Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer,
ráda bych se podělila o zkušenosti s antidepresivy.Jsem samoživitelka, starám se o 5 letého syna, dlouhodobě nemocného.
Nějak situaci přestávám zvládat, jsem na vše sama.
Přemýšlím, že bych si nechala napsat antidepresiva, mám z nich docela obavu.
Co se týká nežádoucích účinků. Kvůli synovi musím být 24h v „pohotovostním režimu“ Často jezdíme do nemocnice, po lékařích.
Mám se bát nějakého nežádoucího účinku? Nespavost, nebo naopak že bych spala tak tvrdě, že bych syna neuslyšela, když by mě potřeboval? Motání hlavy? přibývání na váze?
Co pak s vysazováním, jde to zvládnout?
Děkuji budu ráda za každou zkušenost.
Nikdo z nás ti nemůže dát rozumnou, objektivní odpověď, jen doktor který tě zná.
@Lexter já ještě u žádného nebyla.Je to složité, kvůli hlídání..
S vysazováním mám já osobně (i moje sestra) špatné zkušenosti. Jakmile antidepresiva berete déle, je velmi těžké je vysadit (postupovala jsem dle pokynů lékaře, velmi pomalu snižovala dávky, ale psychika spadla katastroficky dolu, byla jsem pak na tom daleko hůř než před antidepresivy). Pokud není jiná možnost a jste na tom opravdu špatně, šla bych do toho. Ale možná zkusit nejdříve jiné věci? Psychohygienu, meditace, jogu (stačí doma z pokoje, přes počítač atd.). Chápu, že jste v těžké situaci, já jsem antidepresiva začala brát před ošklivým rozvodem (manžel mi vyhrožoval, že mi děti vezme, bydlela jsem v zahraničí) a bohužel už jsem se jich nikdy nezbavila (nyní je to 6 let). Vedlejších účinků, které popisujete, bych se příliš nebála (spánek, váha atd.), to bych řekla, že je docela v pohodě. Ale připravte se na to, že také první antidepresiva nemusí být ta pravá (já jsem vystřídala asi troje, po některých mi bylo fyzicky špatně). Držte se! ![]()
@sgtr2022 píše:
@Lexter já ještě u žádného nebyla.Je to složité, kvůli hlídání..
Tak až tam budeš, jistě se s doktorem domluvíte, zda je opravdu potřebuješ a nevyřešilo by to třeba jen chození k psychologovi. A někdy se musí hledat, která AD sednou, takže když něco bude v nepořádku, poradila bych se s doktorem. Dobrý doktor bude s tebou hledat, aby ti to vyhovovalo. Ne takový ten, co mu o pacienta vůbec nejde zdůrazňuju.
Na každého působí jinak, to ti tady nepovíme. Je to jako s antikoncepcí. Myslím, že doktor ti stejně nejprve předepíše nějaký lehčí benzodiazepin, Neurol nebo Lexík, což je dočasná berlička a potom se uvidí. Možná by to mohlo zafungovat v kombinaci s prací na psychice a odpočinku…
Kvůli tomu „pohotovostnímu režimu“ se bojím i já.
Ale těch nežádoucích účinků to má víc než jen přibrání na váze a špatně od žaludku. ![]()
To ti nikdo nerekne, jak zareagujes
Ja nemela ani vedlejsi ucinky, ani problem s vysazovanim, neni pravidlo, ze je to u kazdeho.
@Alexandria Nixia píše:
Kvůli tomu „pohotovostnímu režimu“ se bojím i já.Ale těch nežádoucích účinků to má víc než jen přibrání na váze a špatně od žaludku.
No a nebo nemusí mít vedlejší účinky naprosto žádné. Většina lidí je spíše nemá než má. Dneska jsou AD mnohem lepší a šetrnější, než byly před pár lety.
@lucad77 píše:
No a nebo nemusí mít vedlejší účinky naprosto žádné. Většina lidí je spíše nemá než má. Dneska jsou AD mnohem lepší a šetrnější, než byly před pár lety.
Jo, já si z těch před lety odnesla závažnou alergii v podobě jistého syndromu. ![]()
Do dneška se bojím, aby se to neopakovalo, když je navíc člověk na vše sám. ![]()