Stoupání si sedmiměsíčního.

2319
11.3.14 14:31

Stoupání si sedmiměsíčního.

Ahoj holky. Potřebovala bych poradit se stylem stoupání mého syna. Je mu sedm a půl měsíce, plazí se, péruje na kolínkách. Je neskutečně aktivní. Neposazuji ho, nechávám to na něm. Ale… Pokud je na bříšku a podám mu ruce zhruba v úrovni jeho ramínek, chytne se za ně a postupně se vytáhne na do kleku na kolenou a poté přes klek na jednom koleni postaví na nožičky. Rukama nehýbu, netahám ho nahoru, nepomáhám. Jen podám ruce. Stát ho nechám opravdu jen malinkou chviličku a pokládám. Jednou se mu podařilo takhle vytáhnout o dětské křesílko. Co vy na to? Je to v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
11.3.14 14:32

Vše na co příjde sám by mělo být v pořádku.. Malá mi to taky dělala, už i dávno lezla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
11.3.14 14:33

Buď v klidu. Moje děti stály v 8 měsících. Prakticky dříve než začaly rovně sedět. Vždy se přitáhly v postýlce o žbrdliny a měli legraci z toho, že se postavily

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
11.3.14 14:33

Malej to samý. Ale ten i seděl, lezl a stál u všeho, co mu přišlo do cesty :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13772
11.3.14 14:35

Ruce mu nepodávej, ale pokud si stoupne o dětské křesílko… Každopádně bych se snažila, aby začal lézt, ono stoupající si 7m dítě není moc velké terno ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
11.3.14 14:37
@AnastazieB píše:
Ruce mu nepodávej, ale pokud si stoupne o dětské křesílko… Každopádně bych se snažila, aby začal lézt, ono stoupající si 7m dítě není moc velké terno ;)

V jakém smyslu to není terno?
Náš mladej si takhle stoupal v 6,5m, teda naprosto bez mé pomoci :nevim: někam dolezl, a stoupl si, co naděláš? V 10m sám chodil, zatím to nevypadá že by to na něm zanechalo nějakou újmu, je mu 2 roky a něco

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2692
11.3.14 14:37

Náš malej si v 6 měs sám sednul z pozice na čtyřech, v 6,5 měs začal lézt a než mu bylo 7 měsíců tak si začla stoupat. Nechala jsem ho, V 8 měs obcházel nábytek a v 9 měsících první samostatné kroky, od 10 měs chodil i venku. Myslím, že co dítě dělá samo je vpořádku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
984
11.3.14 14:38

To je machr, aby ti za chvíli neutekl. Říká se, že děti samy nejlépe vědí, kdy a co začnou dělat a proč začnou některé dřív a jiné později :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kies
11.3.14 14:40

Malý si stoupal od září, kdy mu bylo 6m (visel u konf. stolku, pak se opíral, pak stál v pohodě).. V té době se už plazil a skoro lezl… Ted mu bude rok a čekáme jen, kdy se pustí prstu, nebo něčeho čehokoliv a bude chodit samostatně (s něčím už peláší dlouho)… Nikdy jsme mu nic nenutili, neučili… Na vše si přišel sám… Takže myslím, že to nic divného není…

• Citovat
  • Upravit
2319
11.3.14 14:42

@AnastazieB Snažím se. Všemožně, ho podporuji v pohybu. Stavím před ním věže z kostek a on se k nim plazí. On začal nejdřív pérovat na kolínkách a až pak se rozplazil. A to umí teprve asi 14 dní. A hned se snaží v podstatě o cokoliv vytáhnout do kleku a stoupnout si. Taky se mi na to zdá ještě malinký. Starší syn s tím začal někdy v 9 a půl měsících a do měsíce samostatně chodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
11.3.14 14:47
@LenaNell píše:
To je machr, aby ti za chvíli neutekl. Říká se, že děti samy nejlépe vědí, kdy a co začnou dělat a proč začnou některé dřív a jiné později :hug:

jojo, říká se… ale je třeba pohlídat správné pohybové vzory!

