Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Řešíme v naší školce jednu chybějící učitelku, ovšem ředitelka dělá problémy a odvolává se na limit v rozpočtu, tak by mě zajímalo, jak to funguje jinde.
Máme tři třídy po 27 dětech a učitelek pět, tam kde je jen ta jedna, musí děti přecházet i s věcmi po poledním spaní do ostatních tříd.
Můžete mi prosím napsat
1. kolik dětí a učitelek je ve vaší školce
2. spojují se třídy v odpoledních hodinách
3. jestli ano, od kolika hodin.
Zajímají mě hlavně České Budějovice, případně celý jihočeský kraj, ale vděčná jsem za každou odpověď. Všem moc díky ![]()
Nevím jestli ti pomůžu
V naší třídě je 28 dětí ![]()
Spojují se jen při raním příchodu do školky 6:00-7:00 a pak po 15h před vyzvednutím rodičů.Jinak jsou v každé třídě 2 učitelky.Ale vím,že loni to taky děti zabalily v jejich třídě a šly spát jinam,ale bylo jich malinko cca 7.Tak je rozfrkali do jiných tříd.Akorát se tím zvyšuje nemocnost,taky jsem to nerada viděla ![]()
Ahoj já pracuji v MŠ jako učitelka máme čtyři třídy. Tři po 25 dětech a moje se 17 dětmi. Všude jsme dvě učitelky jen u nás máme zkrácený uvazek.Jinak u nás ve městě jiné MŠ tady po 28 dětech ale přijde mi to hrůza nechápu jak můžou dělat nějakou vzdělávací činnost.
ZUZAN
zuzan píše:
Ahoj já pracuji v MŠ jako učitelka máme čtyři třídy. Tři po 25 dětech a moje se 17 dětmi. Všude jsme dvě učitelky jen u nás máme zkrácený uvazek.Jinak u nás ve městě jiné MŠ tady po 28 dětech ale přijde mi to hrůza nechápu jak můžou dělat nějakou vzdělávací činnost.
ZUZAN
Jak jsem vypozorovala už vloni tak dětí je v průmeru tak 20 na den,nikdy jsem neviděla plnou třídu
Tak u nás jsou 4 třídy po 28 dětech-letos ůplně plný stav pro moc dětí.Spojují se odpoledne 1a2 třída,3a4 třída po 14 hod až se děti vyspí a posvačí. ![]()
Díky ![]()
To jste na tom celkem dobře, ti naši se vyspí a ve 2 už je ženou jinam
Ráno vozí syna manžel, odpoledne vyzvedávám já, v úplně jiné třídě, od jiné učitelky, komunikujeme pouze přes nástěnku a to přenášení věcí zvláš´t v zimě je taky lahůdka ![]()
Ifca1 píše:
DíkyTo jste na tom celkem dobře, ti naši se vyspí a ve 2 už je ženou jinam
Ráno vozí syna manžel, odpoledne vyzvedávám já, v úplně jiné třídě, od jiné učitelky, komunikujeme pouze přes nástěnku a to přenášení věcí zvláš´t v zimě je taky lahůdka
Oni si přenáší věci?U nás zůstanou v jejich šatně a pak se tam jdou převlíct.To musí být fakt na bednu a takový neosobní
Ale co naděláš co?I pro to dítě je to takový divný,loni byl Adámek v nejmladší třídě a málokdy tam nějaké dítě spalo,měli tak 5 spících dětí a ty spaly v jiných třídách.Adámek tam nechtěl ani spát,že jsou ty děti starší a nezná je
zuzan píše:
ZUZAN
Moje řeč
U nás jde navíc o třídu předškoláků, ať počítám, jak počítám, mají za den tak hodinu času na nějakou smysluplnou činnost. A to neřeším otázku bezpečnosti, jak má jeden člověk uhlídat 27 dětí ![]()
Tak u nás jsou ve státní 4 třídy po 28 dětech. Učitelky jsou 2 na každou třídu s tím, že 1.učitelka pracuje od 700 do 1300 a 2.učitelka od 1000 do 1600, takže na dopolední vycházku jsou 2. Odpoledne mezi 1600-1700 se třídy sdružují, je tam už jen málo dětí, hlídá je jedna učitelka.
Na smysluplnou kolektivní činnost mají vymezenou půl hodinu denně.
1. 28 dětí v jedné třídě a 2 vychovatelky (alespoň u mrňousků to tak máme), jak je to v dalších třídách, to nevím.
2. Třídy jsou spojené ráno, je jen jedna třída, kam rodiče dávají děti. Kolem osmé je rozdělí do svých tříd vychovatelky. A pak po obědě jdou některé děti domu, ostatní se spojí v jednu třídu a jdou spinkat.
3. Od 12:30 h
Ještě doplním, že ač je evidováno ve tříde 28 dětí, nikdy jsem je neviděla pohromadě
Buď je nějaké dítko nemocné (což v prvním ročníku MŠ bývá časté)nebo z jiného důvodu si ho nechává maminka doma. Ale opravdu jsem viděla ve třídě u dceři max. do 15 dětí.
Ifco, já jsem z Prahy a u nás to vychází plus mínus nastejno. Od letoška 4 třídy po 28 dětech, loni byly ještě tři. Loni to bylo tak, že ve dvou třídách byly učitelky dvě a v jedné jedna - v té třetí vypomáhala ředitelka a navíc se děti po obědě rozcházely domů anebo předávaly do dalších tříd… po tom mě nenapadlo se nikdy pídit, brala jsem to tak, že ASI tam jsou děti, které chodí do školky jenom na dopoledne. Letos přibyla jedna třída a jedna učitelka, ale netuším, v jakém režimu ta třída jede.
jinak děti jsou společně po ránu, v sedm bývá otevřená jedna třída, o něco později se otevírá třída druhá a další dvě se snad otevírají až na dobu, kdy se očekává největší příliv dětí do školky. dopolední program má každá třída za sebe, tam, kde jsou učitelky dvě, to bývá tak, že ráno je jedna, během dopoledne přijde druhá a ta první že po obědě odchází a odpoledne je tam zase jenom jedna.
dokud byly třídy tři, tak jedna se v jednu zavírala, ve druhé byly spací děti, ve třetí nespací. teď s čtvrtou třídou nevím, neměla jsem důvod se o to zajímat. po svačině, tedy ve tři hodiny, buď mají děti nějaké hry u sebe ve třídě, nebo jdou na zahradu - to tam bývají obě zbylé učitelky a zhruba od čtvrté tam už bývá jenom jedna.
ale tedy s věcmi děti nepřechází, oblečení mají ve skříňce, hrníček na pití je v každé třídě i na zahradě, maximálně si tak přenesou svoji hračku, pokud nějakou mají.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.