Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
můj syn 2 roky se z ničeho nic začal stranit dětí. Nikdy dřív s tím neměl problém, měl rád lidi kolem sebe, hrál si i s ostatními dětmi, ale teď když jdem na hřiště, řekne bojim a sedne si na lavičku, dříve mu nevadilo, že se houpe s ostatníma, ale teď nechce. Narodila se mu sestřička, myslíte, že by to mohlo být tím? Díky
moje dcera to v tomhle veku take delala, ve skolce se s nikym nebavila a ucitelky sami rekli, ze nechce. Zmena prisla az ve skole, kde dostali vynikajici pani ucitelku, takovou kamaradku a Misa se hrozne zmenila. Ale je pravda, ze ted je v puberte a v podstate je introvert a boji se novych lidi. Ma to po me. Ja si myslim, ze kdyz dite nechce tak se nema zbytecne nutit do kontaktu s ostatnimi. Pomoci tomu, ale ne to lamat pres koleno, kazdy mame jinou povahu. A nezazil treba s nejakym ditetem spatnou zkusenost?Ja jsem s ni asi ve veku dvou let chodila ke kamaradce ta mela stejne starou holcicku, ale pekny cislo a nase Mise tam pozdeji nechtela. Ona ji totiz ta mala celou dobu v pokojiku dirigovala a Misa se neodvazila ji vzdorovat.
s tim sourozencem nevim, ale je fakt, ze kdyz Mise byl rok a trictvrte tak se ji taky narodil sourozenec
no má stejně starou sestřenici, která dost pokouší jeho trpělivost, po dlouhé době se jí to naučil oplácet, ale to není řešení. Jsou spolu dost často a většinou se k sobě chovají hezky, jen občas se rvou o hračku, nebo po sobě háží písek nebo se postrkují, ale to je asi normální. Dříve jí to neoplácel a utekl, teď už si to moc líbit nenechá, je fakt, že to pak zkoušel na ostatní děti na písku a jen tak někoho vzal lopatkou po hlavě. Možná je to tím. Nevím. dříve si vyhrál se všema, ale teď se to prostě změnilo. Na sestřičku je hodný, hladí ji, pusinkuje…
on se teprve uci jak vyjit s ostatnimi a potrebuje na to prijit