Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli jste třeba nezažili něco podobného…dřív jsem byla pohoda a samá sranda, teď čtvrtým rokem doma s dětmi (2 kousky) a poslední dobou je mi trochu divně…jednak jsem mnohem vzteklejší než jsem byla (ale to je asi s dětmi normálka), ale hlavně mě přepadají (poslední týden čím dál víc) takové ty návaly úzkosti..je to hodně nepříjemné, bohužel vím, že to máme v rodině.. ale v životě by mě nenapadlo, že zrovna já to taky zažiju…přitom mám fajn manžela, který hlídá, občas hlídají i babičky a dědové..mám někdy možnost vypadnout z domu…poměrně brzo jsem taky začala chodit do práce - jen o víkendech…byla jsem ráda, ale zároveň tam mě to vlastně přepadlo.. nový šéf, pár nových kolegů, nějak se to tam všechno změnilo, a i když se mi tam zatím daří (ťuk ťuk), jsem z toho nějaká nervózní, první návaly mě přepadly právě tam…a taky si přestávám věřit a pak vlastně často myslím na to, kdy to zase přijde…sebevědomí jsem nikdy neměla úplně extra, ale tak nějak normální…teď je to nějak všechno divně…i když bych vlastně měla být spokojená - fajn rodina, fajn práce…mám docela pevnou vůli, takže to dost překonávám, ale není mi z toho příjemně…tak se chci zeptat: zažil jste to někdo a překonal? bylo zase všechno jako dřív?? vím, že se tu často na všechno radí odborník…určitě se tomu nebráním, ale přece jen jsem ten typ, co by to radši zkusil nejdřív nějak sám
pomohl vám třeba sport nebo nějaký čajík..nebo…něco??? ![]()
Určitě si myslím že pomuže například nějaké vlastní koníčky víc se soustředit sama na sebe dělat co tě baví, co tě naplnuje a hlavně nemyslet na uzkost atd… nemyslet na to špatné udělej si třeba nějaý denní rituál, taky si co nejvíce užívej s dětmi s rodinou s kamarádkami ![]()
Trezalka
. Prožívám po psychické stránce podobné období, ale jsme finančně v háji a můžu za to ja sérií špatných rozhodnutí…ale myslím že už to mám na hraně s depresí. Já teď třezalku nemůžu, protože jsem těhotná, ale fakt funguje.
Sport je pro duševní zdraví opravdu dobrý. Mně tedy velice pomáhá. Taky mě přepadají stavy úzkosti a někdy paniky, většinou se snažím uklidnit tím, že se zastavím, prodýchám to a snažím se myslet na něco hezkého. Je důležité myslet na sebe, na duševní a fyzické zdraví, opravdu se zabývat jen těmi věcmi, kterými se chceš zabývat (samozřejmě musí člověk dělat v životě i věci, co ho nebaví, ale musí to kompenzovat činnostmi, které mu přinášejí radost). Pokud ty stavy úzkosti souvisejí s tím nízkým sebevedomím, tak musíš zjistit, co tě tak znejišťuje, v čem si nevěříš? Když to zjistíš, můžeš se na to zaměřit a změnit to.