Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,dnes šel můj skoro tříletý syn poprvé do školky,byli jsme se tam dvakrát podívat předtím.Teď se můžu doma zbláznit,jestli nebrečí,nebo tak něco
Je to takový zvláštníé pocit najednou být doma sama a nevědět co se tam děje.Jaké zkušenosti jste měli vy?
Tak to máme asi každá,a le neboj děti to zvládají m nohem líp jak rodiče, resp. mamky, já první dva dny stála u okna a hypnotizovala školku(barák hned vedle), jako bych si myslela že jim snad uteče nebo co
Omyl byl tam šťastnej a spokojenej ![]()
a pokud si myslíš že podruhé to bylo lepší tak nebylo zas jsem tam Toma nechávala se slzama v očích a nemohla se dočkat až pro něho půjdu.
U LIdušky to čekám hooodně podobný ![]()
Děti přestanou brečet, jakmile už nevidí maminku. Neboj, učitelky děti zabaví a plakat začne až když tě zas uvidí. ![]()
Mám známou, co dělá ve školce, tak mi říkala, že klasika, maminky odvedou děti do školky, děti pláčou, maminky přešlapují a nemají se k odchodu, děti pláčou ještě víc, maminky se odhodlají, odejdou, zavřou se dveře a děti plakat přestanou a jdou si hrát.
Když přivede dítě tatínek, dítě pláče, tatínek ho co nejrychleji předá a spěchá pryč, takže krátký pláč a honem si hrát. ![]()
U dcery plakací období při předávání trvalo dva týdny. Taky prý brečela jen když jsme tam ještě byli (já nebo manžel), ve třídě už dobrý.
No - úplně každá to tak nemáme, mně tyhle myšlenky ani nenapadly… Věděla jsem, že Vojta je společenský, není to „mamina sukně“ a je dostatečně výřečný, takže jsem opravdu neměla ani nejmenší obavy, že by snad ve školce (nebo jinde) brečel. Nechávala jsem jej od jeho cca 2 a půl let občas v hlídacím koutku (ne v obchoďáku, ale v centru města jednu dobu takové hlídání fungovalo) a mívala jsem problémy jej od tamtud dostat pryč, než že by tam nechtěl zůstávat ![]()
Vůbec si tyhle myšlenky nepřipouštěj, dítě potřebuje kolektiv vrstevníků, je mu v něm dobře. Maminku má doma každý den, děti ve školce a jiné hračky a jiná zábava jsou pro něj novinkou. Třeba budeš ještě překvapená, že s Tebou nebude chtít jít domů
(ale kdyby tohle nastalo, tak si to prosím neber osobně - je to naprosto normální a přirozené
)
Ahoj, je to úplně normální! U dcery jsem při cestě ze školky brečela ,protože ona se mě nechtěla pustit a strašně plakala!!Když jsem po půlhodině volala do školky ,tak mi bylo řečeno ,že je v pohodě a hraje si!!! Jelikož jsem šla hned do práce nebyl moc čas se tím trápit!U syna to bylo horší, nastoupil do speciálky 20 km od domova ,protože nemluví,nechodí a to byla pro mě ta nejhorší situace,kdy mi vlastně dítě neřekne jestli se mu tam líbí,atd.,navíc jsem nechodila do práce a došla jsem domů a najednou jsem nevěděla co dělat,strašně jsem se bála ,že to beze mě nezvládne
!!Po 2 týdnech jsem zjistila ,že můj syn je naprosto spokojený mezi dětma a vůbec mu tam nechybím
takže to zvládl lépe než já!!Učitelky byly skvělé ,protože jsem pořád volala a jezdila dělat přepadovky a vždy jsem viděla spokojené dítko
!! Neboj se tam volat a chodit se dívat
![]()
Přeji at se malému moc líbí ve školce a ty si aspon na chvíli doma odpočni ![]()
no ja z toho mam uplnou hruzu uz ted…budu snad radej s malou chodit do prace nez abych ju davala do skolky…
![]()
Ahoj,
muj syn chodí do školky moc rád a je tam šťastný a spokojený..a ja první dny byla z toho na prášky..furt jsem nad ním přemyšlela a tak..ale on de do školky da mi pusu zamáva usměv od ucha k uchu…první dny jsem se citíla jak je tohle možný..jiné děi tropí scény a muj syn neee..normálně mě napadla myšlenka jestli mě má rád jestli se necití líp s cizíma než s vlastní mamou..bylo to hrozné ale už je to ok…prostě je to změna a tu změnu víc nesou rodiče než děti…
Ahojky, nás to čeká za 14 dní - malej půjde poprvé, už jsou mu tedy 4, ale nejdříve tam strašně chtěl, tak jsem byla ráda, že nás po všech možných peripetiích nakonec přijali, jenže mezitím uplynulo půl roku a malej najednou brečí, že do školky nechce. ![]()
Tak z toho mám trochu nervy, ale budu to zkoušet postupně, nejdříve tak na hoďku dvě, aby si zvyknul a pak to prodloužím až do oběda.
No uvidím co mi odpoledne řeknou
Ale snad se tam má dobře,věčně mi vrtá hlavou jestli jí,a tak.Akorát vidím trochu výhodu v tom že tam má bratrance a sestřenici,se kterými je skoro každý den ![]()
Syn mamánek, srdcevroucí scény, za týden tatínkovi ne, mamince ano a po měsíci je nespokojený, když se z práce utrhnu a pro nej příjdu dřív. ![]()
Liduš88 píše:
No uvidím co mi odpoledne řeknouAle snad se tam má dobře,věčně mi vrtá hlavou jestli jí,a tak.Akorát vidím trochu výhodu v tom že tam má bratrance a sestřenici,se kterými je skoro každý den
Tak jak jste dopadli? Všechno ok?
Dopadli jsme dobře,prý si pobrečel když měl jít ven,nechtěl si oblíct pláštěnku a když měl jít spát.Nespal a byl teda hodně protivnej,protože doma po obědě spí.Ale jinak ho chválili,snědl svačiny i oběd
A to mu doma dělá problém.Ale říká že zase půjde do školky ![]()
Zdravim nas maly zacal chodit v 5 letech tet v zari do skolky dtriv nam ho hlidavala tchyne.ze zacatku plakal pak uz chodil s usmevem dal mi pusu a sel s hrat:-) tet pred minuli tyden byl nemocny tak nam ho hlidala tchyne a jak sel po tydnu do skolky tak opet rano slzicky:-(((me je to strasne lito ze ho tam musim nechat tet mam svoje nalady jsem tehotna.do skolky chodit nechce radeji by byl u tchyne je na ni zavisli rano rika ze ho boli brisko myslim si ze je to ztoho ze place a nechce tam ale bojim se abych neco nezanedbala, porad myslim na to zda si tam nekdo snim hraje rikava mi ze si nikdo snim nehraje, tet v patek jak se sloucili tridy ke konci tak zvracel ucitelka rikala ze nevypadal moc dobre kdyz si predstavim jak mu bylo bezeme kdyz mu bylo spatne:-((( ach jo snad uz to bude vse ok
@Liduš88 úplně stejný, trvalo to asi tejden, furt jsem myslela na to co se tam děje, ale neboj, oni si poradí a syn je v pohodě, občas se nervujeme uplně zbytečně
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.