Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A co když je situace OBRÁCENĚ…hmm…???
Chodí mi do třídy několik dětí, které VĚDOMĚ straší čertem VLASTNÍ RODIČE.
To je pecka, co?
A učitelko, ty si poraď…!!! Děti nechtějí sami na záchod, bojí se…konkrétně 4 děti, celý den za mnou chodí jedna holčina a pořád se zajímá, kdy že (čerti) přijdou? Mám dětem říkat, že jim RODIČE LŽOU A ŽE ČERTI NEEXISTUJÍ? Nebo mi do rodičovské výchovy NIC není a mám nechat děti ve stresu?
A teď BABO raď…
@SIMONA1234, no, tak rodičům bych to dala v šatně pořádně sežrat teda.
„Maminko, tatínku, váš potomek se bojí, pláče nám tu,…ostatní děti se začaly bát taky a to proto, že jste mu prý řekli, že si pro ně přijde čert.“
Asi bych byla docela zlá, rodičům toto řekla celkem důrazně a dala bych jim prostor k jejich odpovědi.
Bylo by zajímavé vidět jejich rozpaky a slyšet eventuální odpovědi.
Ale víš co? Já jsem asi ovlivněná tím, že děcka nestraším, nesnáším to a jako být ve tvé kůži, bránila bych své dětské svěřence.
V ten daný okamžik bych asi dětem řekla, že do školky se čerti nedostanou a zkusila bych se s rodiči domluvit na tom, zda opravdu zvážili všechny důsledky svého strašení. Klidně bych jim řekla, že strach jejich potomka se šíří lavinovou rychlostí mezi ostatní děti ve školce a že tohle fakt není to pravé ořechové.
Ale ty jsi profík na svém místě
, soudě dle tvých příspěvků, takže co ti budu radit, že? ![]()
@radúna píše:
@SIMONA1234, no, tak rodičům bych to dala v šatně pořádně sežrat teda.
„Maminko, tatínku, váš potomek se bojí, pláče nám tu,…ostatní děti se začaly bát taky a to proto, že jste mu prý řekli, že si pro ně přijde čert.“
Asi bych byla docela zlá, rodičům toto řekla celkem důrazně a dala bych jim prostor k jejich odpovědi.
Bylo by zajímavé vidět jejich rozpaky a slyšet eventuální odpovědi.Ale víš co? Já jsem asi ovlivněná tím, že děcka nestraším, nesnáším to a jako být ve tvé kůži, bránila bych své dětské svěřence.
V ten daný okamžik bych asi dětem řekla, že do školky se čerti nedostanou a zkusila bych se s rodiči domluvit na tom, zda opravdu zvážili všechny důsledky svého strašení. Klidně bych jim řekla, že strach jejich potomka se šíří lavinovou rychlostí mezi ostatní děti ve školce a že tohle fakt není to pravé ořechové.
Ale ty jsi profík na svém místě, soudě dle tvých příspěvků, takže co ti budu radit, že?
To víš…a zítra tu bude diskuze o drzé učitelce, co si dovolila v šatně sprdnout rodiče předevšemi a kecat jim do výchovy!!!…
![]()
Né, dělám si srandu s tím dotazem…já si s tím samozřejmě ve školce poradím, spíš jsem to napsala proto, aby bylo jasné, že za strašením dětí čerty, stojí mnohdy sami rodiče…děti to pak „roznesou“ ve školce a BUM…
Pokud s tím přijde sama učitelka je to špatně. Ale mám tu zkušenost, že to jsme MY, učitelky, co děti uklidňujeme a vysvětlujeme/vyvracíme čerty… ![]()
Tak ja jsem teda taky proti srraseni. Matka me vzdy posilala do sklepa pro brambory, kompot atd a „ze srandy“ nikdy nezapomnela rici"pozor je tam cerna ruka". Ted je mi 40, kdyz mam jit dolu do tmaveho sklepa tak se samozrejme nebojimale i tak si vzdy vzpomenu na „cernou ruku“. A neni to prijemny. Ja jsem proti straseni. A kdyz uz si nekdo chce vynutit zklidneni ditete strasenim, tak at pouzije ze prijde policajt a tak ale ne certy, klekanice, cerny ruky.
