Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jdu si k vam pro radu co se synkem. Je mu 5,5 let. Od mala citlivy…krom toho, ze ted zacal celkem dost zlobit uz pres pul rok resime strach u usinani. Spi v pokojiku se svym o dva roky mladsim bratrem( ten se neboji a usina v pohode). Kvuli tomu starsimu musi byt svetylko a vsechny hracky co maji oblicej, otaci tak aby na nej nevideli…i plysaky v posteli ma cumakem ke zdi, ted uz otaci i auta…vse na nej pry kouka. Vyzaduje i ve vedru perinu a prikryty je doslova az k nosu aby na nej nic nemohlo…je pak propoceny jak mys a odkryt ho i po 20 min po usnuti je boj…tu perinu si brani i ve spanku…co s tim, vysvetlovani nezabira…mate nejaky napad nebo figl?
Napadá mě fakt schovat hračky do bedýnek nebo skříněk, jakoby vyčistit prostor, aby nepůsobil po zhasnutí strašidelně, nedělaly se stíny. Já nechávám svítit na chodbě. S peřinou mě napadá tenčí, ale ať se může schovat.
Zkusila bych dětského psychologa, asi má v sobě nějaký blok, pokud je až spocený atd.. tak je to veliký strach a určitě to není pro něj nic příjemného.
@Tinuvien píše:
Napadá mě fakt schovat hračky do bedýnek nebo skříněk, jakoby vyčistit prostor, aby nepůsobil po zhasnutí strašidelně, nedělaly se stíny. Já nechávám svítit na chodbě. S peřinou mě napadá tenčí, ale ať se může schovat.
Přesně tak, já měla to samý a když jsem doma sama tak i jako dávno dospělá nechávám svítit na chodbě.
Koupila bych mu nějakou svítící hračku/lampičku a řekla mu, že ho bude chránit. Co děláte před spaním? Co číst pohádku než usne? Má i zlý sny? Má to odmala nebo až teď najednou?
@Barbucha3 píše:
Zkusila bych dětského psychologa, asi má v sobě nějaký blok, pokud je až spocený atd.. tak je to veliký strach a určitě to není pro něj nic příjemného.
Já pochopila že je spoceny protože je přikrytý ke krku.
@aiwwa píše:
Já pochopila že je spoceny protože je přikrytý ke krku.
Aha, já myslela, že má až takový strach, že je z toho až mokrý.
On se pod tou perinou doslova pece a to ma slabounkou, letni…ale i tak. Prave co sme mohli sme schovali a ten zbytek otacime no…k psycholozce jsme objednany az na leden, driv nemela cas…rovnou i aby nam rekla zda by sel do skoly nebo by byl lepsi odklad. Je takovy zasneny a spis nesoustredny, zaroven ale neposedi( jen u kreslni vydrzi dlouho) Taky nam chodi po spickach ( fyzicky problem neni, byli sme na ortopedii a neurologii)…Spim s nima v pokojiku, takze by se snad bat ani nemusel…usinaji tedy sami no…to ste me celkem vydesili, ze by to mohlo byt na psychologa, to me nenapadlo, holt to pripisu na seznam toho co tam s ni chci probrat…myslela sem, ze se objevi nekdo kdo mel treba podobny problem a uspesne ho vyresil sam☺☺
@B.arbusa.b píše:
On se pod tou perinou doslova pece a to ma slabounkou, letni…ale i tak. Prave co sme mohli sme schovali a ten zbytek otacime no…k psycholozce jsme objednany az na leden, driv nemela cas…rovnou i aby nam rekla zda by sel do skoly nebo by byl lepsi odklad. Je takovy zasneny a spis nesoustredny, zaroven ale neposedi( jen u kreslni vydrzi dlouho) Taky nam chodi po spickach ( fyzicky problem neni, byli sme na ortopedii a neurologii)…Spim s nima v pokojiku, takze by se snad bat ani nemusel…usinaji tedy sami no…to ste me celkem vydesili, ze by to mohlo byt na psychologa, to me nenapadlo, holt to pripisu na seznam toho co tam s ni chci probrat…myslela sem, ze se objevi nekdo kdo mel treba podobny problem a uspesne ho vyresil sam☺☺
Psycholog není nic špatného přece, to neznamená že bude mít nějakou diagnózu přece, neboj.
Já se třeba bojím tmy od malička a u psychologa se mnou nikdo nebyl a teď v dospělosti to už neřeším, protože se bojím jen sama a to není často.
Zkusila bych číst před spaním, to si pamatuju, že mi pomohlo. Neviděl něco v TV nebo nemá nějaký trauma třeba?
Pred spanim bud cteme nebo koukame na pohadky typu Dora, tlapkova patrola atd…pomazlime, dame pusu a jde se spat…ted je propoceny asi spis kvuli horku, ale jestli i strachy, tezko rict…v noci se nebudi ale parkrat uz rikal, ze se mu zdaji zle sny…rikame mu at pred usnutim mysli na neco hezkeho, coz pry dela. On jako miminko byl drazdivy, porad brecel…pak se narodil braska takze sem celkem dlouho uspavala…az tak posledni rok a pul usinaji sami a porad se to zhorsuje az to ted taskhle vygradovalo…a to vi ze sem pres dvere v obyvaku a koukam na tv( mam sluchatka tak neslysi co tam mam)
@B.arbusa.b píše:
Pred spanim bud cteme nebo koukame na pohadky typu Dora, tlapkova patrola atd…pomazlime, dame pusu a jde se spat…ted je propoceny asi spis kvuli horku, ale jestli i strachy, tezko rict…v noci se nebudi ale parkrat uz rikal, ze se mu zdaji zle sny…rikame mu at pred usnutim mysli na neco hezkeho, coz pry dela. On jako miminko byl drazdivy, porad brecel…pak se narodil braska takze sem celkem dlouho uspavala…az tak posledni rok a pul usinaji sami a porad se to zhorsuje az to ted taskhle vygradovalo…a to vi ze sem pres dvere v obyvaku a koukam na tv( mam sluchatka tak neslysi co tam mam)
Aha, tak se asi bojí aby se mu zas nezdálo něco zlého. to já i křičela ze spaní a nebo běžela rozsvítit.
Jako psycholog v lednu je teda za dlouho. Co zkusit jít jinam, říct to dětské doktorce. Třeba neteř se taky bála jako malá a stačilo světlo na zeď má takovýho krtečka a tlumeně to osvítí pokojík. A taky jí to údajně způsobovalo, že se bála jít v noci na záchod, tak jí dali nočník k posteli a dobrý. Spí sama v pokojíku od malička. A má naopak postel plnou plyšáků a hlídají ji. Taky může být příčina velká fantazie, některé hračky můžou v šeru vypadat všelijak. Jinak si myslím, že se bojí hodně dětí tmy.
@B.arbusa.b synovi je už osm, ale podobný problém má taky. Momentálně spí tak, že má přes postel ohnutou tenkou matraci (udělalo to takovou kopuli), přes ní přehodíme tenkou deku, takže tam má takový svůj bunkr. A spí s nočním světýlkem nalepeným na obličeji. Často tedy nedokáže usnout ani po hodině, to ho pak z milosti beru k nám do postele. Dřív usínal celkem rychle (do deseti minut chrněl) a to jsem u něj i ležela, aby mohl v klidu usnout. Jenže pak se to usínání protahovalo i na hodinu a půl a to už jsem nedala. Takže teď usíná sám (také s o dva roky mladším sourozencem) a když se mu nedaří, tak jde k nám. To pak usne během chvilky. Věřím, že v 18ti už tu potřebu mít nebude a že ho to časem přejde. Tohle trvá asi rok. Dřív nebyl problém.
Me to neprijde nic tragickyho, ale kdyby se to melo stupnovat, tak bych radsi k psych. zasla. Nakonec usne a nebudi se a to je dobre. Plysaky uplne chapu. Na pekne veci mysli, to je dulezite. Co zkusit dat mu do ruky treba tvuj satek, nebo nejakou latku, kterou by mel jako mazlika, na ochranu..misto plysaka. Pak me napada zkusit radio, pustit potichu pisnicky nebo pohadku, ze by zamestnal mysl. A jeste, my treba s dcerou delame, ze ji do pokoje jakoby poslu andilky nebo moje pusinky, ktere ji chrani celou noc
takova blbina..treba by se mu neco takovyho libilo, ale asi u nej opatrne, kdyz se boji tech postavicek. A jeste me napada nejaka odmena na rano, ze hezky zvladl noc a je statecny kluk
..treba samolepku do sesitu..a kdyz uvidis pidi posun, treba nebude brecet..tak dve samolepky
Podle me dozraje a prejde to.
A treba taky zkusit z nej vic vytahnout, ceho se vlastne boji..ze by ses pak mela vic od ceho odpichnout. A treba mu rict, ze kdyz jsi byla mala, tak ses nekdy v noci bala taky..a co ti pomohlo. Jestli ses teda nekdy bala ![]()
Mě taky napadá vytvořit mu nějaký chráněný prostor, nějaký závěs okolo postele, prodávají se různé baldachýny/ tunely/stany nad postel. V DM mají „sprej proti duchům“ - tak se to jmenuje, je to něco s levandulí, která uklidňuje, ale na děti to určitě působí spíš psychologicky, že mají takový kouzelný sprej, co je ochrání. A před spaním něco na uvolnění, třeba meduňkový čaj, magnezium.