát, to ne…myslím, že ve 4 měsících je na to rozhodně čas, některé děti to sice už v té době třeba i umí, ale podle mě je na to času dost…
Panebože co to je za doktorku?!
Ona chce aby se 4 měsíční mimčo stavělo na nohy??????
A na roce bude chtít aby skákal přes švihadlo ne???? ![]()
Jo, Elouš je expert - máš teď vidět jak teď lítá. A jak nás děsně komanduje… Hele, usazuje mě na záchod, trhá mi papír a svahilsky mi vysvětluje, co s ním udělat… Moc nemluví ale Nééé, Necííí umí dokonale. A tahá kočky a psa. A sprchovat se chodím tajně, jinak mi ukazuje, kde se mám umýt, nastavuje mi vodu a povoluje a utahuje mi hadici od sprchy
![]()
Popravdě, Adi s Pepi jsou taky expertky, ale jak si představím Elouše ve školce rosím se tam vzadu na zádech a je mi mírně nevolno. ![]()
Oluscha píše:
Panebože co to je za doktorku?!Ona chce aby se 4 měsíční mimčo stavělo na nohy??????
A na roce bude chtít aby skákal přes švihadlo ne????
Jinak to stavění na nohy není stavění, ale zjištění reflexu propnutí nohou - takové to baletění na spiičkách jako Harapes
Doktorka by neměla dítě doopravdy postavit, dát na nohy váhu, měla by jen zjistit, zda dítě ve svislé poloze tenhle reflex vykazuje ![]()
Zcela upřímně, mé lenošné dětičky se nepřevracely v tomto věku snad ani jedna - možná Pepulka, ale pochybuju… Ada a Elča určitě ne.
L.
A už končím, tři příspěvky za sebou - to bych měla sama sebe seřvat ![]()
jj Lesi já vím že Dr.nechce aby dítko chodilo
špatně jsem to napsala,spíš mě zarazilo že tento reflex zkouší už na 4 měsících ,nám to dr.dělala na 6 měsících ![]()
Lesina píše:
Jo, Elouš je expert - máš teď vidět jak teď lítá. A jak nás děsně komanduje… Hele, usazuje mě na záchod, trhá mi papír a svahilsky mi vysvětluje, co s ním udělat… Moc nemluví ale Nééé, Necííí umí dokonale. A tahá kočky a psa. A sprchovat se chodím tajně, jinak mi ukazuje, kde se mám umýt, nastavuje mi vodu a povoluje a utahuje mi hadici od sprchy![]()
Popravdě, Adi s Pepi jsou taky expertky, ale jak si představím Elouše ve školce rosím se tam vzadu na zádech a je mi mírně nevolno.