Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chci se zeptat na Váš názor. Jsem z moravy a mám desetiletou dceru, manžel jezdí do práce do středních čech a jelikož se vidíme jednou za tři týdny a to jen tři dny tak uvažujeme o tom, že se přestěhujeme ted po pololetí, respektive po Novém roce..Dcera nemá problém si najít kamarády, je šikovná, ve škole jí to docela jde, chodí do na kroužků. no, byl jen malý problém s učením, dcera je ve čtvrté tříde a o stupen se pohoršila, z dvojek a jedniček začala nosit trojky, čtyřky, ale snažíme se a snad bude mít vyznamenání. Mám prostě strach že nová škola, jiné učební osnovy jí budou dělat problémy, v jiné škole taky můžou být ve předu, víte jak to myslím. nechci ji zbytečně stresovat. proto bych chtěla znát váš názor zda počkat ze stěhováním na léto a nebo to risknout? Děkuji za každý názor, vaše zkušenosti.
@vanessasofie osobně bych počkala na léto. Ale přítelova dcera změnila školu před týdnem a taky to šlo. Je v páté třídě… Nedá se říct dopředu, jestli to bude OK, nebo ne. Zkuste na potencionální nové škole zjistit, co vše berou, kde jsou a pod. Osnovy jsou pro všechny stejné, ale můžou mít navíc předměty a pod.. Holka třeba měla aj od 1. třídy, na nové škole jí mají až od 3tí, takže je vlastně 2 roky napřed
Jinak ještě edit. Holčina z toho měla velké obavy, zatím je nadšená, takže doufám, že jí to vydrží ![]()
Příspěvek upraven 23.11.13 v 16:38
Spíš než učení bych se bála kolektivu..moje dcera chodí do šesté třídy, taky jsem se chtěla stěhovat, ale nechce o tom ani slyšet..zkrátka nechce přijít o kamarády a kolektiv..
Podle mého názoru řešíš ve skutečnosti ten nejméně podstatný problém - pokud se na nové škole informuješ o rozsahu učiva, máš možnost s dcerou případné nedostatky dohnat.
Daleko podstatnější problém bude pro desetileté dítě změna kolektivu - i když „nemá problém si najít kamarády“. Možná nebude mít problém si najít nové - ale bude muset opustit všechny dosavadní… To je těžké i pro dospělého.
Kdybych měla být opravdu upřímná, nedělala bych to vůbec, ale přiměla manžela ke změně zaměstnání. Ale na to ses neptala - takže každopádně bych to odložila až na září. Do té doby bych na to dceru připravovala, všechno bych zařídila - na prázdniny bych se přestěhovala do nového a dceru tam cíleně zapojila do jakýchkoli možných aktivit, kde bude možnost seznámit se s místními dětmi ještě před nástupem do školy.
Ja bych se stehovala, ale pockala bych na prazdniny. Behem ty doby bych zjistila o skole co nejvic
Zmeny kolektivu bych se nebala, to ji potka jeste mockrat. Ale my jsme ranari, tohle s detma neresime
Prestehovali jsme se do jiny zeme, kluk byl ve 2., pul roku jsem ho ucila doma, od zari pak nastoupil do 3. Mladsi (5 a skoro 3) sly hned do skolky, umely si rict akorat na WC. Osobne moc nechapu, proc se to ted s detma tak resi, oni jsou prizpusobivejsi, nez dospeli, pokud je pozitivne motivujem, zvladnou daleko vic, nez kdyz davame najevo obavy ![]()
Co se tyce uceni, nikdy nevis, jestli zrovna v novy skole na tom nebude lip
Ale chce to vsechno zjistit dopredu.
Ja bych bud pockala na leto s tim stehovanim
nebo jak pise asha ted se prestehovat a ucit doma…Treba se ji prospech zlepsi…1 bude moct si najit kamarady pred nastupem do nove skoly a 2. Podle toho co se na nove skole uci bych pri uceni doma postupovala
a nebo jak uz to nekdo psal..zkusit aby manzel nasel praci blize k domovu
kazdopadne hodne stesti ![]()
My jsme ted menili skolu od rijna, stehovali jsme se, kluci zapadli do kolektivu dobre, starsi syn v minule skole propadal z cestiny a v nynejsi skole ma dvojky. trojky..akorat v problem byl v tom ze tady jsou ve skole o rok dopredu v anglictine, tak se to musi doucit, ale to jde, on i ucitel na to bere ohledy tak prihmouri oko.
Všem děkuji za názory..
Manžel má právě dobrou práci tam, tak to asi nehrozí že by si našel lepší tady. máme právě ani ne dvouletou dceru tak to je taky hlavní důvod proč to tak hrotím, páč s ní vůbec není a já jsem na vše sama…
určitě mám v plánu jet do nové školy a vše si pořádně pozjištovat…
@BohunkaP no právě manžel má lepší práci tam než tady kde bydlíme, tak proto to stěhování…vím že to asi moc řeším ale, prostě jen chci aby byla štastná ![]()
Jestli jsou popředu nebo pozadu to si zjistí ve škole, ale stejně si myslím že jestli budou popředu už teď tak budou i v novém školním roce takže to bude muset dcera dohnat..jinak mě zas přijde dlouha doba do prázdnin spíš se odstěhovat teď jestli má zapadnout do kolektivu a najít si kamarady tak si je najde i teď jestli ne tak si je nenajde ani pak spíš se aspoň teď seznamí a bude mít s kým lítat o prazdninach venku než se v době prázdnin přistěhovat tím padem ještě nebude nikoho znát a celé prázdniny se bude nudit doma, protože nebude ještě nikoho znát
@anubis25 děkuji za tvůj názor, myslím že dcera do kolektivu nebude mít problém zapadnout, jen asi já to moc řeším ![]()