Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Měli jsme podobný problém a nasadila jsem homeopatika a do týdne byl klid.
Mela jsem to jako mala take v o neco slabsi forme. Strasidla na me nemohla jen pod perinou, takze nocni cesta na wc byl horor… Verila jsem, ze vsechny hracky v noci ozivaji a nektere jsou hodne, jine ne. Trvalo to dost dlouho, i kdyz logicky jsem si uz uvedomovala, ze je to nesmysl.
Mne pomohlo nalepeni sviticiho ducha nad postel s tim, ze me chrani.
Bratrovi pomohl lapac snu, ale tomu se v noci i zdaly osklive sny… Pomohlo to ale i na strach pri usinani.
Plus samozrejme jsem vzdy mohla mit pri usinani pootevrene dvere, aby ke mne slo svetlo z vedlejsi mistnosti.
Jo a jeste si vzpominam, ze jsem mela v supliku od stolu schovanou takovou starou carodejnici, ani nevim, kde jsem k ni prisla, ale verila jsem, ze je zla a v noci oziva, ale ze kdyz ji vyhodim nebo o tom nekomu reknu, tak se mi pomsti. Odvazila jsem se ji vyhodit az hoodne pozde, treba ve 13 letech? Detske strachy jsou strasne, kdo to nezazil, nepochopi, ale myslim, ze psycholog neni potreba. Vymytila bych poveru jinou poverou (viz. muj duch nebo bratruv lapac snu).
Nejmladší osmileťák taky mívá problémy se spaním. Nedávno jsem si s ním o tom povídala, proč se bojí spát a vykládal mi, že se bojí snů. Nechce, aby se mu zdály, kdyby se mu nezdály žádné sny, nebál by se. Ale přitom se mu prý nezdají ošklivé sny, prostě nechce žádné. V rámci možností s přihlédnutím k věku jsem mu vysvětlila, co to vlastně sny jsou, jak mozek potřebuje v noci uklidit to, co přes den nasbíral a čím víc toho nasbíral, tím pořádnější je pak v noci úklid. Něco vyhodí, něco schová pro pozdější použití a ten úklid jsou ty sny. Kdyby se nezdály sny, byl by v mozku pěknej binec. Takže vysvětlení trochu pomohlo.
Pak má v postele „lapače snů“, používá rituály před usnutím, aby si sny nepamatoval. Taky si někdy řekne o „meducínu“ na dobrý spaní (teplé mléko s medem). Skoro tři měsíce spal na matraci vedle postele staršího bráchy (přestože svou postel má ve stejném pokoji). Prostě jsou lepší a horší období, ale čím je starší, tím těch horších období ubývá.