Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A s psychiatrem, který ti píše antidepresiva, jsi to řešila?
Mám tam kontrolu na konci dubna, tak se o tom zmíním.
Stále jsem myslela, že je to jen tou příšernou životosprávou a stresem.
A klasicky krevní rozbor byl? Železo, minerály? Takova únava mi nepřijde normální (ani s dětmi), ja bych toho praktika otravovala. Muj vnitřní hypochondr by se obával, co za vážnou nemoc můžu mit ![]()
A treba to je jen dlouhodobý následek těch antidepresiv, ale chce to šťourat…
Ja mam take vse v poradku. Jen ten několikaletý stres me dohnal. Pomáhá mi psychoterapie. Pomáhá mi pohyb.
Beru hořčík. A snažím se přežít. Snažím se během dne si najít aktivitu, která mě baví. včera jsme byli na slam poetry - a i když se mi vůbec nechtělo, nakonec to bylo super. Únava ze mě spadla.
Snažím se taky odpočinek víc “prožít”. A nebýt tolik na mobilu - to mi energii odčerpává.
Takze jdu sázet kytky. A držím palce. Nekdy proste clovek na únavu ma nárok.
Příspěvek upraven 11.03.26 v 19:15
Jo byl rozbor.
Možná zkusím brát ještě i ten hořčík?
Mám 25 kg nadváhy, to je hodně moc.
Cholesterol, anemie?
Anebo taky ty léky? Nevím. Psychiatricce to řeknu..já to tak neřešila, myslela jsem, že jsem jenom líná? Ale už si to nemyslím. Taková únava není OK. Zas tak stará ještě nejsem snad ![]()
Ano, teď se donutím když je hezky se projít, ale i tak prostě potřebuji si zdřímnout, není energie prostě…
@Anonymní píše: Více
Ja mam bohužel 1st obezity. Ale je to i lipedemem… ted to začínám řešit.
Hořčík asi neuškodí nikdy. A ja odpočinek přes den taky potrebuju. Ale fakt musim mit řízený: 30 -40 minut bez mobilu, tv. A nařídit budíka. To mě nejvíc osvěží. Kdyz neni čas sedim aspon někde v aute na vyhlídce a zírám a dělám dechová cvičení. Fak si uvědomit, ze ted je cas odpočívat.
A jinak výsledky jsem viděla tak po 6 měsících, dřív vubec. A ta psychoterapie mi fakt pomáhá zvládat.
Příspěvek upraven 11.03.26 v 19:16
Aha musím to taky tak zkusit při únavě dát budíka, dát ho někam dál…a žádný mobil ![]()
Jsem bohužel obézní. Změna životosprávy se ale ukáže až po delší době, takže musím si zvyknout na to, že líná budu ještě hodně dlouho ![]()
Je to otravné, když je jaro, pak léto, venku hezky a já jsem líná.
Doufám, že jednou budu zase normální, s energií, cítit se dobře.
Tohle je tak otravné…
Zacala bych zivotospravou, bilkoviny, ovoce, zelenina. Pak prochazkou na slunicku po praci. Jidlo, pohyb a cerstvy vzduch udelaji hodne.
U byla ukrutna unava zpusobena nesnasenlivosti lepku. Muzes popremyslet o nejake potravine, ktera ti treba nedela dobre, u me pak dochazelo od detstvi ke spatnemu vstrebavani zivin. Taky jsem porad zivala, ve skole to bylo nejhorsi, dokonce kvuli me zakazali zivani a podpirani hlavy rukou 🤦♀️
@Anonymní píše: Více
A jak vis, ze ti streva dobre vstrebaji ziviny? Problem s travenim neni jen prujem nebo zacpa…
Nabízí se ta anemie, i když bereš železo, nemusí se dobře vstřebávat, dcera musela na infuzi. Jinak samozřejmě ten stres, já třeba po náhlém úmrtí člena rodiny byla pár měsíců úplně vyřízená a to si myslím, že stres umím zvládat dobře a navýšila jsem si i antidepresiva. AD po čase můžou začít působit jinak, takže tu únavu konzultuj u psychiatra a nečekej 2 měsíce, napiš email, oni zkusí něco přidat/ubrat - jsou i aktivizující léky. Na výživu vit D, hořčík a B komplex, něco dobře vstřebatelného, když máš problém s železem, tak se dá předpokládat i horší vstřebávání vitaminů.
Ahoj, přijdu si vyčerpaná, strašně líná a unavená. Bude mi 35 let. Děti zatím nemám.
Beru léky (AD, Atominex).
Léky beru dlouho a únava se objevila az dlouho potom. Nevím ani kdy přesně tato únava začala. Ale poslední dobou je to horší. Ráno se musím hlídat abych vstala včas, donutit se vstát. Pak v práci po pauze mám problém se dokopat jít dál pracovat, ale donutím se, protože musím.
Odpoledne si musím zdřímnout. Pak se proberu a pak zase chci spat.
Samozřejmě, že zkouším jít spát v podobný čas. Únava neustoupila ani po dovolené, vánočním volnu. Pamatuji si, loni v létě dovolená a byla jsem líná, ale teď ještě víc.
Vím, že musím hlavně zhubnout a upravit hodně životosprávu, přiznám se, byla strašná plus hodně stresu.
Ale nemám vůbec energii abych se dokopala víc chodit ven, něco dělat
Kolikrát večer usnu u oblíbeného filmu.
Nepřijdu si v depresi, nálada je normální.
U praktika jsem měla v prosinci preventivní prohlídku, mám vyšší cholesterol a málo železa. Železo beru v tabletách. Únava je stejna.
Někdy byl lepší den, že jsem se cítila lépe a vecer měla chuť na četbu, film a naopak jsem si říkala, že už musím spát, že musím brzy vstát. Ale těchto lepších dní je hodně málo.
Přijdu si jak zdechlina.
Jinak krevní tlak je v pohodě, štítná žláza to není ani diabetes nic z toho to není.
Chodim totiž i na endokrinologii, kde mě sledují kvůli prolaktinomu, a všechny hormony, kortizol byly skutečně v normě.
Vím, že bych měla dlouhodobě mít lepší životosprávu a i kdyby ani to nepomohlo tak potom zase otravovat u praktika?
Už mám strach, že se budu cítit navždy jako mrtvolka.
O covidu nevím, že bych ho někdy měla. Žádné příznaky, ani ty testy v době epidemie nebyly pozitivní, tak nevím.