Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj,tak já měla narkózu dvakrát,když se mi po porodech neodloučila placenta.usnutí ani nevím,mluvila jsem s Dr…no a pak už si jen pamatuju probuzení.bylo mi po tom vyloženě skvěle,připada jsem si strašně odpočatě(po těch porodech,který jeden trval 23hodin a druhý 36hod.,se není čemu divit)
.jen jsem musela ještě asi hodinu zůstat ležet,aby se mi nezamotala hlava náhodou…akorát ta žízeň po tom byla úúúúděsnáááá
ale jinak fakt v poho,hned jsem šla koukat na dítka,jen co mě dovezli na pokoj.ale každému to asi sedne jinak,tak snad budeš ten lepší případ
peprle píše:
ahoj,tak já měla narkózu dvakrát,když se mi po porodech neodloučila placenta.usnutí ani nevím,mluvila jsem s Dr…no a pak už si jen pamatuju probuzení.bylo mi po tom vyloženě skvěle,připada jsem si strašně odpočatě(po těch porodech,který jeden trval 23hodin a druhý 36hod.,se není čemu divit).jen jsem musela ještě asi hodinu zůstat ležet,aby se mi nezamotala hlava náhodou…akorát ta žízeň po tom byla úúúúděsnáááá
ale jinak fakt v poho,hned jsem šla koukat na dítka,jen co mě dovezli na pokoj.ale každému to asi sedne jinak,tak snad budeš ten lepší případ
Jo, žízeň a hlad, to byla moje smrt málem… a to jsem rodila taky 38hodin
a během toho jsem nesměla jíst ani moc pít ![]()
Ahoj, já byla na hysteroskopii v narkoze minulý týden. Poprvé jsem měla narkozu, taky jsem se jí bála ale musím tě uklidnit, opravdu to nic není. Usnula jsem a probudila se asi za 15 minutek a to příjemným snem o mém prďolkovi
Hned po probuzení mě za doprovodu pustili domů. Jinak mi nic nebylo, žádná nevolnost, točení hlavy, jen ukrutný hlad
Takže se neboj, opravdu to nic není. Držím palečky, at je vše ok!!!!
Neblázni! V narkoze jsem byla několikrát,od 3 do 8 mi hodin a mně se pro změnu ten stav usínání děsně líbí. Nikdy mně nenapadlo,že bych se neměla probudit. Jsi mladá,zdravá,čeká tě krátký zákrok,tak nač ten strach? Špatně ti bude po delším zákroku,u takle krátkého čekej spíš trošku bolest. Ale určitě ti pomohou,takže žádné obavy,bude to dobrý ![]()
Ahojky taky jsem letos byla v krátké narkoze a taky poprvé v životě, bála jsem se uplně stejně, ještě na sále jsem říkala sestře, že jim asi uteču. Sestřička mě uklidnila, řekla, že bych přišla o to nejpříjemnější a ať se mi zdají pěkné sny, že se často zdávají
pak mě něco píchli do žíly, ztěžklo mě celé tělo a krásně jsem usla
pak už mě probouzeli a vím že na několikrát, nějak se mi nechtělo asi vstávat
a hned jsem sestře hlásila, jak kráásné sny se mi zdály, ale pak až jsem si uvědomila, že vlastně o žádných vůbec nevím
po dvou hoďkách jsem odcházela, chtěli mě vyšoupnout už dřív, ale když jsem se chtěla jen posadit zamotala se mi hned hlava, pak už v klidu
jela jsem domů - v doprovodu samozřejmě a cítila se dobře… žádná nevolnost… jen možná trocha únavy… nemusíš se vůbec bát
Já to zvládla a jsem největší posera široko daleko ![]()
U hystereskopie se používá krátkodobá narkoza - max 15 min. Doporučuji před tím opravdu nejíst, nepít a nekouřit.
Jinak já jsem asi magor, ale narkozu miluju. Mám jich za sebou 10 (z toho dvě čtyřhodinové) a klidně bych si šla lehnout znovu. Miluji tu injekci (oblbovačku) předtím, protože ti pak je všechno neskutečně šumák. Dle zákroku ti jednu ruku - nejčastěji pravou, přikurtují, napíchnou kanylou a dají na ní pípák na tlak. No a pak ti už jen řeknou - dobrou noc. A v tu ránu si tuhá. Dnes už se hodně hlídá, abych necítila bolest a stává se to opravdu málokdy. Neměj strach!!!!!
Po narkoze ti může být špatně od žaludku - podle toho, jak to kdo snáší, mě nebylo špatně nikdy. Fakt se neboj. Je to brnkačka. Držím palečky.
