Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Bydlím na vesnici 167 obyvatel. Nemáme obchod, školu, školku, nic jen hospodu a kostel. Do města to máme 15 minut autem. Neměnila bych ![]()
michaba83: A co třeba, když musíš s dětma k lékaři? Nebo mám třeba strach, za jak dlouho by u nás byla záchranka, kdyby něco…
Dětství a studentská léta jsem strávila ve městě. Pak jsme se s manželem přestěhovali na vesnici, tam jsem strávila mateřskou a první roky školky, práce,… Bydleli jsme tam 7 let a teď jsme zpět ve městě. Už bych podruhé na vesnici nešla. Jsme zpět ve městě a jsem max. spokojená.
Bydlíme na vesnici 2 měsíce a zatím jsme nadšený, ale Kladno ( 70 tisíc obyvatel) je 2,5km, naše vesnice má 1900 obyvatel, je tu pošta, školka, škola, obchod, doktor a bůh ví co ještě. Původem jsme z Prahy. Na malou vesnici o 200 obyvatelích bych klidně šla, ale jen v případě, že mám město u nosu, jezdit třeba 20km na nákup a za aktivitama by mě fakt dost obtěžovalo.
Šla bych hned! Já i manžel pocházíme z baráku z malých vesnic. Teď už jsme spolu 8 let v paneláku ve 3+1 ve městě s cca 15000 obyvateli, ale děláme vše proto, abysme mohli vypadnout do vysněného domečku na vesnici. Když vidím děti, které si hrají v sídlišti a na schovku u popelnic a vzpomenu si, jaké dětství jsem měla já na vesnici…Prostě nechci vychovávat děti ve městě - za žádnou cenu!
Ahoj,já se taky přestěhovala z města do „zapadákova“.Není tu škola,školka,obchod,nic.Jen hospoda.Do města to máme 4km.A neměnila bych.Je tu klid,krásný vzduch,příroda,nemusím se tu bát o děti. ![]()
Takovýhle konec světa vyžaduje auto, nebo lépe dvě (pro tebe a pro manžela). Uživíte je? Nespoléhej na to, že když tam letos jezdí autobus, příští rok ho kraj nezruší ![]()
Oproti tobě bydlím v megapoli, celých 1500 obyvatel
a slušná vybavenost. Ovšem to, že není druhé auto (a fakt, že řídím jak ponocnej) je trošku na závadu.
Jinak jsem nelitovala, ale je to o povaze - nechybí mi tep velkoměsta. Kamarádka, která byla víc městsky založená a stěhovala se na ves, trpěla jako zvíře.
Jak daleko byste byli od nejbližšího města?
jjeleno: „je tu pošta, školka, škola, obchod, doktor a bůh“
co víc by člověk chtěl ![]()
My bychom do do města, kde bydlíme teď měli asi 15 km. Spíš by byl problém třeba autobusové spojení - není fakt nic moc. A já si říkám, že děti jednou budou muset nějak dojíždět do školy (nebo je budu vozit). Manžel ze zdravotních důvodů řídit nemůže, ale ten má spojení o něco lepší…
Zakl.
Ahoj, pocházím z obce cca 200 obyvatel, po maturitě jsem se odstěhovala do Prahy. Chvilku jsem žila i v zahraničí a vůbec pocestovala jsem toho dost. Když jsem se ze zahraničí vrátila zpět do ČR (do Prahy), zamilovala sem se, odstěhovala se za ním na maloměsto, vzali jsme se a odstěhovali do domu na vsi cca 300 obyvatel.
Ale teď k tvé otázce.. Neměnila bych, pro děti je to super, vím, že můžu děti vypustit před dům a nepřejede mi je kamion, je to tu sice malá obec ale žije.
Žije fotbalem, hasiči a je tu i nějaký spolek žen. Jsou tu vesnické zábavy, dětské dny, karnevaly, plesy, naděluje tu mikuláš a spoustu akcí pro děti (někdy mi přijde, že je tu víc živo než na maloměstě). Dojíždění se v pohodě, každou hodinu jezdí bus na maloměsto i do většího města, jsem cca 20 km vedle Hradce Králové. Takž práce, dojíždění, nákupy atd se dají zvládnout v pohodě. I když je tu menší samoška, raději jezdím na nákupy do města. školku máme cca 3 km, školu (1. stupeň) taky, školu (2.stupeň) tak 9 km. což se pořád dá. Žije se tu dobře a navíc jsem výrazně ušetřili, volbou místa. ![]()
Hodně štěstí při rozhodování.
Anonymní píše:
michaba83: A co třeba, když musíš s dětma k lékaři? Nebo mám třeba strach, za jak dlouho by u nás byla záchranka, kdyby něco…
10 - 15 minut autem to máme do města, kde je vše co potřebujeme
Jelikož máme s přítelem každý svoje auto tak to není problém
maraida píše:
Ahoj,já se taky přestěhovala z města do „zapadákova“.Není tu škola,školka,obchod,nic.Jen hospoda.Do města to máme 4km.A neměnila bych.Je tu klid,krásný vzduch,příroda,nemusím se tu bát o děti.
stejně tak bydlíme na vesnici, kde není školka, obchod, doktor nic, jen hospoda - dvě
, v létě pak kiosek u hřiště č.3, do města 5km. Neměnila bych, klid, příroda, zahrada ![]()
Ahoj já mam opačný problém, jsem z vesnice a měla bych jít do Prahy. Vůbec si to nedokážu předtavit, u nás vystřím kočár na zahradu před okno, až prcek vyroste bude si mít kde hrát ale v Praze? A s tou dostupností lékař, pošta, obchod… dojíždět se musí i v Praze.
Bydlíme na vsi - do 1tis obyvatel. Máme školku, školu, obchod, dobré zastupitelstvo, co se stará a dělá akce. Do rodného města 10tis. obyv. je to tři km. Ale ani tak by to bez dvou aut nešlo.
Ve vašem případě bych se hodně rozhodovala podle toho, jak daleko je školka, škola. Jestli to máte stejným směrem jako práci atd.
Ahoj holky,
ráda bych věděla, jestli se některá z Vás ocitla z města na vesnici a zda toto rozhodnutí bylo šťastné či ne.
Já jsem původem z většího města, za manželem jsem se přestěhovala do menšího, kde bydlíme na okraji - trochu jako vesnice, ale do centra je to cca 30 minut pěšky. Ale bydlíme tu u manželových rodičů a z mnoha důvodů tu začíná být „těsno“.
Teď se nám v nabídce RK zalíbil domeček s krásnou zahradou, který se ale nachází v obci, která má jen kolem 200 obyvatel. Manžel bude mít spojení do práce lepší, než teď (i tak dojíždí), já horší a navíc přímo v obci není školka.
Kromě zahrady je jednoznačnou výhodou hlavně cena - za tu bychom dům ve městě nikdy nepořídili. Takže dilema je to obrovské - v tomto hlavně pro mě.
A jak jste na tom vy? Litovaly jste někdy?
PS: Omlouvám se za anonym. Chodí sem někdy i členové rodiny, kteří ještě ani netuší, že máme v plánu „zmizet“.