Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravim. Chctela bych se poradit, je mi 25let a jsem prvorodicka. Ted jsem 36tt a moje gynekolozka mi rekla ze miminko je kp, a pokud se do dvou tydnu neobrati pujdu na cs. Mam z toho docela strach, radeji se priklanim k normalnimu porodu. Myslite, ze si budu moct vybrat, nebo uz me automaticky poslou na cs?
dekuji za nazory.
@lumian90 jak kde. Někde nechávají vybrat. Já bych teda kp nerodila ani za nic-rizika pro mě obrovský. Raději císař. Toho jsem teda ve finále měla, protože dítko bylo napříč a nedalo se porodit vůbec.
@lumian90
někdo je po CS v „pohodě“, někdo má velké bolesti. U Tebe jde asi i o to kolik miminko váží - jestli je vůbec normální porod KP reálný. Držím palce… Mě čeká císař, takže taky zjišťuji
Pokud nebudes souhlasit, tak te nikdo nemuze prinutit k CS. ale kdyz lekar bude chtit, tak te presvedci.
ja jsem rodila jednou CS (akutni), jednou prirozene. a ja si moci vybrat, tak jdu jasne do CS. hlavne teda pri moznych komplikacich, coz KP splnuje.
@lumian90 uvidíš, co ti řeknou v porodnici…držím palce, ať se prcek ještě umoudří
A jinak císař se dá taky přežít, pro miminko je ten start náročnější, že nemůže být hned u mámy, ale když není zbytí…
@lumian90 Jsou porodnice, kde úmí a umožní odrodit i KP vaginálně (když tedy mimino naléhá správně).
Já se u druhého dítěte rozhodla (z jiných důvodů, nebylo KP) nakonec raději pro císaře z důvodu bezpečnost pro mimino.
Pokud si vybereš porodnici, kde porody KP dělají a dítko bude splňovat kritéria správné polohy při KP a hmotnostní odhad bude do určité velikosti, tak tě tak rodit nechají. Třeba v Motole pokud žena splňuje určitá kritéria, tak jí i trochu přemlouvají, aby KP rodila spontánně.
Tak taky je otázka, z čeho máš vlastně strach u sc a pak ta rizika, kterých se bojíš zvážit s riziky při porodu KP. Na císaře tě samozřejmě nikdo donutit nemůže, ale je třeba k tomu přistupovat hlavně racionálně, ne že přirozeně za každou cenu a pak nedejbože brečet nad rozlitým mlíkem.
Rodit spontánně se dá - Pohledej porodnici. Každopádně je u toho více faktorů. Já měla malého taky KP a šla jsem rovnou do plánované SC se spinálem. Chtěla jsem „jistotu“ pro miminko. Proběhlo to v pohodě, zopakovat bych si to tedy nemusela (bolesti nic moc a nejsem cíťa), vstávala jsem hned druhý den - chtěla jsem se plně starat o malého. Mě na SC vadila jen separace malého - nakonec to vyřešila ochota prachatické porodnice a malý byl od začátku s manželem na pokoji a ten se staral, ráno jsem šla k nim, manžel mi ještě den a noc pomohl a pak už jsem byla jen s malým. Držím palce. ![]()
Moc Vam dekuju za prispevky, jeste bych se chtela zeptat, jake jsou pri porodu kp rizika? Na internetu jsem nasla jen rizika cs, ale o porodu kp jsem nic nenasla ![]()
@lumian90 Fakt to chceš vědět?
Edit: Jinak teda rizika pro dítě je u zdravého mimina u sekce asi téměř nulové. Prvotní separaci od matky nepovažji za riziko, jen za mínus (a jak tu někdo psal, i tomu se lze vyhnout volbou porodnice).
Příspěvek upraven 19.12.15 v 15:03
@lumian90 heh cs je prochazka ruzovou zahradou proti porodu…
@lumian90 Já tě chápu, byla jsem na tom stejně, ale kluk se nakonec někdy ve 37 či 38tt otočil
a bude to holka nebo kluk? Co vím, tak spíš nechají rodit normálně u holky. Rizika nevím, ale kamarádka má 2 holky, obě KP a obě rodila klasicky.
Nemuzu soudit, ja byla na cs a druhy den jsem fungovala..normalni porod nezaziju..diky zdrav. stavu..