Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj. Mam problem. Mam pocit, teda spis ve skrytu duse to vim, ze jsem tehotna. Ale mam strach udelat si test nebo jit ke gynekolozce. Mam strach z toho, kdyz se mi to potvrdi… miminko s pritelem chcem. Snazime se od ledna. A najednou, kdyz tusim ze se to povedlo mam strach. Posledni menstruace zacala 10.5.2012. Takze bych byla tusim v 10tt? Poradte co delat, pokud jste nektera zazila to same…
A to se bojis, ze jsi tehotna, nebo chces otehotnet a bojis se, ze nejsi? A z navstevy gynekologa - to jako se bojis te pravidelne kazdorocni, nebo te spojene s moznym tehotenstvim, nebo jak? ![]()
Omlouvam se, uz jsem prispevek editovala. Prectete ted. Dekuju
@Romana1511 strach prejde. Pises, ze miminko chcete, tak si udelej test, ten ti to potvrdi a doktor taky a ze strachu se stane radost. ![]()
Z těhotenského testu? Nedělat ho a počkat, za pár měsíců to začne kopat a těhotenský test nemusíš udělat vůbec
A nebo ho počurej a předej okamžitě potenciálnímu otci, ať sám odečte výsledek a ty se jdi mezitím projít, nakoupit atd, ať nemusíš dlouhé minuty stepovat na záchodě a čekat, zda druhá čárka vyleze či ne
A z doktora, to nevím, záleží na tom, kvůli čemu bys tam měla jít, pokud máš zpoždění a podezření, že jsi těhotná, tak to neznamená, že tam musíš hned letět s čerstvě počuraným testem, stačí na konci prvního trimestru. Vnitřní vyšetření nemusíš podstupovat, můžeš ho odmítnout. V podstatě se dá celé těhotenství přežít jen s vyšetřováním moči, tlaku a občasným utz…
To je trochu jak Schrödingerova kočka. Dítě chcete, ale bojíš se toho, že bys byla těhotná? ![]()
Aha, tak uz to chapu. Ja tedy to same nezazila, ale s manzelem jsme se snazili 2 roky a uz jsme si mysleli, ze to proste normalne nepujde. A kdyz se pak zpozdila menstruace, tak jsem tomu tedy neverila, ja ji mela nepravidelne normalne, ale koupila jsem test a udelala si ho. A byla jsem tedy v soku, kdyz jsem videla, ze jsem tehotna. To to na me najednou vsechno spadlo, jak se mi prevrati zivot, co budu delat, ze to nebudu s mimcem umet, ze jsem v praci spokojena a nevim, jestli ho vlastne chci… No hruza. Ale za chvili se to uklidnilo a pak uz pohoda. Ja myslim, ze u tebe zacina neco podobneho - co kdyz jsem tehotna, co pak? Neboj, kup si test a uvidis, pak budes hned vedet, na cem jsi a jestli se mas uklidnit, nebo zacit vysilovat.
Ale jestli mivas menstruaci pravidelne, tak to uz je velke zpozdeni, byt tebou bych se na ty // psychicky pripravila. ![]()
Jé, ty máš takové zpoždění?
To už by byl skoro čas na prvotrimestrální screening, kdybys ho chtěla podstoupit ![]()
Ten pocit „co jsem to proboha provedla“ znám. A ještě vypečenější pocit je koukat na testu na // a říkat si „proboha, kde se tam vzali“ ![]()
Máš doma test? Jestli jo, tak jdi čurat, jestli je to tam, tak ti vylezou // hezky výrazné i takto odpoledne a bez dlouhého čekání ![]()
Z vysetreni ani tak ne. Spis premyslim, kdyz mam „strach“ ze se to potvrdi i kdyz jsem si mimi prala, znamena to, ze nejsem pripravena? Uz to doslo i tak, ze si pripadam ze jsem pribrala…pritom v 10tt to jeste videt neni…ne? Asi uz blaznim.
Jo jo, jak uz jsem psala, i kdyz jsme se dva roky snazili, tak kdyz to konecne vyslo, taky jsem zacala vysilovat, co ted, co budeme delat, jak to s miminkem zvladnem, celej zivot se nam prevrati naruby. A manzel se me zeptal -chces teda jit na potrat? No samozrejme, ze ne. Tak jsme to zacli spolu vsechno probirat a jak se zacnou resit prakticke veci, strach zmizi a zacnes se tesit, uvidis! ![]()
@Gladys No po vysazeni antikoncepce jsem to pravidelne nemela.