Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@zoeee203 Fembion není na udržení těhotenství (jako je třeba hormonální lék Utrogestan), je to jen takový vitamínek - úplně stejnou službu udělá trocha zeleniny, třeba salát k obědu každý den ![]()
Pokud je embryo zdravé a životaschopné, bude se vyvíjet normálně dál, děj se co děj. Pokud je tam průšvih, zanikne. Neuděláš s tím nic a můžeš pouze čekat. Tenhle strach znám velice dobře, byla jsem čerstvě po potratu, pak byl zárodek o týden mladší než měl být, pak byly strachy do prvního velkého screeningu, aby bylo všechno v pořádku - nebylo. Do dalšího screeningu to bylo mnoho týdnů a já žila ve strachu, jestli o teda je nebo není v pořádku… a ani pak to plně neopadlo. Pak přijde strach z porodu, aby to zvládlo dítě, aby to zvládla rodička. Pak hlídání chůvičky a naslouchání, jestli dítě dýchá… a dá se pokračovat dál.
Rada je jediná: zvykej si. Strach je a bude. Tenhle, co zažíváš, je ten „nejmenší“ ve smyslu, že ty sama nemůžeš momentálně ovlivnit vůbec nic.
Taky jsem mela na začátku strašný strach pomalu i na wc víc zatlačit aby se něco nestalo
ted mam už strach min, ale samozrejme se muže stát cokoliv a kdykoliv, ale na to člověk nesmí myslet jinak by se zbláznil. Musíš si říkat že bude vse Ok.
Já se o malou bála celé těhotenství, fakt šíleně, každý den, každou minutu.. no a co je malá venku, tak nemůžu říct, že by to bylo horší, můžou se stát pořád hrozné věci, ale už jsem v klidu. Podle mě pomůže na ten strach se zabavit a pokud možno nějak nemyslet na to, že je člověk vůbec těhotný a uvědomit si, že kdyby něco nebylo ok a něco se stalo, tak to tak prostě bude lepší, příroda je mnohem dál než my a naše chápání kolikrát. Dobré je chodit mezi lidi, aby na to člověk nebyl sám a izolovaný. Teď jsou malé už dva roky, plánujeme další a už teď jsem se rozhodla se tolik nebát
Páč strach ničemu nepomůže. Se strachem se ale dá pracovat a to je na tom celé prostě fajn, že to jde ovlivnit. Pak jsou věci, co nejdou ovlivnit a to je potom slabší. Držím palce.
Ja mela strach hlavne skrz to, ze mam jedno ZT za sebou. Pokud nemas zadnou spatnou zkusenost, tak se raduj. Na takove veci vubec nemysli,,vsechno bude v poradku ![]()
@Bela111 tomu věřím, také se budu bát, ale teď chci hlavně donosit zdravé miminko, tak snad bude všechno v pořádku… ![]()
@zoeee203 co se ma staat se stejne stane, ale ver tomu, ze se nic nestane a bude to v poradku. Na prvni kontrolu jsem sla s hroznym strachem, ted uz ten strach pomalu opada. Dnes mam screening, tak jeste douf, ze je miminko zdrave
@viky23
Dekuju
moc si vážím pozitivních odpovědi… Určitě bude ![]()
Chce to se zaměstnat mozek, mě nic jiného nepomohlo. navíc, jsem si říkala, že pokud je to silný jedinec, tak vydrží. a Každou noc jsem mu popřála hlavně vydrž.
My máme první dceru vymodlenou o to víc jsem se bála. Dala jsem si vždy hranici, takže první hranice byla konec 1.trimestru. druhá hranice byl 25tt, pak 30tt. Nechtěla jsem ani vymýšlet jméno, nic kupovat, prostě nic. začala jsem vše řešit až kolem toho 30tt. a když jsem byla cca ve 32tt kdy už jsem věděla, že je miminko celkem velké, skoro „dopečené“ byla jsem klidnější. a hrozně jsem se začala těšit. Když mi praskla voda, to jsem měla obrovskou radost, že už
do doby než přišla první kontrakce
To jsem si řekla který vůl to popsal jako silnější menstruační bolesti.
na sále už jsme pak vtipkovali z dr. a bylo mi dobře, až na ty bolesti. zvědavost byla silnější než strach.