aaaa si můj člověk, čeká mě operace štítný žlázy a kdyby to šlo bez narkozy šla bych dotoho daleko raději
nikdy jsme pod narkozou nebyla, nikdy jsem nebyla na žádný operaci a nejvíc se bojím narkozy,že už se neproberu
mám známou anestezioložku a tý když říkám jak se narkozy bojím tak jí tečou pomalu slzy smíchy
prý jsem mladá zdravá tak čeho se bojím.. no toho,že se neproberu a umřu, mám strach abych jim na sále nestropila scénu nebrečela tam a tak … jsem docela posera, měla bych být pod narkozou cca 2 hodiny, dokonce si myslím,že i kouřit strachy přestanu,ale prý nejsem jediná kdo se bojí, strach je prej celkem normální ![]()
Já mám teď narkózu čerstvě za sebou - ve čtvrtek
Taky jsem se bála, ale spíš dýl před ní, než těsně. V jedné ruce jsem měla kanylu, na druhé asi nic
ráno před operací jsem dostala oblbovací prášek, trochu se mi po něm motala hlava. Převezli mě na sál, tam jsem se vyslíkla a hned mě sestřička zabalila do prostěradla. Pak jsem si přelezla na kozu a byla mi zima. Pamatuji si tam všechny 3 doktory a vykládala jsem jim, že by mohli na sále víc topit, že je mi kosa. Pak mi dali kyslík a řekli, že začínají pouštět rajský plyn. To jsem jim do toho ještě kecala, že to smrdí, že by mohl vonět třeba po fialkách
a víc už nevím. Probrala jsem se až na pokoji a měla hrozně sucho v puse a děsně suché rty, to mi vadilo asi nejvíc
![]()
To se vůbec neboj,já jí mám ráda
,je to krásnej pocit.kdybych mohla,dám si jí před každým spánkem
.Bud v klidu,nic to není a krááásně se ti bude usínat ![]()
Já měla narkózu 5× během půl roku, 3× revize a 2× laparka a ani jednou jsme po tom neměla žádný problém. žádná bolest hlavy, motanice nic. Cca tak dvě hodinky po tom co mě převezli na pokoj mě sestřičky ohřáli normální oběd a byla jsem úplně v pohodě. Každý to ale snáší jinak, ale většinou tyto krátkodobé nic nedělají, spíš jsem slyšela, že po těch delších, když třeba operace trvá 2-3 hodiny, tak to znám asi dvě co jim bylo pak zle, ale při těchto rychlovkách to tak časté nebývá. Rozhodně se toho neboj ![]()
Já byla na revizi dvakrát, jednou jsem si ji zažila bez narkózy a umrtvení a fakt to bolelo jaxswině, nikomu bych to fakt nepřála. Jestli chceš jít na takovouhle operaci bez narkózy, tak to jsi teda hodně odvážná.
tipuju, že to bude podobné ![]()
Podruhé s narkózou, údajně jsem pod ní byla 20 min a probíhalo to jak popsala Lemaz - přikurtovaná ruka, do ní kanyla, pak mi řekli, že se mi zatmí před očima a taky že jo a pak už mě probouzeli na lehátku a anesteziolog se mě ptal na datum narození syna, což mě dost vykolejilo, co že to má za dotazy
Jo a ta revize byla nějaká akutní či co, dopředu mi o tom neřekli, ráno jsem si dala normálně k snídani banán, pak šla na UZV a oni šup hned na revizi
ale hned to nebylo, drželi mě bez jídla a pití až do dvou hodin, páč si to anesteziolog nechtěl vzít jinak na triko, takže fakt před tím nejíst nepít nekouřit, nefetovat
Jinak mi po tom nic nebylo, teda spodek bolel, ale žádný zvracení, nic, krásně vyhajaná
![]()
Tady to sice všichni popisujem jako pohodičku, jasně že v určitém procentu případů to dobře dopadnout nemusí, ale od toho by si měl mudr projít tvou anamnézu, jako jestli máš nějaký zdrav. komplikace, jak na tom jste v rodině atd.
Pokud tedy nic závažného nenajdete, tak bych to asi riskla.
Vůbec se neboj, hystero je banalita, která je hotová za pár minut a úvod do anestezie je jeden z nej pocitů ![]()
Pridam svou zkusenost do mlyna ![]()
Narkozu jsem mela prvni a jedinou zatim pri druhem porodu - cisarsky rez v celkove anestezii a musim rict , ze jsem se nikdy v zivote nevyspala lip
, probudila jsem se v predsali a byla krasne odpocata, prisla ke me anesteziolozka a myslim , ze mi rikala , ze mame kluka atd. a ja se ji pak ptala, jestli se muzu otocit na bok (zblbla anestezii no
) a jeji odpoved „no klidne, co chcete“ , za tu bych ji nejradsi dala facku, protoze samozrejme najednou misto krasneho pocitu bolest jako prase
. no to jen tak na okraj, celkove mi bylo fajn, spatne mi vubec nebylo, vezli me na JIP, jeste jsem mavala manzelovi a ten pak za mnou na JIPku prisel, pak jsem se hned shanela po telefonu a dlouho psala smsky a volala jsem se segrou … bylo mi perfektne, jen ten pohyb , samozrejme po sekci, byl strasnej. Ale holky , co za mnou byli na navsteve odpoledne rikali ze jsem vypadala strasne, tak nevim, rozhodne jsem se tak necitila.
JO a uspani, nejak ani nevim, strasne jsem se bala,i kdyz se me snad vsichni snazili nejak rozveselit, tusim ze mi dala anestiolozka masku k obliceji s tim ze za chvilinku uz budu spat … no a bylo to.
Tak tot ma zkusenost ![]()
Mám za sebou 11 narkóz a mám nějaký tušení, že jsem neskončila.
Není se čeho bát, hlavně u těch krátkých výkonů, při kterých ti necpou do krku trubici (intubace)
Mě to docela baví, i když mám před usnutím tep novorozence, páč mám přirozeně strach.
I když už vím, do čeho jdu.
Hezky si dáchneš a je to za tebou.