Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Anonymní píše: Více
proč má být rok nebo dva bez horní jedničky?
a proč tekutá/kašovitá strava, když zub je pryč?
nedává to smysl?
@stinga Vyrazil si ho tak špatně, že nalepit nešel. Dle lékaře se má rok hojit, poté mu dají implantát. Tekutá strava proto, že má otevřenou ránu v místě vyražení, druhá jednička byla vyvrácená, tu mu srovnali. Dostal dlahu. Ještě má na dolním rtu dva stehy.
přikládám foto
Husté krémové polévky, kaše, koktejly, jogurty a kysaná mléka, přesnídávky, těstovinová rýže a omáčky (mleté maso),…
@22a píše: Více
aha, jo, tak to smysl dává s těmito doplňujícími informacemi,
no hlavně se bude muset naučit nekousat těmi předními zuby, to bude asi těžké, nějak si to jídlo dávat do pusy bokem,
co vařit - kaše na sto způsobů, luštěninové, obilninové, z chleba odkrojit kůrku a jíst tím bokem pusy, polévky mixované, nebo zeleninové pořádně do měkka,
bramborová kaše, jemnou sekanou
Chudak
no, asi se bude muset na měsíc vrátit do batolecích let, tedy mixovane jidlo, co se da na lzici, vidlicce vlozit rovnou na jazk. Napada me, krom zmíněného, treba polevkove nudličky s mletym a la milánské spagety, kremove omacky typu svickova, ze zacatku samotne, pak opatrne s rýží, malymi nocky, vyvary, polévky. aby mu ty jogurty, ryzove, obilovinne a bramborové kase za chvili nelezly až ušima ![]()
@Mar__tanka1983 jo, ano omáčky všeho druhu, a uvařila bych i maso a to vařené pomlela k těm omáčkám
Já si v 7 letech vyrazila horní přední jedničku, větší půlku, zůstala mi jen čtvrtka a doktorka mi na to ihned udělala korunku z pryskyřice protože ten zub je živý a aby se nedostávali do něho bakterie a,, neumřel,, je otevřený, na nervy atd.. tohle je dle mého názoru od doktory nezodpovědné nechat takto zub otevřený.
To stejné udělal zubař i mému kamarádovi který mu to taky hned zadělal.
Takhle mi dělala korunku asi 5 let, několikrát mi praskla jak sem do ní bouchla třeba vidličkou.
A teď je mi 20 a mám normálně zub dodělány bílou plombou a drží.
Jinak moc nechápu proč jako tekutou stravu? ![]()
Dobrý den všem,
můj jedenáctiletý bráška si včera na koloběžce o beton vyrazil přední zub.
Zub slepit nešel, proto má chudáček rok či dva být bez horní jedničky. Lékař mu na měsíc nařídil tekutou/kašovitou stravu.
Chtěla bych vás moc poprosit o radu, co byste vařili nebo připravovali za pokrmy? Budu moc ráda za každou zprávu, radu či zkušenost.
Moc děkuji.
A.