@lucka_mac nedávej mu ruce, pokud bude mít snahu si stoupnout sám, tak by to měl udělat z kleku, do kterého se sám dostane a stoupat by si měl s nakročení, jako když se žádá o ruku… pěkně nakročit, klečet na jednom koleni a pak si stoupnout. stát by měl na celých šlapkách, ne na špičkách, tak ho za pánev trochu zatlač do podložky.

JInak by bylo dobré více podporovat lezení… jestli sám podkládá kolena a sám péruje, tak ho zavěs do ručníku /pod břicho/ a jakoby s ním jdi, jestli se rozleze nebo ne. Pokud ne, tak je třeba ukázat přenášení váhy - jak klečí na čtyřech, tak mu nabídnout hračku do takové úrovně, aby musel zvednout ruku a natáhnout ji do strany - do úrovně očí šikmo od hlavy - on si při zvedání ruky skoro rozpaží… tímto musí přenést váhu na jednu ruku.
Nohy trémujeme tak, že chytneme za jedno stehýnko /dítě je na čtyřech/, to stehýnko zatlačíme do podložky a trochu dítě nakloníme do strany, aby na to koleno více nakleklo, druhé koleno odlehčíme.
Nebo můžeme jen pánví dělat „tany, tany“ do stran… tím také přenáší váhu.

Přenášení váhy ruku i nohou je základ lezení, potom obcházení nábytku i chůze ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
11.3.14 14:49

@lucka_mac On chce asi novou dovednost, plazení je už nuda… tak zkus cvičit to přenášení váhy a pak to lezení ;) Co se týká sedu, ta ten není vůbec důležitý, takže nespěchat. Náš leze od začátku prosince a sedět začal sám až minulý týden, takže klíííd :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13772
11.3.14 14:49

@marmelada78 není to terno proto, že to je moc malé dítě a nemá ještě takový rozum, takže většinou třeba neřízeně padá atd. (Já jsem to nezažila, mám zas druhý extrém :D ). Navíc lezení je hodně prospěšné a důležité, já kdybych měla takové dítě, tak bych se všemožně snažila mu to stoupání omezit (i když stoupání není až takový problém, kromě výše zmíněného, protože se nikam nepřemístí), aby začal lézt a ještě chvíli na té zemi vydržel, než si pořádně zpevní svaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13772
11.3.14 14:51

@lucka_mac já jsem synovi dávala kostičku za bodýčko (na bříško), aby se snažil zvedat břicho a zkusil lézt. Dělala jsem to tehdy, když už se měsíc plazil, byl jako blesk, občas se zhoupl na kolínkách, ale moc se mu nechtělo zvedat bříško, plazení bylo rychlejší. Ale on byl zas naopak pozadu, začal se plazit až v 11m. Chtěla jsem to urychlit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
11.3.14 14:55
@AnastazieB píše:
@marmelada78 není to terno proto, že to je moc malé dítě a nemá ještě takový rozum, takže většinou třeba neřízeně padá atd. (Já jsem to nezažila, mám zas druhý extrém :D ). Navíc lezení je hodně prospěšné a důležité, já kdybych měla takové dítě, tak bych se všemožně snažila mu to stoupání omezit (i když stoupání není až takový problém, kromě výše zmíněného, protože se nikam nepřemístí), aby začal lézt a ještě chvíli na té zemi vydržel, než si pořádně zpevní svaly.

Tak ono asi padá každé dítě co se učí stoupat, pokud to teda není ve dvou letech, to už je asi o něco koordinovanější.
Jinak syn se pořádně rozlezl teprv potom, co se naučil stoupat, protože teprve pak měl důvod někam lézt :mrgreen: Motivaci hračkami u nás moc nefungovala ani nefunguje, hračky ho nezajímají, jenom někam šplhat a hrabat se kamkoliv, to mu zůstalo :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí