Stěhování s partnerem.

9
14.2.23 11:58

Stěhování s partnerem.

Zdravím. Potřebovala bych poradit je mi 21 let a chtěla bych se s přítelem odstěhovat od rodičů. Našli jsme si krásný byt, který by vyšel 12 000 měsíčně se vším všudy. Ale problém je, že já stále studuji a vydělávám si měsíčně 3-5 tisíc a přítel trvale pracuje a má příjem kolem 28 000.
K tomu si koupil nové auto a splácí ho kolem 7 000. Má otázka tedy zní zda dle vašich názoru máme počkat nebo jít do toho. Samozřejmě je to naše věc, ale jsme trošku nerozhodný. A tak bych chtěla slyšet názory více zkušených lidí.

• ještě bych chtěla dodat že s přítelem jsme 3 roky a vidíme se jen o víkendech.

Příspěvek upraven 14.02.23 v 12:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tuhy_LU
14.2.23 12:01

Já bych svému studujicimu diteti (samozřejmě pokud s nim nejsou problémy) dala na poloviční najmu a zároveň bych mu posílala nějakou částku na jídlo. Zrovna jako by byl na koleji. Jsi student, tak by te rodiče měli podporovat. Samozřejmě brigádu bys měla stále mít.

• Citovat
  • Upravit
1292
14.2.23 12:05

A zkoušela jsi o tom mluvit s vašimi? Kdybys byla moje dcera a viděla bych, že přítel je slušný člověk, že se kvůli němu nevykasles na školu, nezačnes blbnout atd. tak bych ti během studia pořád přispívala (nějakou částku, protože vím, že při studiu to jde hůř, chodit do prace) :think:
Jinak pokud byste počítali jen s částkou od pritele a tebe, pak si nejdřív sečtěte všechny výdaje a rozhodnete se, zda vůbec s tím zbytkem jste schopni vyzit. Jak dlouho ještě budeš studovat? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45719

No to vám zbude už akorát jen na jídlo a drogerii. Dostáváš něco od rodičů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593

Radila bych Ti do konce studia zůstat u rodičů. Pokud tedy nejsi typ „věčný student“ a nehodláš studovat dalších xx let. Pokud máte s rodiči dobré vztahy výrazně si tím usnadníš život a věř tomu, že Ti nic neuteče.
Po mně kdyby chtělo studující dítě abych mu přispívala na nájem, když může bydlet doma, tak ho na rovinu pošlu do háje.
Potom je ještě krajní možnost požadovat po rodičích regulérní výživné, ale do toho bych v případě jenom trochu slušných vztahů rozhodně nešla :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
14.2.23 12:06

Ja bych pockala, myslim si, ze studentka ma studovat a uzivat si studentskeho zivota, ne hned vklouznout do spolecne domacnosti. Ono by vam to nejspis s brigadou a nejakym prispevkem (aka alimenty) od vasich vyslo, ale bylo by to tak tak.
Studujes v miste bydliste a bydlis u rodicu? Otazkou je, jestli by polovina najmu a dalsi penize na jidlo/skripta/doprava nebylo nad jejich moznosti. V aktualni situaci to muze byt pro nektere celkem problem.

Příspěvek upraven 14.02.23 v 12:07

• Citovat
  • Upravit
9
14.2.23 12:07

@Perníček22 Počítali jsme že nám jen z jeho výplaty zbyde nějakých 8 000.
A budu studovat už jen rok a půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
14.2.23 12:08

Na ten byt nemáte, takže je to celkem jasné. Nebo snad máte našetřeno na zálohu? Tey nějakých 36000, nebo kolik majitel/ka bude chtít?

Při vašich příjmech hledejte nějaký pokoj ve sdíleném studentském podnájmu.

A ano - je naprosto normální a běžné, že mladí lidé bydlí takhle a ne v dokonalém velkém samostatném bytě.

Příspěvek upraven 14.02.23 v 12:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45719
14.2.23 12:08

Znám studenty, kteří mají normálně pěkné vztahy s rodiči, chtěli se na VS odstěhovat, a rodiče jim prispívají třeba 5-8 tis měsíčně. Zbytek si musí vydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11853
14.2.23 12:11

Asi by se dalo za předpokladu že být je vybavený nezbytnými spotřebiči a vy byste si tam přivezli nějaký nábytek a nádobí co už máte…hlavně jde teda o postel, pračku, sporak, lednici. Každý větší výdaj by byl třeba pečlivě rozvážit…my jsme teď měli podobný rozpočet s trochu většiny nezbytnými vydaji (příjem 32k a bydlení +poplatky 17k) a museli jsme si občas půjčit od rodiny abysme to preklepali…nicméně máme batole a dokupovali jsme nějaké věci pro druhe mimčo (na to jsme si právě museli půjčit) tyhle výdaje vy nemáte takže by to šlo. Nicméně dokud nedostudujes a nebudes více vydělávat tak nelze moc počítat s tvorbou nějakých úspor a ježděním na dovolené…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.2.23 12:16

Jestli si klučina koupil auto, který splácí sedmičkou měsíčně, tak počkejte až dostanete oba rozum. Na ten byt nemáte. 31tisíc příjem, 7splátka, 12byt, zůstane vám 12tisíc. Platíš benzín, pojistku, jídlo drogerii, ošacení, jste mláďata, takže sem tam nějaká pařba…. Za chvíli budete v dluzích. Najděte si spolubydlení nebo počkejte až budeš normálně vydělávat. Tohle je ekonomickej nesmysl.

• Citovat
  • Upravit
1292
14.2.23 12:16
@bar981 píše:
A budu studovat už jen rok a půl.

Můj osobní pohled: využila bych ten 1,5r k tomu, abych zjistila, jestli vůbec mi to s tím klukem klape v jedné domácnosti (ono až když s někým začneš žít, poznáš, jestli je to „ono“) a asi bych do toho podnájmu šla, ale pocitej s tím, že vlastně prakticky nic neusetrite na budoucnost. Pak je tu pořád ta možnost, nějakého příspěvků od rodičů (otázkou je zda by ti přispěli a kolik - my jsme třeba založení jako rodiče tak, že dokud řádně studuješ, budeme tě podporovat).
Na druhou stranu spousta lidí ti řekne, jsi mladá, užívej si, studentský život atd…je to na tobě…já třeba taková nebyla, už na VŠ jsem měla jasno kam smeruji a co chci, ale to že jsem to tak měla já, neznamená že to tak budeš mít ty.
Ještě je tu jedna možnost a to třeba brigáda navíc u partnera (u tebe přes leto). Ještě počítej s tím, že příští rok (asi budeš statnicovat?) to bude větší masakr, budeš psát práci, učit se atd a třeba budeš muset chvíli pracovat méně…
Obecně řečeno u mě mají mladi lidé, co se snaží o sebe postarat a jsou zodpovědní velký obdiv a podporu.
Dodatek: jedine co mě zaráží je to auto, řešíte bydlení, uplny zaklad a pak pritel splaci 7 000 na auto…toto jediné mě dost překvapuje a zaráží

Příspěvek upraven 14.02.23 v 12:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3032
14.2.23 12:18
@bar981 píše:
A budu studovat už jen rok a půl.

Ta částka co Vám zbyde, na dnešní dobu bohužel není žádná sláva.
Já bych počkala, rok a půl neni dlouhá doba a uteče to jako voda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6872
14.2.23 12:26

Nešla bych do toho. Ten rok a půl bych šetřila. Měl by i přítel. Nevím kolik mu zbývá doplatit to auto, ale bylo by super to mít před sestěhováním z krku. Chápu, že hezkej byt je volnej teď, ale… Co budete dělat když vám příjde nějaký nedoplatek? Voda, plyn, elektrika, nevíš jestli to je nastavený tak abyste nedopláceli. Ne nešla bych do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101795
14.2.23 12:37

Asi by zalezelo zda a kolik jsou ochotni ti prispet rodice a jak moc ty jsi ochotna se zacit vic otacet na brigádě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí