Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, holky, Jendovi budou v květnu dva roky a při poslední návštěvě naší doktorky, ke které jsme šli kvůli očkování proti obrně, takže žádná injekce, ale jen sirup na lžičku, udělal takovou scénu, že už teď mám hrůzu, co bude příště. Znejistěl už když jsme vešli do zdrav. střediska a tahal mě za ruku ven. Do čekárny jsem se vůbec neodvážila a dopadlo to tak, že jsem šla prosit doktorku, jestli bych mu to nemohla dát sama a na chodbě. No zkrátka ostuda jak mraky. Příšla jsem sem pro radu, co s tím, jak ho připravit na květen, kdy je přeočkování? Uf ![]()
Pomy, můj malý Daniel toto dělá už asi rok. Začalo to v roce a půl, a teď když jsme byli na prohlídce před vstupem do školky nenechal na sebe od Dr. ani sáhnout, změřit a zvážit jsem ho musela já a pak tak vyváděl, že to dr. vzdala a do kolonky zdravotní stav napsala rezignovaně zdráv… Naštěstí máme velice chápavou a trpělivou dr. snažila se mě povzbudit tím, že pár takových dětí už viděla a že to přejde s věkem
. Naštěstí je docela zdravý takže tam nechodíme často a když už musíme ( má AE) tak se ho na to snažím psychicky dopředu dlouze připravovat, vysvětlovat mu že se mu nic zlého nestane, slíbím mu odměnu.. Ale zabírá to jen někdy. Snažím se jinak domluvit se sestřičkou abychom mohli např. přijít až ke konci ordinační doby, kdy už není plná čekárna a ostuda není tak veliká( někdy mi řval od vstupu do budovy " doktorku neeeee!!!"). Některé děti jsou takové. Ale jestli to tvoje dr. to dovolí, aby jsi mu tu lžičku sama dala na chodbě, proč ne…
nepřihlášená Pomněnka
Ahoj Pomy,
to vam drzim palce, at je to v tom kvetnu ve vetsim klidu. My jsme taky zazili „uzasnou“ scenu u pani dr., Simonovi byly necele dva roky, po prichodu do ordice zacal jecet, ze praskaly bubinky a drzel se me kolem krku jak kliste, dohromady tri dospeli jsme ho zkouseli ode me odtrhnout, ale mel neuveritelnou silu. V jednom momente, jak se snazil bojovat, trhnul hlavickou, bouchl se o me rameno, kousl se do rtu, takze krome oci a nosu mu tekla jeste z pusy krev, a porad ten rev. Doktorka na prohlidku nakonec rezignovala, jen mu pichla 2 injekce do nozicek tak, jak jsem ho drzela (teda jak se me on drzel) a sli jsme, ja uplne vyrizena. Doma jsem navic jeste zjistila, ze jednu tu injekci mu vubec pichat nemela, ze na to bylo jeste brzo. To me teda uplne polozilo, no ale nastesti to prestal bez viditelne ujmy. Kdyz jsme meli jit priste, donutila jsem manzela, aby sel s nami, ze uz dalsi takovy zachvat nezvladnu sama. No, a probehlo to uplne v klidu - celou dobu jsem sice mlela a uklidnovala a vysvetlovala, ale ditko ano nezaplakalo a do jiste miry i spolupracovalo, dokonce mu mohli i vzit krev z prstu. Pokazde, kdyz ted jdeme, jen tak mezi reci reknu, ze jdeme k pani doktorce, delam, ze je to to same, jako kdyz jdeme treba na nakup. Zatim to celkem funguje, tak doufam, ze to vydrzi. Asi je to opravdu vekem. To jsem se nejak rozepsala, ale aspon vidis, ze opravdu nejste sami s ostudou.
Priste uz to treba bude uplne jinak a tvuj kloucek bude prikladem pro ostatni. ![]()
A nemůže to být osobou doktorky? Náš pes na jednom středisku tak šíleně vyváděl, aniž bylo proč, a na druhém byl jak beránek. U dětí je to možná podobný. Doktorka s hodným srdcem je něco jinýho než necitelná osoba navenec hodně se chovající. Děti to umějí vycítit ( a psi taky) líp než dospělí.
Ahoj holky, ja vam jenom pro pobaveni napisu, ze muze existovat i opacny problem ![]()
Muj syn (20mesicu) pri posledni navsteve Dr. (taky kvuli obrne) naopak odmitl opustit ordinaci, drzel se Dr. za nohy a rval, ze tam chce zustat, tak se mu tam libilo! A to jste teprve mely videt ty prekvapene a zasnouci obliceje prihlizejicich. Na to teda pripravene nebyly ani Dr. ani sestricka a ja myslela, ze se hanbou propadnu pod zem
Jana
Teda Janat,to jsi mě opravdu pobavila.Díky tobě jsem se zase jednou od srdce zasmála.
Jinak u nás taky už dvakrát u doktorky probíhal šílený řev.Na roční prohlídce, a úpři obrně.Děsím se až zas půjdem na injekci.
Naše doktorka to bere v pohodě,říká,že od určitý věku je to docela normální.Já myslím,že to je to taky tím,že si děti začínají pamatovat ty nepříjemný zážitky,kterým se v ordinaci někdy nevyhnou.
Kiky
hahaha. Moje má 2 roky a dneska dokonce řvala, když jsem přišli k zápisu do školky na příští rok. Jen řekla ředitelka pojďte další a bylo to!!!!!! Rambajs šílený, řev, neslyšela jsem nic a skoro zdrhala pryč. Lžičku z obrnou shodila na zem u doktorky, musela jí to aplikova násilím!!
Ahoj,
Janat opravdu me to pobavilo:-))
My jsme obrnu prozili normalne. Sestricka me dobre zna dala mi to na lzicku a ani jsem Honzika nebrala do strediska. Kamoska s nim pockala venku. Sice koukal neduverive na lzicku, ale vzal si ji a potom jeste ji chtel olizovat. Asi mu to chutnalo.
Jinak je ze zacatku nejake kontroly neduverivy. Jak ho pichaji na to se ja ani nemuzu koukat, protoze me to boli asi vic nez jeho:-))
Posledni ockovani-pichani uz jak jsme odchazeli tak se smal, ale samozrejme pri pichani rval:-)
Dr. mame dobrou, pripada mi takova normalni zenska, ktera ti rekne ferove co a jak. Neni to ten typ co mluvi i s tebou sladkym hlasem:-)
Vzdycka si popovidame co jeji vnucka- je priblizne stejne stara jako muj H. Takze ja tam chodim rada, horsi je to s Honzikem, ale neni to hruza.
Ahoj Kac
Ahoj holky,
Klárka dostala od ježíška takovou tu plastovou lékařskou
u, což byl velký hit. Pořád jsme se operovaly
, trhaly si zuby, píchaly si injekce, poslouchaly srdíčko atd.
Když jsme se pak nechtěně ocitly v nemocnici, protože si dala ke svačině bobule z nějakého keře
, sestřičky se nestačily divit, když s nimi dobrovolně odešla a nechala si bez řevu odebrat krev.
A na středisku se při každé kontrole tvrdě dožaduje nějakého očkování
.
Ahoj M.