Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jíte nějak neobvykle? Držíte se nějaké speciálního výž. směru? Já jsem se ted konečně dokopala k systému 16/8 a to jedno jídlo a jedna svačina. Nemá to někdo delší čas? Jak Vám to vyhovuje a jak zvládáte dostat do sebe všechny živiny? Děkuji za rady, typy.
Jím takhle a opravdu to není jedno jídlo a jedna svačina. Dám si oběd, pak přes den pořád něco uzobávám a večeři. Tabulek se nedržím, jen přemýšlím o tom, co jím a necpu do sebe blbosti, i když občas klidně zhřeším. Ale mě vyhovuje menší příjem kalorií a nevadí mi, že mám hlad.
Ja mam sestaveny jidelnicek a mam ho na 4 jidla denne. Prvni jidlo po 9, posledni pred 17h a strasne mi to vyhovuje! Jedno jidlo a jedna svacina mi projde opravdu malo ![]()
@Janli píše:
Jím takhle a opravdu to není jedno jídlo a jedna svačina. Dám si oběd, pak přes den pořád něco uzobávám a večeři. Tabulek se nedržím, jen přemýšlím o tom, co jím a necpu do sebe blbosti, i když občas klidně zhřeším. Ale mě vyhovuje menší příjem kalorií a nevadí mi, že mám hlad.
A hubnes?
Kamarádka jí takhle dvakrát denně a má velký oběd a velmi slušnou večeři. Takže jí v poledne a večer. V mezičase si prý dá někdy banán nebo nějaká semínka.
Mně se to teď nenaří dodržovat z časových důvodů, takže to rozpětí mám větší. Ale zase jsem najela na snídani, oběd a večeři docela se to daří.
Musíš sníst kupu zeleniny, no… A manžel koupil něco na doplnění vitamínů, protože se mu občas stává, že je unavený. I když se snaží jíst tak, aby do sebe dostal všechno potřebné (zeleninu a k tomu střídá vejce, maso, sýr…). Já bych se chtěla dostat zpět na jedno jídlo denně.
Jedla jsem tak dlouho a znovu se k tomu vracím. Ale musí to být v kombinaci s lowcarb. Já mám po příjmu sacharidů hrozné propady do únavy a podrážděnosti, pocity hladu. Když jím bez sacharidů, nebo jen „slowcarb“ (přidané luštěniny), tak mi přirozeně stačí 2 jídla denně s tím odstupem 5-8h (většinou jsem byla v režimu 18/6) a občas mezitím hrst ořechů, bílý jogurt s malinami apod. Jedla jsem na denní příjem okolo 6-8tis. kJ a nebyl problém to do sebe dostat dvěma velkými jídly. Třeba 200g steak z krkovice a k tomu hromada fazolek na slanině, nebo zelenina s velkým množstvím olivového oleje, teplá zelenina na větším množství přepuštěného másla a k tomu flák lososa. A po jídle třeba ještě dezert upečený z mandlové mouky apod. Hodně receptů jsem brala z paleosnadno, dietdoctor.com, cukrfree apod.
Kdybych si ale dala třeba v 18h rýži s něčím, tak do druhého dne do 12h padnu a nevydržím a mám hlad.
@PetraMeli píše:
Jíte nějak neobvykle? Držíte se nějaké speciálního výž. směru? Já jsem se ted konečně dokopala k systému 16/8 a to jedno jídlo a jedna svačina. Nemá to někdo delší čas? Jak Vám to vyhovuje a jak zvládáte dostat do sebe všechny živiny? Děkuji za rady, typy.
Já mám teď nového poradce. Sebral mi obě svačiny a totálně mi překopal všechno. Já skoro nic nejím, tak mě dost překvapilo, že to docela jde. Ale ještě to nemám vychytané, nedržím to ani týden. Tolik syrové zeleniny, co jsem snědla za těch pár dnů jsem letos nesnědla od začátku roku.
Moje strava je z pohledu druhých jednotvárná, ale na druhou stranu se mi až na včerejší totální úlet daří dodržet aspoň energetický příjem a objem přijatých sacharidů, protože obojí jsem dřív měla opravdu vysoké.
Ale chtěla jsem změnu stravování, tak jí mám. ![]()
Většinou dodržuji 18/6, v poledne oběd, v 6 večeře. Vyhovuje mi to, lépe se kontroluji když mám dvě velká jídla, než když mám třeba 3 menší.
Jim 16/8, někdy lc někdy moc ne, ale dlouhodobě ano. Oběd, svačina, večeře a něco na zub potom.
Držím běžně 16/8 s hodně sníženým příjmem sacharidů (jím luštěniny a ovoce). Musím tedy snídat, takže mám snídani dopoledne něco malého a oběd. Jím takhle už pár let, za tu dobu mám dole přes třicet kilo. Ale ten jídelníček musí být vyvážený a chvilku mi dalo, než jsem všechno vychytala. Občas mám volný den, kdy jím „všechno“, ale nepřejídám se tím.
Já mám většinou spíš 15/9, ale taky ne za každou cenu denně - někdy to časově nevyjde, někdy piju večer víno, ale tak těch 5-6 dnů v týdnu to dodržím. Během dne tak různě ujídám, nemám vyloženě danou snídani, oběd, večeři.
Vyhovuje mi to velmi, je to super na zažívání a na figuru.
Na jaře a na podzim se hecnu a jedu 4 týdny v kuse striktně 16/8.
Jim 16/8 dlouho. Ale kde si vzala že je to jedno jídlo a jedna svačina? Stihnu 2jidla a svacu. Tabulky mám plné
@zrcadlo píše:
Jedla jsem tak dlouho a znovu se k tomu vracím. Ale musí to být v kombinaci s lowcarb. Já mám po příjmu sacharidů hrozné propady do únavy a podrážděnosti, pocity hladu. Když jím bez sacharidů, nebo jen „slowcarb“ (přidané luštěniny), tak mi přirozeně stačí 2 jídla denně s tím odstupem 5-8h (většinou jsem byla v režimu 18/6) a občas mezitím hrst ořechů, bílý jogurt s malinami apod. Jedla jsem na denní příjem okolo 6-8tis. kJ a nebyl problém to do sebe dostat dvěma velkými jídly. Třeba 200g steak z krkovice a k tomu hromada fazolek na slanině, nebo zelenina s velkým množstvím olivového oleje, teplá zelenina na větším množství přepuštěného másla a k tomu flák lososa. A po jídle třeba ještě dezert upečený z mandlové mouky apod. Hodně receptů jsem brala z paleosnadno, dietdoctor.com, cukrfree apod.
Kdybych si ale dala třeba v 18h rýži s něčím, tak do druhého dne do 12h padnu a nevydržím a mám hlad.
Tohle mám také, pokud mám více sacharidů, je mi hůř a mám víc hlad. Já teda nejím maso, takže to mám složitější, ale třeba tofu má dost bílkovin a nebo přemýšlím, že dokoupím tekuté bílky(omeleta s hromadou zeleniny je super večeře). ![]()