Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Romana1511 píše:
Z vysetreni ani tak ne. Spis premyslim, kdyz mam „strach“ ze se to potvrdi i kdyz jsem si mimi prala, znamena to, ze nejsem pripravena? Uz to doslo i tak, ze si pripadam ze jsem pribrala…pritom v 10tt to jeste videt neni…ne? Asi uz blaznim.
ne, zkrátka to znamená, že jsi v úplně nové, neznámé situaci a víš, že už nikdy nebude nic jako předtím. To je normální. Má to tak spousta ženských i u plánovaných dětí.
Pan Halík jednou napsal, že není pevné, co je bez chvění. Mluvil tedy o víře, ale ono to platí i v tomto. Obavy jsou jedním z hnacích motorů, které nás přimějí, abychom dělali kýženou činnost co nejlépe. A tou činností může být přeci i rodičovství, protože tam přece to chceme dělat úplně nejlíp a pochybujeme, zda to tak zvládneme
Normálně nad tím prozatím přestaň dumat a jdi si udělat test. A pak uvidíš.
Jo a ještě navíc, pokud těhotná jsi, tak máš v těle pořádnou dávku těhotenských hormonů a ty můžou některé pocity velmi zintenzivnit, celkově těhotná může být emocionálně úplně v háji pro nic za nic - protože hormony. Takže určitá zmatenost je víceméně na místě ![]()
Ahoj, rozumím Ti. Dítě jsme s manželem chtěli a plánovali a přesto, když jsem si dělala test (a předem jsem věděal, že tam dvě čárky najdu), tak mi bylo úzko a poté, co se skutečně objevily, tak tu noc jsem brečela do polštáře, co jsme to provedli a že to nezvládnu. Normálně mě zachvátila panika a já jsem najednou vůbec nevěděla, jestli to dítě vůbec chci - opravdu… Trvalo to ale jen chvíli, vyspala jsem se z toho a pak už jsem si to užívala. Neboj se, obavy jsou normální, je to přece obrovská životní změna - máš na ně nárok.
@Romana1511 píše:
Z vysetreni ani tak ne. Spis premyslim, kdyz mam „strach“ ze se to potvrdi i kdyz jsem si mimi prala, znamena to, ze nejsem pripravena? Uz to doslo i tak, ze si pripadam ze jsem pribrala…pritom v 10tt to jeste videt neni…ne? Asi uz blaznim.
Udělej si test ať víš, na čem jsi! A pokud jsi fakt těhotná, je možné, že ten tvůj strach je celkem normální v tomhle období. Ty hormonální změny jsou obrovské a pěkně můžou s naší psychikou zamávat. Ale věř, že to přejde. Miminko jste chtěli, tak připravená jsi. Respektive, asi žádná z nás, prvorodiček neví do čeho jde, a ten strach je asi úplně přirozený pro nás. Ale příroda to dobře zařídí a uvidíš, jak budete s miminka posraní až za ušima, až se narodí ![]()
@Maddlen @panenka87 Dekuju vam, to me docela uklidnilo
a v kolikatem tt na vas bylo to miminko videt? ![]()
@Maddlen píše:
Ahoj, rozumím Ti. Dítě jsme s manželem chtěli a plánovali a přesto, když jsem si dělala test (a předem jsem věděal, že tam dvě čárky najdu), tak mi bylo úzko a poté, co se skutečně objevily, tak tu noc jsem brečela do polštáře, co jsme to provedli a že to nezvládnu. Normálně mě zachvátila panika a já jsem najednou vůbec nevěděla, jestli to dítě vůbec chci - opravdu… Trvalo to ale jen chvíli, vyspala jsem se z toho a pak už jsem si to užívala. Neboj se, obavy jsou normální, je to přece obrovská životní změna - máš na ně nárok.
mela jsem to na vlas stejne ![]()
Opravdu tesit jsem se zacala az ve 14tt a s pohyby prislo jeste vetsi teseni. Jinak jeste v 13tt jsem mela zachvaty uzkosti a to jsem o tehotenstvi vedela (citila na sobe) prakticky od 4tt.
Uz v 8tt jsem videla i telesne zmeny, ale tak rychle asi proto, ze to bylo druhe tehotenstvi, po predchozim zamlklem.
Jinak test opravdu udelej nebo jdi k doktoru, aby se mohly vcas udelat vsechny nabery.
Drzim palce pro velke stesti.
Pokud jsi v 10tt, tak nejen že miminko bude už vidět, (to je vidět cca od 5-6tt) ale myslím že bys měla co nejrychleji na gyn. jelikož se někdy v tomto týdnu dělají NT testy. Nepamatuju se přesně, ale bylo to opravdu někdy kolem toho 12 tt. Takže už moc neotálej
. Držím pěsti ![]()
@Romana1511 souhlasím, co řekli pisatelky přede mnou, takže bych se jen opakovala ![]()
Kdy je vidět těhotenství je ruzné, na mě ještě v 6.m nic vidět nebylo, ale znám i ty, co ve 3., vypadali jako v 6.m. Ale růst břicha není vždy úměrný s nárustem hmotnosti ![]()
Ajo na vás, já myslela na utz
tak na mě docela brzo, ale asi ve 4 měsíci jsem vypadala prostě že jsem jenom ztloustla, a břicho mi naskočilo okolo 5 měsíce.
@Romana1511 jinak opravdu „pripravena“ nebudes snad nikdy, protoze je to stav a zivotni situace, ve ktere jsi nikdy pred tim nebyla a i kdyz jsi treba neco takoveho prozivala s kamaradkou, pribuznou nebo mas nastudovane knizky, filmy apod., bude to naprosto jine - jedinecne a vyjimecne. Promeni te to, povznese te to, unavi a nesmirne obohati.
Je to opravdu dar. Az s narozenim malickeho jsem pochopila, proc nektere zeny delaji vse mozne i nemozne, aby detatko mely… holt jsou od prirody emocne nadanejsi a velkou cast z toho citi uz pred tim, vi o co chudsi by z zivote byly. Ja jsem asi trochu vic „drevorubec“ a opravdu jsem to pocitila az s malickym v naruci a jeho vuni v nose a to ne, ze bych si ho neprala a nebrecela kazdy mesic, kdy po revizi opet dorazila MS…
@Romana1511 já jsem v 21týdnu a nejde to na mě vidět ještě skoro vůbec ![]()
Tak udělej test, jsme zvědaví! A přece si nenecháš ujít ty první týdny miminka, aby jsi viděla jak se vyvíjí atak! ![]()
Neboj se
Těhotenství je dar, tak si ho náležitě vychutnávej a neměj strach, uvidíš, že s postupem času si řekneš cos to měla za divný pocity a budeš se cítit nejšťastnější na světě ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi…Ale já tě chápu. Taky jsme miminko hodně chtěli a když jsem si dychtivě letěla dělat test a byly tam //,bylo mi najednou špatně a polil mě studený pot.Jako,že fakt se to povedlo a já budu máma???
Teď už je prckovi 2,5roku a čekáme druhé
Držím palce, ať je to tak, jak chceš ![]()