Nečetla jsem reakce.. Sama nejsem proti strašení, ale myslím si, že bych určitě učitelce nic neříkala..
Kdyby mi dítě přišlo s něčím takový, tak bych mu řekla, teda, že buď čerti nejsou, nebo že jsou i hodní a nebo, že na mé dítě nepřijde, protože přece nezlobí
záleželo by, jak to kdo bere..
Myslím si, že taková věta neni strašení, stačí dítěti to vysvětlit.. strašení si fakt představuju opravdu jinak..
Myslím, že by se nemělo s dětí dělat takové bojácné tvorečky
Je jiné, kdyby, což jsem taky četla, přišli už čerti a rozebehli se ke zlobícímu chlapečkovi, že ho vezmou, to je podle mě strašení..
@softee a přijde ti rozumné strašit policajtem? Proč? Co když se dítě ztratí a bude potřebovat pomoc, víš jak se pak bude bát? Nebo když bude potřeba od policie pomoct, jak jim bude moct důvěřovat, když ho budou rodiče policajtem strašit.
To je stejné, jako když rodiče straší děti doktorem. Byla jsem u toho, když máma při cestě do školky říkala holce, že jestli bude řvát, tak jsou k doktorce, aby jí dala tu největší injekci…
Stejný nesmysl je strašení školkou, školou…
@radúna rodičům toho moc říct nemůžeš, podívej se tu do diskuzí… Rodiče nechtějí slyšet, co dělají špatně. To si pak budou stěžovat na učitelku, na ředitelku, budou se rozčilovat, co jim ty do toho máš co mluvit…
@Billi tak to mě přijde daleko horší- ten doktor jak čerti.. Na čerty přestane dítě věřit, a nebo rodič může říct narovinu, že nejsou, jsou to převlečení lidé, ale injekce se dává klikoliv
@Taciras v dosppělosti… unás děti okolo 1,2 třídy nevěří na čerty a MIkuláše.. neznám takové dítě
@kvaček promiň, mám tu 2 nemocné děti, jsem taky odpadlá, tak mi asi emigrovala poslední mozková buňka.
Právě mám bratnánka a ten dělal u doktorů scény ještě v 15 a dodnes (25 let) má s doktory problémy a máma ho taky strašila…
@SIMONA1234 jasný
. Chápu, cos tím chtěla říct. ![]()
@Billi, já vím, je to hrozně těžké. Ale já bych byla dost rázná pí. uč.
a fakt bych s takovými rodiči dala řeč.
Jednou s tím dítko přišlo, že její kamarádku straší paní učitelka ze školky čertem a jak to tedy je. Tak jsme jí vysvětlili, že čerti NEJSOU, ale paní učitelka na ně asi VĚŘÍ, protože to potřebuje. Pro nás jsou to převlečení lidé, strašení dětí je nefér a poslouchat má nás rodiče a né čerty. A bylo vyřízeno.
Zdravím, jdu se zeptat co by jste dělali, když by vám ve školce strašila učitelka 3,5 leté dítě. Když nechce spát tak mu vyhrožuje že ve sklepě mají bubáky atd. On je nespáč, nespí ani doma po o a ona ho nutí. Je tam od září nová a snaží se tam nastavit nová pravidla. Což o to kdyby to zustalo jen ve školce tak dobrý. Ale od té doby tam nechce chodit a když tak chce jít po o domu a každé ráno bojujeme. A další, hezky nám večer sám usínal ve svém pokojíku a od té doby vyžaduje aby tam s ním někdo byl než usne jelikož se prý bojí že příjdou bubáci. Tak mu vysvětlujem že žádný nepříjdou že máme zamknuto a že ho nedáme atd. a včera nám řekl že ví že se k nám nedostanou ale co když mu rozbijí okno a odnesou si ho
sem z toho značně rozhozená a dnes si tam s nimi pujdu promluvit. Tak mě zajímá zda přeháním a jsem hysterka nebo to fakt není normální. ![]()
@Mágovka normální to není a zeptala bych se ředitelky jestli jí to přijde v pořádku
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.