Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj můžu kloktat Stopangin když kojím? Bojuji s bolestmi v krku a čekám jak dopadne výtěr, tak prozatím mi dr předepsal jen Stopangin.
Pokud doktor ví, že kojíš tak by ti snad nepředepsal nic co nemůžeš. Jinak se podívej do příbalového letáku, tam to bude napsané.
Myslim, že můžeš, není se čeho bát…já teď bojuju s bolestma v krku Bioparoxem, jsem v 18. tt ![]()
No v přibalovém letáku píšou, že jen na doporučení lékaře, že nebyl zkoumán na těhotných a kojících a pokud léčení předčí určitá rizika. Chtěl mi doporučit i ten Bioparox, včera jsem ho chtěla v lékárně a tam mi řekli, že pro kojící je nevhodný a ženské na netu píšou, že ho berou.
Ahoj, já jsem používala v pohodě sprej do krku stopangin při kojení i v těhotenství, to je jen lokální a to se může… Neměj obavu…
Stopangin se neužívá při kojení- pouze po poradě s lékařem. Jestli Ti ho dovolil, tak jo, ale jinak ne. Je tam totiž složka na znecitlivění, která není dobrá pro kojící. Cucej septisan- ten můžeš.
Nebojte se zbytečně. ![]()
Neberte ty příbalové letáky doslova. Samozdřejmě je důležité poradit se s lékařem, případně s lékárníkem. Tím bych se řídila. Protože tím, že firmy nedoporučí, chrání sebe, kdyby se náhodou stalo těhotné/kojící něco, co by s lékem nesouviselo a žena to chtěla svést na užívání léku a soudila se s firmou. Bylo mi to tak vysvětleno lékařem i lékárníkem - kdyby se např. v době braní léků stal potrat nebo SIDS.
Další důvod je, že firmy opravdu nezaplatily testy na těhotných a kojících.
Můj známý lékárník byl na přednášce, kde se počítalo, kolik různých léků se do MM skutečně dostane - u většiny volně prodejných léků je to malé množství, u nosních sprejů a přípravků do krku je to množství zanedbatelné.
Jox i Bioparox je v kojení možný. Teď je jen otázka, jestli se konkrétní lékárník bojí doporučit nebo má skutečné informace - to je taky problém.
Mě tehdy doktorka řekla,že víc škody nadělám jako nemocná, takže léčit. To samé v těhotenství a alergie, na lékách uvedeno neužívat. Lékařka říkala, že když nebudu dýchat, ublížím miminku víc, než když si vezmu lék… úplně v klidu. Nic se nemá přehánět, ale malé množství fakt neublíží a tobě pomůže…
Danielo, a kolikrát za den si užívala ten sprej, u kloktadla je 2 až 5 krát a u spreje 2 až 3 krát, tak nevím se rozhodnout zda sprej nebo kloktadlo? A měla jsi to bakteriálního nebo virového původu?
Jox by jsem nedoporučila ani náhodou, kvůli složení. To už raději ten stopangin.
Já používala sprej, kloktaní mi nedělá vůbec dobře a nidy mi nepomohlo… Sprej jsem stříkala i 4-5× denně. Ryche pomohlo. Popřípadě můžeš léčbu podpořit rozdělením pytlíčku coldrexu na cca 5 dílků.
Tak jsem včera zavolala dětské dr a odsouhlasila mi ten Stopangin a ještě mi poradila kloktání rozpuštěného paralenu. Anonymní, své dětské dr důvěřuji a řekla mi, že kdybychom měli jít až do hloubky, tak by těhotná a kojící nemohla vůbec nic. Bohužel jak není zbytí a je nemocná, nějaké léky prostě brát musí. Mně už to bohužel přechází na suchý kašel, kdybych toho Stopanginu se nebála a hned na začátku užila, mohla jsem malého ušetřit dalších léků. Podle mně nejlepší lék je lůžko, ale chtěla bych poznat maminku s dětma, která by poctivě každou nemoc vyležela.