Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Petttulis Tak nějak se o psy a jejich výživu zajímám. Nevím, v čem se rozcházím s dobrými chovateli, v tom, že oni krmí piškotama s jabkem a tvarohem? Typická strava šelmy.
Dobře prováděné BARFování je podle mě nejpřirozenější, tudíž nejvhodnější strava pro psy. A že ho lze provádět i nesprávně? Nesprávně lze krmit i granulemi, stačí jen špatný výběr dle reklamy s „tuhými hovínky“ a může být problém. Stačí se trochu zajímat a jde všechno
Že něco jde dělat i blbě pro mě není argument pro zavržení celé metody, protože důležitější je fakt, že to jde dělat správně.
Nevím, proč ironicky nazýváš svého chovatele množitelem. Já nazývám množitelem člověka, který prodal sedmitýdenní štěně, protože nejen, že se to nesmí, ale není to ani v žádném případě vhodné. Navíc množitelem nazývám každého, kdo množí psy bez PP a o tom se tady dohadovat nechci.
Navíc jsem i psala, že krmení granulemi je vhodné, tak proč se toho chytáš? Také krmím granulemi.
@Fjodorka Ničeho se nechytám, jen mě zajímalo, jestli také chováš nějaké plemeno nebo jsi veterinář atp.. Podle tvého psaní jsem usoudila, že něco málo asi víš, proto se ptám. Opravdu jsem nechtěla rýpat, i když vím, že má reakce ten tón měla..
V podstatě se s jejich názorem nerozcházíš, též nám řekli, že žádné mléčné výrobky a ani jiné rádoby zdravé suroviny psům dávat nemáme. Doporučili nám dobré granule (pro rýpalky tím dobré myslím superprémiové) a jiné laskominy za odměnu.. Neboj, granule na tvrdá hovínka vozíme možná tak každou chvíli do útulků. Hitparáda to sice není, ale aspoň něco, že..
A jelikož jsem se přiznala, že psí výživě až tolik nerozumím, nedoporučil mi barfování.
A teď opět nerýpu, ale můžeš mi, prosím, poradit, kde najdu článek o té minimální hranici? Protože slyším poprvé, že se to nesmí.
@Fjodorka píše:
@zmrzlik Ne, nepotřebuje kravské mléko. To POTŘEBUJÍ jen telataLepší by bylo přejít na nějaké kvalitní granule, bulík potřebuje hlavně výživu na pevné kosti a kvalitní osvalení, takže bych dobře vybírala - Taste of the Wild, Barking Heads, Canine Caviar, Canidae, Master a podobné, výběr je.
Nebo BARFovat, pokud máš velký mrazák a nevadí ti manipulace se syrovým masem, držťkami a jinými vnitřnostmi. Ale nekombinovat různé typy (vařené a granule) a nekrmit mléčnými výrobky a piškoty… Piškotky jen za odměnu, ale třeba sušené maso je lepší odměnaPodvýživa a kvalitní výživa nemají moc společného. A že matka vypadala dobře neznamená, že neměla třeba špatné trávení nebo nemocné klouby, jako bezpapírová na to těžko byla nějak hlídaná
Díky za tipy. Matka byla i s otcem i štěnata
@Petttulis Nechovám, ale hodně se o to už roky zajímám…
Výcvik a péče. Chovatelství není pro mě, by mi všechna štěňata zůstávala doma, jsem hrozně náročná ![]()
Minimální věk odběru podle ČMKU je 50 dní, tedy 7 týdnů + den, jsem pitomec, fakt jsem měla zafixovaných 8 týdnů.
Asi proto, že neznám dobrého chovatele, který by dal štěně před 8. týdnem… Trapas, jsem blbá
Tak tedy smí, ale vhodné to určitě není ![]()
@Fjodorka Že to není vhodné, je věc druhá.. Od sedmi týdnů (min. 50 dní) se štěně prodat dá a to, že ty neznáš dobrého chovatele, který tohle nedělá není argument. Já zase znám. Chovku jsme pečlivě vybírali a kamkoliv jsem telefonovala, tam by nám štěně v podobném věku prodali. Ovšem pravdu máš v tom, že to trošku brzy je. Osobně bych udávala štěňátka kolem toho 8-9 týdne.. V této době přebírají výchovu od matky ostatní členi smečky. Co si myslíš ty?
@Petttulis Mně ten 7. týden přijde málo, 8. je určitě lepší, prťavá plemena se prý prodávají až tak kolem 10. týdne…
Moje první fenka k nám přišla v 6. týdnech a bylo to hrozně brzy, do teď si vyčítám, že jsem si o tom nezjistila víc, to, že mi bylo 13 let mě fakt neomlouvá.
Určitě si štěně víc vezme z týdne s matkou a sourozenci, než z týdne v novém, neznámém prostředí v tak citlivém věku.
@Fjodorka Něco na tom bude..
Byla bys tak hodná a mohla mi trochu vysvětlit barfování, prosím? Pokud ne, nevadí. Mrknu na net. Ještě v tom nemám jasno. Klidně do SZ, byla bych ti vděčná.
Tak jsme to přepočítávali a má osm týdnů, dal nám ho ve čtvrtek, takže asi žádná hrůza. Znáte někdo granule olivers, jsou dobré?
@Petttulis Klidně sem, třeba to ještě někoho zaujme, dám ti odkaz, kde je to podle mě moc hezky rozebrané a řídí se tím většina lidí, co BARFuje… http://baron.cz/…e-stravy/i-0
Jejich zaujatost proti granulím je trochu přehnaná, ale co se týká samotného barfování, tak informace jsou to moc dobré. Jsou tam i jídelníčky, vysvětlení pojmů, mýty ohledně syrového masa, jak začínat atd. Vypadá to složitě, ale je to vlastně jednoduché, časově nenáročné a když člověk nakupuje např. na Vetamixu, tak i levné. Chce to ale velký mrazák a nezapomínat vyndat žrádlo ![]()
@Almira-Alm
Vidíš, my máme STB, a na cvičáku nám řekli, ať přijdeme v 5 měsících. Je jasný, že takový ty domácí povely už uměla, ale na cvičák jsem chodili právě kvůli socializaci.
@zmrzlik
To je dobře!
Oliver's se mi líbí, bych si dala i já ![]()
@zmrzlik Ahoj
My teda nemáme Bullteriéra, ale na cvičák se u nás smí až po očkování a většinou to tak mají, co jsem slyšela
Určitě bych s pejskem chodila - toho psa tam sice nic moc nenaučí, ale naučí tam tebe, jak ho to naučit. Pak se tomu samozřejmě musíš věnovat ve volném čase
A taky se tam socializuje a zvykne si na ostatní psy, takže vám to určitě prospěje ![]()
Ahoj, mam doma bulicka, take jsme si ho brali v 7tydnech..dneska uz je mu 2,5roku..
Na cvicak jsme s nim chodili, jestli chces blizsi info, prosim napis zpravu